De beste tips voor een perfecte BBQ

Alles over de BBQ

Elke zomer opnieuw is de BBQ een favoriete bezigheid. Lekker buiten koken en buiten eten: iedereen is altijd enthousiast. Barbecueën lijkt eenvoudig. Maar wil je dit goed doen, dan valt er veel over te vertellen. Hoe ga je barbecueën, op welke manier (traditioneel of met een kamado), waar vind ik de beste barbecue gerechten? En als ik ook nog eens kies voor gezond bbqen, welk barbecue recept moet ik dan hebben? I Love Food & Wine zet alles op een rijtje. Met deze tips ben je verzekerd van een super fijn BBQ feest!

Inhoud van deze pagina:

Hoe barbecueën: traditioneel of heel modern

Wil je gaan barbecueën, dan is een goed werkend rooster- of grillapparaat een eerste vereiste.  Dus waarop gaan we aan de slag? Je kunt kiezen uit verschillende mogelijkheden. Ik zet ze even op een rijtje:

Gasgrill

Met zo’n apparaat kies je voor gemak en brandveiligheid. De gasgrill is direct heet en je hebt geen ‘gedoe’ met houtskool of briketten. Het gemakkelijk kunnen meenemen kan eveneens een rol spelen bij de keuze voor een bepaalde barbecue. Uit onderzoek is gebleken dat er geen verschil is in smaak tussen de houtskool grill en de gasgrill. Alle types zijn in allerlei formaten en prijsklassen te verkrijgen.

Elektrische grill

Heel gemakkelijk; je hoeft alleen maar de stekker in het stopcontact te doen. Bovendien vaak compact van formaat. Zo’n elektrische barbecue is daarnaast eveneens brandveiliger.

Traditionele BBQ

De echte fan gaat toch voor grillen op houtskool. Je kunt ook kiezen voor grillen op briketten. Het verschil leggen we later even uit; we komen erop terug. Een gewone barbecue kun je ook kopen in allerlei verschillende formaten en prijsklassen. Bekend merk is de Weber-barbecue, maar er zijn ook hele simpele mogelijkheden. Zelfs zo klein dat ze in de boodschappentas passen.

Kamado

Naast de traditionele barbecue is de laatste jaren het koken op een kamado buitengewoon populair geworden. Bekende merken zijn de Big Green Egg en het Nederlandse merk de Basterd. Door zijn enorme veelzijdigheid en perfecte luchtcirculatie is met zo’n apparaat veel meer mogelijk. Behalve roosteren of grillen van grote stukken vlees of hele vissen kun je hiermee ook stoofpotten en pizza’s maken. Bovendien ziet zo’n apparaat er heel stoer uit. Met misschien een groot nadeel: de prijs is beduidend hoger.

Bij alle technieken geldt: oefening baart kunst.

 

Houtskool of briketten

Heb je eenmaal gekozen voor een traditionele barbecue, dan moet je na gaan denken hoe je die gaat laten branden. Je kunt kiezen tussen houtskool of briketten. Maar wat is nu  het verschil?

Houtskool (vlakke staafjes) wordt snel gloeiend heet, maar brandt ook weer sneller op. Maar niet alle houtskool is hetzelfde. Ook hier is er kwaliteitsverschil aanwezig. Dus let op: koop goede houtskool en die koop je niet bij een tankstation. Betere houtskool is gemaakt van hardere houtsoorten en bevat minder gruis en zal daardoor langer branden en minder (ver)vuil(ing) geven.

Briketten zijn ronde zwarte kooltjes. Bij briketten duurt het langer voor ze op temperatuur zijn, maar de warme gloed houdt daarna ook langer aan. Nadeel: ze ruiken vaak naar fossiele brandstoffen, en dat is niet prettig tijdens je BBQ-feest.

houtskool of briketten bbq

Hoe barbecue aansteken?

Het goed aansteken van de barbecue vereist wat geduld. Gebruik liever geen aanmaakvloeistof of aanmaakblokjes. Het gebruik van aanmaakvloeistof is gevaarlijk en aan de witte aanmaakblokjes zijn chemische stoffen toegevoegd die niet goed zijn voor het milieu.

Maar gelukkig  zijn er allerlei welkome alternatieven. Ga eens kijken bij je speciaal-handelaar. Er zijn ook speciale houtblokjes  of branders waarmee je je barbecue kunt aansteken. Heel praktisch is een speciale elektrische aansteker voor de barbecue die gaat gloeien. In een wip gaat je houtskool gloeien.

Vloeistoffen en witte aanmaakblokjes zijn ook bij de kamado NIET aan te raden, aangezien ze het keramiek kunnen aantasten en je de vieze smaak NOOIT meer kwijtraakt. Je kunt ook gebruik maken van een metalen houtskoolstarter waarin je de houtskool of briketten aansteekt en nadat ze gloeien het in de barbecue gooit.

Lees ook nog even mijn verhaal: 10 onontbeerlijke tips van Julius Jaspers!

Welke BBQ accessoires heb je nodig?

Nou, de basis is in huis: bbq en houtskool. Maar wat heb je dan nog meer nodig? Er valt te kiezen uit een variëteit aan hulpmiddelen en accessoires. Maar alles hangt er natuurlijk ook vanaf wat je van plan bent te gaan roosteren.

  • Goede messen. Voorop staat een set goede messen, een groot en een klein vleesmes. Gebruik nooit een kartelmes.
  • Vuurvaste wanten. Alles  is super heet aan een barbecue apparaat, en ook alles wat erop ligt. Vuurvaste wanten zijn dan echt ideaal. Dat maakt het ‘koken’ op zo’n hittebron ontzettend veel eenvoudiger. En bovendien veiliger natuurlijk.
  • Metalen accessoires.  Denk aan tangen, spiezen en stalen schoonmaakborstels ; hier kun je natuurlijk ook niet buiten.
  • Plastic spuitflesjes. Bij de bereiding heb je olie, azijn en diverse sauzen nodig. Doe deze in kleine spuit- en knijpflesjes, dat werkt heel handig. Je koopt deze flesjes gewoon bij  Bol.com

Voor de diverse pannen, roosters, schalen en roosters zal je na moeten gaan welke gerechten je wil gaan bereiden.

 

Kamado biedt meer mogelijkheden

Het gebruik van de kamado voegt nog eens een scala aan andere mogelijkheden toe. Dat vraagt om extra accessoires. Wat is er mogelijk?

De zogenaamde Dutch Oven;  eigenlijk is dit helemaal geen oven, maar meer een soort gietijzeren pan. Gemaakt van zwaar en dik materiaal. Zo’n pan lijkt misschien misplaatst of dubbelop. Kun je niet hetzelfde tot stand brengen in een gewone conventionele oven? Nee dus! Ten eerste kun je de grill gebruiken in plaats van aan te braden in de pan zelf. Hierdoor ontstaat al een ander resultaat; alles gaat meer karamelliseren. Daarnaast zorgt een Dutch oven voor een overheerlijke rooksmaak. Je zet deze gietijzeren pan, zonder eigen deksel, in de kamado.

Je gebruikt deze pan voor bereiding van stoofpotten, soepen en curry’s. Maar ook appelkruimeltaart of knapperig brood. Een Dutch Oven is eigenlijk de absolute droom voor iedere buitenkok.

Een skillet; dit is een grote platte pan, voor het bereiden van quiches, paella, gratins of eiergerechten. Dit is een van de veelzijdigste accessoires die je kunt aanschaffen.

skillet

Bakvormen of baking stones voor het bakken van brood of pizza’s. Er bestaan ook halve baking stones. Zo kun je bijvoorbeeld brood bakken, terwijl je tegelijkertijd ernaast het vlees grilt.

Een plancha is een plat metalen bord dat in z’n geheel wordt verhit zodat je er allerlei gerechten op kunt bereiden, zoals het roosteren  van groente of het dicht te schroeien van vlees en vis. Bij de plancha is namelijk de hitte overal gelijk, waardoor de garing gelijkmatiger is. Tevens is dit een slimme manier op de ruimte en warmte in een kamado optimaal te benutten.

plancha

Kernthermometer onontbeerlijk

Een goede thermometer is een must, om goede resultaten te behalen bij het roosteren van grote(re) stukken vlees of vis. Je kunt hiermee de kerntemperatuur van het voedsel aflezen. Ze zijn in eenvoudige, maar ook in geavanceerde vorm verkrijgbaar. Met kabel waardoor je de thermometer buiten de barbecue kan aflezen. Maar nog beter met bluetooth, zodat de temperatuur digitaal op afstand gecontroleerd kan worden, bijvoorbeeld op je smartphone.

 

Direct of indirect grillen

Er zijn bij grillen twee verschillende basistechnieken: direct en indirect grillen. Voor kleinere stukken vlees, vis of groenten kun je de directe methode gebruiken, direct boven het houtskool. Dit geeft hogere temperaturen. Als er veel vet aan het vlees zit zal dit wel veel vlammen tot gevolg kunnen hebben, waardoor het vlees kan verbranden.  Je kunt wel spelen met zeer hete en minder hete zones op de bbq om bijvoorbeeld de steaks eerst dicht te schroeien en dan af te bakken. Je moet door de hogere temperaturen wel oppassen met marinades en rubs (mengsels van kruiden). Deze kunnen dan snel verbranden en een onaangename smaak veroorzaken.

Bij de indirecte methode leg je grote stukken vlees naast de houtskool. Door de indirecte verhitting gaart het vlees langzamer op een lagere temperatuur en blijft daardoor sappiger. Bij gesloten systemen (barbecue met deksel of een kamado) kan eventueel gewerkt worden met rookhout waardoor er extra smaak wordt toegevoegd.

Met het roosteren garen het vlees of de vis en de groenten op een hete plaat. Dat kan een plancha, een plat metalen bord zijn of in de kamado een keramisch bord, een gietijzeren koekenpan of een skillet zijn.

Voor de stoofgerechten en curries kun je dan een Dutch oven, gietijzeren pan of braadslee gebruiken. Ook een perfecte manier om een heerlijke soep te bereiden.

 

Hygiëne staat voorop

Hoe we ook te werk gaan, het is belangrijk om schoon en netjes te werken. Zorg bijvoorbeeld voor verschillende snijplanken, zodat je de kip en de groenten niet op dezelfde plank hoeft te snijden. Heel praktisch is dan een set planken in verschillende kleuren, zodat je alles goed uit elkaar kunt houden. En gebruik aparte schalen en tangen voor rauw en gegaard vlees en vis.

 

Welke barbecue gerechten zijn aanraders?

Wat we eten is naast een kwestie van smaak ook vaak cultuurgebonden. In het westen zien we rundvlees als luxe en het beste stukje vlees, maar vaak wordt er ook voor varkensvlees en kip gekozen. In diverse andere landen gaat de voorkeur weer uit naar lamsvlees, gevogelte of vis.

Vega BBQ grote trend

In het verleden werd iemand die vegetarisch wilde eten eerder als stoorzender gezien en werd vaak afgescheept met salade en stokbrood. Tegenwoordig is er echter steeds meer aandacht voor vegetarische bbq recepten  en zelfs een volledige groenten barbecue (vegan) is populairder dan ooit.  Het vereist alleen wat oefening als we iets meer willen dan alleen een groentespiezen bbq. Sinds kort zijn er diverse kookboeken te koop die zich helemaal focussen op dit onderwerp. Kijk eens naar:

BBQ recepten vlees

Hoewel er steeds vaker over vegetarisch gesproken wordt blijft vlees een belangrijk onderdeel in ons menu. We eten misschien niet iedere dag vlees, maar er is wel meer aandacht voor de kwaliteit van het vlees.  De aandacht is misschien wel wat meer verschoven van alleen spiezen, worsten en hamburgers naar kwalitatief betere stukken vlees en gevogelte. Maar de spareribs, kip van de BBQ en stoere burgers waar je amper je tanden omheen kan krijgen blijven gretig aftrek vinden.

Biefstuk BBQ

Heel populair is biefstuk op de bbq. Wat meer over de verschillende soorten biefstuk (t bone steak of tomahawk) kun je ook lezen in mijn verhaal over BIEFSTUK BAKKEN.

Op mijn website I Love Food & Wine vind je diverse gerechten, geschikt voor op de barbecue of naar keuze uit de oven of van de grillpan.

Het gebruik van een Dutch oven, een plancha of gietijzeren pan is daarbij aan te raden, want bij roosteren en grillen van dit soort gerechten wordt vaak gebruik gemaakt van marinades en kruidenrubs. Deze maken het vlees, gevogelte en de vis extra smaakvol, maar ook malser.

 

Populaire bbq gerechten vlees op I Love Food & Wine

Lamskoteletten van de BBQ –heerlijke  gemarineerde ‘lamb chops’ van BBQ-king Jord Althuizen. Het recept voor deze lamskoteletten is afkomstig uit zijn kookboek No Worries BBQ’.

Varkenssaté met banaan: gemarineerde saté van varkenshaas. Maar vooral de geroosterde banaan erbij maakt dit bbq recept uniek.

 

Vis op de bbq

BBQ recepten met vis is misschien niet het eerste waar je aan denkt. Maar behalve gerechten als zalm op de bbq of gamba’s , zijn hele vissen ook zeker het proberen waard. Probeer maar eens

Dorade met gekonfijte sherrytomaatSimpel gerechtje met een visje uit de Middellandse zee

 

Welke BBQ bijgerechten?

Een zomers tuinfeest is niet af zonder heerlijke bijgerechten. Er is natuurlijk heerlijk knapperig (stok)brood te koop bij de bakker, maar je kan ook zelf platbrood roosteren op de grill of zelf een brood bakken in de kamado.

Smeuïge kruidenboter of olie daarbij of maak een salsa, sausje, pesto, guacamole of tapenade om te dippen. Vooral vegetarische dips van geroosterde groenten, of een homemade pindasaus zijn heerlijk. Het roosteren zorgt voor een intensere smaak.
Er zijn twee bbq bijgerechten die zeker niet mogen ontbreken op je bqq tuinfeest: coleslaw en klassieke barbecuesaus. Kijk hier voor mijn recepten.

salade bij de bbq

Salades zijn ook een echte must. Die zorgen voor de broodnodige afwisseling. Zeker als je vlees, vis of groentespies op het rooster ligt. Wat dacht je van:

BBQ-salade met perzik en burrata – Dit is zo’n lekkere salade. Deze salade past bij elk moment en iedereen vindt hem lekker. Ook de perzik gaat op de barbecue, wel zo makkelijk. Maar ook de BLT-salade met avocado-dressing is een goed idee. Eigenlijk is dit de ultieme BBQ-salade.

Maar er staan heel veel salades op I Love Food & Wine. Filter op Recepten en vervolgens op Salades en je krijgt een mooie verzameling van de allerbeste salade recepten.

 

Wat drinken we bij het barbecuen?

Hoe ga je de dorst lessen van je hongerige gasten op je barbecuefeestje. Gaan we voor de wijn, cocktails of pakken we een biertje, een “harde” versie of eentje  zonder alcohol?

Voor welke wijn ga je?

Naast persoonlijke smaak kan de keus van welke wijn afhankelijk zijn van de gerechten die je eet.

  • Fris wit bij lichte visgerechten, mooie salades, schaal- en schelpdieren en borrelhapjes
  • Rijkere volle witte wijnen bij vettige visgerechten.
  • Sappig rood met body. Zo’n rode wijn past bij gegrild rood vlees en lamsgerechten. Maar ook bij alle kip.
  • Complex en krachtig rood. Dit soort rode wijn combineert goed  bij de zwaardere rijke vleesgerechten.

Bij I Love Food & Wine gaan we natuurlijk graag voor een goed glas wijn. In augustus 2020 zijn een drietal verhalen over de beste witte, rode wijn en rosé op de website verschenen. Twaalf wijnimporteurs stuurden hun favorieten in. Mét hun motivatie. Waarom is de ene wijn wél heerlijk en de andere totaal ongeschikt bij BBQ gerechten?

Wil je weten welke wijn je het beste kunt kopen, lees dan deze verhalen.

De beste witte wijn voor bij de BBQ

De beste rosé voor bij de BBQ  

De beste rode wijn voor bij de BBQ

wijn bij de bbq

Bier: meer dan een dorstlesser

Bij bier denken veel mensen alleen aan een lekkere dorstlesser, maar ook hier is een goede combi met de gerechten mogelijk. Bij de vis, salades en gevogelte, maar ook als de gerechten wat pittiger zijn past een fris biertje.
Een ‘gewone’ premium pilsener of een van de vele zomervarianten die door verschillende brouwerijen gebracht worden. Bij de vettere gerechten kun je kiezen voor de bieren met wat meer hopsmaak, zoals de pale-alebieren, die met hun lekkere bitters en citrustonen goed bij geroosterd varkensvlees en gevogelte passen. Voor de schaal- en schelpdieren en lichtere gerechten kan je keuze op de meer fruitige en spicy saisonbieren en weizenbieren vallen. Bij het gegrild vlees gaan we weer voor de bieren met wat meer zuren en moutachtige zoete tonen.

Cocktails maken het nog feestelijker

cocktails bij de bbq

Cocktails zijn wel wat bewerkelijker en behoeven meer voorbereiding. Wil je relaxed je gang kunnen gaan is het vooraf vullen van grotere (glazen) kannen aan te raden; denk aan een sangria of punch (recept volgt binnenkort).

Een van mijn grote favorieten is de Pisco Sour uit Zuid-Amerika. Zie hier mijn recept.

Let wel op, het drinken van meer dan één cocktail vereist al snel een Bob om thuis te komen.

 

Welke BBQ kookboeken kun je gebruiken?

Er is een enorme hoeveelheid kookboeken in omloop over het fenomeen barbecueën.

Van basisboeken tot boeken voor de meer avontuurlijke buitenkok, met technieken, tools en recepten. Van leren schorten en grote stukken gegrild vlees tot lichtere gerechten uit de grillpan en op de steengrill. Over marinades, kruidenrubs, sauzen en dranken. En toenemend aantal boeken over groen(ten), vegetarisch en vegan.

Een aantal boeken die je kunnen inspireren: