Voor het weekend

BLT salade met avocado-dressing: ideaal voor de BBQ

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

BLT salade staat voor Bacon Lettuce Tomato, oftewel bacon, sla en tomaat. Het is een heerlijke klassieke salade voor elk moment. Heerlijk als voorgerecht, maar ook als lunch- of bijgerecht doet ie het goed. Nog beter: dit is de ultieme BBQ-salade!

Deze BLT-salade komt uit het inspirerende kookboek Ode aan Groenten. De schrijfster combineert deze salade met een zogenaamde ‘avo-li’, zoals zij dit noemt. Het is een soort Franse aioli op basis van mayonaise en gepureerde avocado. Echt superlekker.

Ook bakt ze in dit recept de bacon op een heel slimme ingenieuze manier. De bacon wordt heerlijk knapperig, precies goed. Een methode om nooit te vergeten!

Welke wijn bij BLT salade?

Deze salade is fris van smaak door de knapperige sla en friszure tomaten. De dressing zorgt voor romigheid en de bacon geeft pit. Drink hier een witte wijn bij. Eigenlijk is elke zomerwijn een goede keus. Ik dronk hier een pinot blanc bij uit Rheinhessen; prima combinatie. Maar ook een rosé zal lekker smaken. Meer weten over WELKE WIJN BIJ BBQ, lees mijn 3 verhalen.

BLT salade met avocado dressing uit het kookboek Ode aan groenten van Alice Zaslavsky
BLT-salade met avocado
Voorbereiding: 25 min
Deze BLT (bacon, sla, tomaat)  is fris, romig en licht zout tegelijkertijd. De ultieme BBQ salade!
Aantal 4 personen

Ingredienten
  

  • 500 gram gemengde tomaten bv 3-kleuren snoepgroente tomatenmix, gehalveerd
  • 1 lente-ui fijngehakt
  • 2 eetlepels appelcider-azijn
  • 10 plakken biologisch gerookt ontbijtspek 100 gram
  • 1 zak gemengde sla 100 gram naar keuze
  • 1/2 avocado in partjes

avocadodressing

  • 120 gram mayonaise
  • 3 eetlepels grofgehakte peterselie
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 rijpe avocado
  • zeezout versgemalen peper

Bereiding
 

  • Meng in een kom de tomaten met de lente-ui en appelcider-azijn. Zet de kom opzij om de groenten te marineren.
  • Verwarm de oven voor tot 240 C. Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie. Drapeer de plakjes bacon op het ovenrooster en zet het rooster op de beklede bakplaat. Zet de bakplaat in de oven. Bak de bacon in ca. 10 minuten goudbruine en knapperig. Haal de bacon uit de oven en laat hem iets afkoelen. Knip met een schaar, desgewenst, de bacon in eenhaps-stukken.
  • Doe alle ingrediënten voor de avocado-dressing in een hoge kom, voeg de marinadevloeistof van de tomaten toe en pureer met de staafmixer tot een gladde en romige saus. Breng op smaak met zout en peper.
  • Schep ca. 2 volle eetlepels avocado-dressing in de slaschaal, smeer hem uit tot de randen, zoals je boter op een boterham smeert. Beleg de bodem met de slabladeren, avocadopartjes, tomatenmengsel en bacon. Lekker met knapperig (stok)brood.

Notities

Je houdt avocadodressing over, maar die kun je nog een aantal dagen bewaren in de koelkast. Ook lekker als dip bij de borrel met nachochips. 

Het kookboek: De ode aan Groenten

Ode aan groenten is een duimendik kleurrijk kookboek dat je laat zien hoe je nog meer uit groenten kunt halen. Geschreven door de Britse Alice Zaslavsky, culinair correspondent van ABC News Breakfast. Ze heeft een selectie van 50 van haar favoriete groenten gemaakt, die ze vervolgens een voor een de revue laat passeren. Groente heeft de hoofdrol, maar ze gaat vlees of vis niet uit de weg. De innovatieve recepten zijn maakbaar en heel toegankelijk. Een aanrader! Al eerder publiceerde ik een ander recept uit dit boek: Makkelijke bolognese met courgettespaghetti.

Bestellen kun je hier:

Cover Ode aan GroentenTitel : De ode aan groenten
Auteur : Alice Zaslavsky
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 250 6
Prijs : € 40,-

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept