Meatless Monday

Gegrilde courgette salade met limoen-ricotta

Salades met gegrilde courgette: I love it! Er staan er al twee op mijn website: gegrilde zomergroenten salade en de courgette salade van Ottolenghi. Want door de courgette te grillen wordt ie wat droger en de smaak (van deze wat neutrale groente) wordt opgetild en versterkt. Deze versie is helemaal spannend door de romige saus van ricotta (oftewel hüttenkäse) en limoen, plus knapperige hazelnoten.

portretfoto Marjolijn Rosendaalen Anya van de Wetering
Portret van Marjolijn en Anya

Dit recept komt uit het zomerse kookboek Gegrild & Geroosterd van de dames Marjolijn Rosendaal en Anya van de Wetering. Zij propageren om te barbecueën op een lichtere manier; met veel groenten en vis, met een feminine touch. Maar ook het vlees ontbreekt niet, het zijn alleen wat meer bedeesde stukjes uitgewerkt tot een mooi recept (kalkoenspiesjes met Chinese pannenkoekjes, sosaties met abrikoos, saltimbocca). Elk recept in het boek is voorzien van verschillende opties om het betreffende ingrediënt te roosteren: van oven en grillpan tot BBQ of Kamado.
Enfin, met dit kookboek kun je dus grillen en roosteren het hele jaar door.

Welke wijn bij gegrilde courgette salade met limoen-ricotta?

Combineer deze salade met bijvoorbeeld Verdicchio. De frisse zuren passen bij de courgette, ricotta en limoen, de stevigheid heb je nodig om tegenwicht te bieden aan de hazelnoten. Mooie combi! Maar ook een andere frisse witte wijn combineert goed. Denk aan Sauvignon Blanc, Soave of Vermentino.

Muziek: Gegrild & geroosterd is het eerste kookboek met een zomerse, relaxte Spotify-playlist met maar liefst 82 nummers voor bij het grillen en roosteren: SUPERVET TOCH! Ter begeleiding van dit recept heb ik het volgende nummer uitgekozen van Snoh Aalegra

4 personen45 minuten

Ingrediënten

  • 2 courgettes (700 gram)
  • 1 – 2 theelepels zout
  • 50 gram witte hazelnoten
  • 1 bakje ricotta (of hüttenkäse) à 200 gram
  • 1 bekertje crème fraîche à 125 ml
  • geraspte schil van 1 limoen
  • sap van ½ limoen
  • versgemalen zwarte peper
  • 2 theelepels rozemarijnnaaldjes, fijngehakt
  • dressing
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • 2 theelepels witte wijnazijn
  • 1 theelepel honing
  • ½ theelepel chiliflakes

Stap 1

Snijd de courgettes in kleine blokjes van 2×2 cm. Doe de courgetteblokjes in een vergiet en bestrooi met zout. (Zout geeft smaak, onttrekt vocht en het vruchtvlees wordt steviger) Laat ca. 30 minuten staan, spoel af en dep droog in een (schone) theedoek. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan goudbruin. Laten afkoelen en hak daarna in grove stukjes.

Stap 2

Doe intussen in een kom: ricotta, crème fraîche, limoenschil en limoensap. Roer door elkaar. Breng op smaak met zwarte peper. Maak in een ander kommetje een dressing van: olie, knoflook, azijn, honing en chiliflakes.

Stap 3

Het grillen of roosteren van de courgetteblokjes kan op 2 verschillende manieren:

GRILLPAN  Verhit een grillpan (of koekenpan) op hoog vuur en gril de courgette in 2 gedeeltes in ca. 5 tot 8 minuten, waarbij je de pan regelmatig schudt. Zo worden de blokjes courgette aan alle kanten gegrild. (Mocht je 2 pannen hebben, dan is het sneller en makkelijker om dit met 2 pannen tegelijkertijd te doen!)

BBQ Gril 5 – 8 minuten op de groentekorf boven direct vuur en schud regelmatig. Zo worden de blokjes courgette aan alle kanten gegrild.

Stap 4

Doe de gegrilde courgetteblokjes in een kom en giet de dressing erover, schep om en laat verder afkoelen. Verdeel de courgette en ricottasaus over vier bordjes (of op een schaal). Bestrooi met de hazelnoten en rozemarijn. Druppel er nog wat olijfolie over. Lekker met gebakken krieltjes en een gebakken karbonade.

 

Bestellen kun je hier:

Cover Gegrild en geroosterdTitel : Gegrild & Geroosterd
Auteurs : Marjolijn Rosendaal (recepten), Anya van de Wetering (art-direction)
Fotografie: Bella Thewes
Uitgever : Uitgeverij Terra
ISBN : 978 90 8989 8979 09
Prijs : € 26,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *