Basisrecept

Guacamole maak je zo!

Guacamole; die heerlijke avocadosalsa, je kent het vast en zeker. Zeker als je van Mexicaans eten houdt. Zelf guacamole maken is heel simpel, maar hoe maak je nu de allerlekkerste versie? Na een aantal experimenten is dit mijn ultieme recept…

Smeer het op toast, op versgebakken brood, of serveer gewoon als dip bij het apéritief met wat tortillachips. In ieder geval onontbeerlijk als salsa bij allerlei gerechten als enchiladas, chili con carne of gevulde taco’s.

Klassieke guacamole komt oorspronkelijk van de Azteken. ‘Avocado’ komt van ‘guac’, en ‘saus’ van het woord  ‘mole’. Mijn geheim van een lekkere guacamole maken? Gebruik echt rijpe avocado en veel korianderblad.

Welke wijn bij guacamole met tortillachips?

Guacamole is lekker pittig en smaakt kruidig door de ruime hoeveelheid koriander. De witte wijn die hier helemaal bij aansluit is een Sauvignon Blanc uit Zuid-Afrika of uit Nieuw-Zeeland. Maar ook een stevige rosé combineert heel goed.

4 personen10 minuten

Ingrediënten

  • 2 rijpe avocado’s
  • 2 eetlepels limoensap
  • 1 klein sjalotje, fijngesnipperd
  • 5 rode kerstomaatjes, in kleine stukjes gesneden
  • ½ groene peper, fijngehakt
  • 10 gram verse koriander, fijngehakt
  • zeezout, versgemalen peper
  • extra vergine olijfolie

Stap 1

Halveer de avocado’s, verwijder de pit en schep het vruchtvlees eruit. Doe in een kom en prak fijn met een vork. Voeg alvast de helft van het limoensap toe tijdens het prakken. Voeg toe: sjalotjes, stukjes tomaat, groene peper en koriander. Door elkaar roeren. Breng op smaak met zout en versgemalen peper. Roer er op het laatst nog wat olijfolie door als je dat lekker vindt.

Lekker met tortillachips.

Meer weten over de Mexicaanse keuken en verschillende Mexicaanse gerechten? Lees hier verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *