Basisrecept

Zelf bearnaisesaus maken: klassieker voor smulpapen

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Op een simpele manier zelf bearnaisesaus maken! Ken je hem nog deze klassieke saus uit de oude doos? Dit is er eentje die je niet mag vergeten. Die zachtzure romige volvette Hollandaise met dat kleine anijstintje van dragon. Smaakt bij van alles; van biefstuk en zalm tot eieren en groente.  Niet voor slankelijners misschien, maar toch. Waanzinnig lekker!

Bearnaisesaus heeft het imago van een ‘moeilijk om te maken’-saus, omdat je gaat binden met eidooiers. Maar als je gebruik maakt van een staafmixer is het een fluitje van een cent. Je serveert deze saus lauw. Je kunt hem ook van tevoren maken, mits je hem bewaart in een met water omgespoelde thermoskan.

Bearnaisesaus maken
Basisrecept: bearnaisesaus
Bereiding: 15 min
Zelf bearnaisesaus maken is niet moeilijk. Gebruik een staafmixer dan ben je zo klaar.
Aantal 4 personen

Ingredienten
  

  • 1 klein sjalotje fijngesnipperd
  • 50 ml witte wijnazijn of dragonazijn
  • 50 ml witte wijn
  • 3 peperkorrels
  • 3 eidooiers
  • 150 gram geklaarde roomboter (nooit margarine!)
  • 5 gram dragon blaadjes fijngehakt

Extra nodig

  • staafmixer

Bereiding
 

  • Verwarm in een zeer kleine steelpan: sjalotje, azijn, witte wijn en peperkorrels. Laat zachtjes inkoken tot de helft. Zeef het vocht en vang het op. Helft overdoen in de beker van de staafmixer. Voeg toe: eidooiers en mespunt zout. Roer door elkaar.
  • Verwarm intussen de boter in de steelpan tot goed warm, maar niet heet. Zet de staafmixer op het dooiermengsel en laat hem draaien. Giet intussen al mixend de warme boter erbij tot een dik, lobbig mengsel is verkregen. Roer de fijngehakte dragonblaadjes er doorheen. Proef, voeg zonodig nog een scheutje van het wijn-azijnmengsel toe.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept