Fishermans Thursday

Dorade met gekonfijte sherrytomaat

Simpel gerechtje met een visje uit de Middellandse zee , maar onverwacht o zo lekker. Doet al aan de zomer denken: terrasje, windje en de ondergaande zon. Dorade moet je wel even bestellen bij de visboer. Er zijn twee soorten dorades (oftewel zeebrasem); dorade rose en dorade gris. Beide soorten worden rond de Middellandse zee veel gekweekt. Dorade heeft stevig visvlees met een fijne smaak. Enjoy.

Welke wijn bij gegrilde dorade met olijventapenade en gekonfijte tomaatjes?

Dit stevige visje heeft een heerlijk licht krokant gebakken velletje. De mediterrane olijventapenade  geeft door het zoute en zoete (gedroogde tomaatjes) verdieping aan de vis. De lichtgekoelde fruitige Le Temps des Gitans van Bolomey  combineert meer dan uitstekend. Het frisse, maar rijke fruit in de wijn vormt een prachtig huwelijk met de vis, tapenade en de gekonfijte tomaatjes. Hij vult aan, verfrist en zorgt voor een zomers accent. Supercombinatie! Andere suggestie: de rosé van Niepoort. Fris, mooi fruit en stevigheid. Gewoon doen! Of kies een kruidige rosé uit de Provence.

4 personen25 minuten

Ingrediënten

  • 1 bakje cherrytomaatjes aan de tak (250 gram)
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels honing
  • grof zeezout
  • 4 doradefilets met vel  à 100 gram
  • versgemalen peper
  • 4 eetlepels mediterrane olijventapenade (AH)

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng in een kom 2 eetlepels olijfolie met de honing en  haal de tomaatjes erdoor. Leg de tomaatjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Bestrooi met zeezout. Rooster de tomaatjes ca. 15 minuten in de oven totdat ze openbarsten.

Stap 2

Besmeer de dorade met de rest van de olijfolie en bestrooi aan de kant zonder huid met zout en peper. Verhit een grillpan (of steek de barbecue aan). Rooster de doradefilets eerst op de velkant ca. 2 à 3 minuten, keer om, en bak de andere kant nog 2 minuten.

Stap 3

Schep op ieder bord een eetlepel olijventapenade. Leg de doradefilet erop. Schep de geroosterde tomaatjes ernaast. Lekker met gebakken krieltjes.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Geef je hier op.