Veiligheid voorop

10x BBQ-tips van Julius Jaspers

Ja jippie, het barbecueseizoen gaat weer van start. Zin in! Komende dagen wordt het opnieuw mooi weer. En bij ons liggen de recepten al klaar. Die komen o.a. uit het nieuwe kookboek ‘Het Complete BBQ-boek’ van Topchef Julius Jaspers . Maar eerst laten we zijn 10 BBQ-tips de revue passeren. Dit zijn ze…, ik deel ze met jullie.

BBQ-tip 1: Vlammen zijn geen vrienden

Barbecueën en vlammen zijn geen vrienden, dus houd daar rekening mee en maak het vuur niet te groot. Vlammen krijg je vooral door het druipvet van het vlees, van olie en van suiker. Als daar wat van in de barbecue valt, krijg je vlammen en gaat de boel verbranden. Gebruik met deze producten dus altijd een plate setter (dit is een bakplaat voor op de barbecue)!!!

BBQ-tip 2: Maak niet te veel verschillende gerechten op de barbecue

portret Julius Jaspers
Portret tv-kok Julius Jaspers

Verschillende gerechten hebben niet alleen verschillende smaken, maar ook vaak verschillende garingen. Deze wil je niet bij elkaar op de barbecue hebben liggen, want het ene gerecht heeft 5 minuten nodig en het andere gerecht anderhalf uur. Kies iets met een snelle bereiding om mee te beginnen en tover daarna iets wat lang heeft gegaard uit je oven of warmhoudbox.

BBQ-tip 3: Barbecue niet te veel open- en dichtdoen

Bij een barbecue met een deksel – ik ga ervan uit dan je die hebt – is het de bedoeling dat je het apparaat zo lang mogelijk dichthoudt. Hoe vaker je de barbecue opent, hoe warmer die wordt.

BBQ-tip 4: Meten is weten

Investeer in een goede, digitale kernthermometer. Vlees wordt er niet lekkerder op als het te lang is gegaard. Hetzelfde geldt voor de minimale garing. In het ergste geval kun je ziek worden van vlees (kip of varken met name) dat het juiste temperatuur niet haalt.

BBQ-tip 5: Haal het vlees van de barbecue, maar niet direct snijden

Al helemaal niet bij rund- en lamsvlees: haal het vlees van de barbecue en laat het rusten onder een of twee velletjes alumiumfolie. De rusttijd is afhankelijk van het formaat (kipfilet 5 minuten, 2-persoons côte de boeuf 10 minuten, lamsbout 20 minuten). Je zult zien dat er daarna veel minder vocht uit stroomt bij het aansnijden. Zo blijft het vlees sappiger.

BBQ-tip 6: Goede messen zijn belangrijk

KoksmesGebruik de juiste messen. Snijd vlees nooit met een kartelmes. Ik gebruik thuis altijd hetzelfde grote en hetzelfde kleien vleesmes, die ik regelmatig aanzet en een keer per jaar naar de slijper breng.

BBQ-tip 7: Werk netjes en schoon

Kruisbesmetting is een groot gevaar in de keuken, ook thuis. Als je eerst de kipfilet snijdt op een plankje en vervolgende de komkommer op het zelfde plankje; dat gaat het niet goed. Het gevolg kan zijn dat er salmonella van de kip aan de komkommer zit, met alle risico’s van dien.

BBQ-tip 8: Drink niet te veel

Drink niet te veel alcohol tijdens het barbecueën . Je werkt met open vuur en het is vaak 600 graden in die pit. Barbecueën gebeurt vaak in de familiesfeer en dan rennen er nog al eens kinderen rond. Zorg dat iemand achter de barbecue staat die weet wat-ie doet.

BBQ-tip 9: Goede spullen

Je moet goede spullen hebben en die hoeven dus helemaal niet duur te zijn. Er zijn veel goedkope, goede barbecues. Als je goede spullen gebruik, dan zal je zien dat barbecueën leuk is.

Houtskool voor de BBQ
Zeker voor een Kamado gebruik je altijd houtskool

BBQ-tip 10: Welke kolen?

Brikketten voor de BBQ
Geperste ronde briketten branden langer, maar worden minder heet

Koop goede houtskool (vlakke staafjes). Een tankstation heeft die niet!!!. Ik bereid alles op houtskool en niets op briketten (ronde kooltjes). Briketten kun je minder snel in temperatuur verlagen, die blijven uren warm. OLD SCHOOL briketten ruiken bovendien vaak naar fossiele brandstoffen.

 

 

 

 

Wat gaan we maken uit dat duimendikke boek voor aanstaande weekend?
Op de planning staan de klassieke coleslaw, zijn knoflookboter met pastis en de hamburgersaus Julius Bar&Grill. Binnenkort op I Love Food & Wine: zalm met dille, limoen en kappertjes en Bourbon kip. Stay tuned.

 

Het kookboek

Het complete BBQ boek is een vuistdik standaardwerk geschreven door RTL’s ‘Topchef’ Julius Jaspers. Hij stond aan de basis van diverse restaurants, maar schrijft nu kookboeken, waaronder drie barbecuekookboeken. Het Complete BBQ boek bevat ruim 300 van Julius Jaspers’ beste BBQ-recepten en is een verzameling van alles wat hij al eerder heeft gepubliceerd. Niet alleen vlees, vis, schaal-en schelpdieren, maar ook groente, salades, desserts, marinades, rubs, sauzen en smaakmakers (van chimichurri, chilimayonaise tot 1000 islanddressing). Julius gaat wel uit van een BBQ met een deksel, bijvoorbeeld een kamado (Big Green Egg) of een Weber. Liefst eentje waarbij je de temperatuur kunt regelen.

Meer inspiratie?

Tip: Lees dit artikel met de beste tips voor een perfecte barbecue!

Bestellen kun je hier:

Cover complete bbq boek van Julius JaspersTitel : Het Complete BBQ-boek
Auteur : Julius Jaspers
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 90 48 855 12 4
Prijs : € 25,-

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *