Basisrecept

Zelf bearnaisesaus maken: klassieker voor smulpapen

Op een simpele manier zelf bearnaisesaus maken! Ken je hem nog deze klassieke saus uit de oude doos? Dit is er eentje die je niet mag vergeten. Die zachtzure romige volvette Hollandaise met dat kleine anijstintje van dragon. Smaakt bij van alles; van biefstuk en zalm tot eieren en groente.  Niet voor slankelijners misschien, maar toch. Waanzinnig lekker!

Bearnaisesaus heeft het imago van een ‘moeilijk om te maken’-saus, omdat je gaat binden met eidooiers. Maar als je gebruik maakt van een staafmixer is het heel simpel, eigenlijk een fluitje van een cent. Je serveert deze saus lauw. Je kunt hem ook van tevoren maken, mits je hem bewaart in een met water omgespoelde thermoskan.

Bearnaisesaus maken
Bereiding: 15 minuten
Zelf bearnaisesaus maken is niet moeilijk. Gebruik een staafmixer dan ben je zo klaar.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 1 klein sjalotje fijngesnipperd
  • 50 ml witte wijnazijn of dragonazijn
  • 50 ml witte wijn
  • 3 peperkorrels
  • 3 eidooiers
  • 150 gram geklaarde roomboter (nooit margarine!)
  • 5 gram dragon blaadjes fijngehakt

Extra nodig

  • staafmixer

Bereiding
 

  • Verwarm in een zeer kleine steelpan: sjalotje, azijn, witte wijn en peperkorrels. Laat zachtjes inkoken tot de helft. Zeef het vocht en vang het op. Helft overdoen in de beker van de staafmixer. Voeg toe: eidooiers en mespunt zout. Roer door elkaar.
  • Verwarm intussen de boter in de steelpan tot goed warm, maar niet heet. Zet de staafmixer op het dooiermengsel en laat hem draaien. Giet intussen al mixend de warme boter erbij tot een dik, lobbig mengsel is verkregen. Roer de fijngehakte dragonblaadjes er doorheen. Proef, voeg zonodig nog een scheutje van het wijn-azijnmengsel toe.

 

Wat eten bij bearnaisesaus?

Onmisbaar onderdeel van de Franse klassieker ‘sauce béarnaise’ is dragon; een kruid dat eigenlijk veel te weinig wordt gebruikt bij het koken. Het heeft een zeer herkenbaar aroma dat een beetje lijkt op anijs. Met recht een echte smaakmaker. Maar waar eet je bearnaisesaus bij? Eigenlijk smaakt deze saus bij alles wat je maar kunt bedenken. Klassieke combinaties zijn entrecôte met bearnaise. (Tip: voeg op het laatst nog wat bakvet toe aan de saus!). Of de Franse combi met spinazie (epinards) is ook geweldig.

Welke wijn bij bearnaisesaus?

Dragon speelt dus een prominente rol in de bearnaisesaus. Dit kruid heeft net als dille snel een overheersende smaak. Een wijn die daar goed op aansluit is sémillon, met name als deze op vat is gerijpt. Vandaar dat een witte bordeaux (blend van sauvignon blanc en sémillon) een goede keus is bij bijvoorbeeld kip met bearnaisesaus. Maar gebruik je de sauce béarnaise bij rood vlees, zoals biefstuk, dan kies ik een rijpe wijn uit het zuiden van de Rhône. Denk aan Gigondas, Chateauneuf-du-pape of een Vacqueyras.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept