Mijn bbq gaat weer aan dit weekend. De hele familie komt eten! Wat dan zeker niet mag ontbreken is een gegrilde varkenssaté. Deze versie is mijn lievelingsrecept. Waarom? Het gemarineerde varkensvlees wordt afgewisseld met stukjes banaan in ontbijtspek. Dat geeft ontzettend veel afwisseling in smaak; van pittig, naar zout en een lekker zoetje. Maak dan ook je pindasaus zelf (zie recept hieronder). Zo klaar en heel veel lekkerder dan uit een pakje of bakje!!! Ik waarschuw alvast: als je dit eenmaal hebt geproefd, wil je nooit meer anders.
Welke wijn bij Varkenssaté met banaan?
Natuurlijk hoort hier een glas wijn bij! Je kunt allerlei kanten op. Er is voor elk wat wils. Een sappige rosé met wat kruidigheid en een klein zoetje, zoals die van Siener is een goede keus. Maar ook een geurige Portugees, zoals de Catarina Branco vormt een verrukkelijke combinatie. Zowel de rosé als de Portugees doen het goed in combinatie met Aziatische gerechten vanwege het rijpe zwoele fruit. Of probeer hem ook eens met een mousserende cider. Dat is met name lekker verfrissend. Liever rood? Kies dan voor een sappige Côtes du Rhône.
4 personen | 20 minuten + 1 uur marineren |
Ingrediënten
- 400 g varkenshaas
- 3 el ketjap manis
- 1 teentje knoflook
- 3 el droge sherry
- 1 tl gemberpoeder
- zout, versgemalen peper
- 2 niet te rijpe bananen
- 16 plakjes ontbijtspek
- Extra: 4 platte metalen spiesen of houten satéstokjes die ca. ½ uur in koud water hebben gelegen
Stap 1
Snijd de varkenshaas in 16 gelijke blokjes. Maak een marinade van: ketjap, knoflook, sherry en gemberpoeder. Breng op smaak met zout en peper. Schep het vlees erdoor. Dek de kom af en laat minimaal 1 uur marineren.
Stap 2
Neem het vlees uit de marinade en dep het droog. (Bewaar de marinade voor de saus). Snijd de banaan in 16 stukjes en omwikkel het stevig met een plakje ontbijtspek. Rijg aan de spiesen, om en om, 2 stukjes vlees en 2 stukjes banaan. Gril de spiesen op een ingevet rooster (of leg ze op een goed ingevette grilltopper) boven matig heet matig vuur in ca. 3 à 4 minuten aan elke kant gaar en goudbruin. Serveer met de pinda-kokossaus. Lekker met witte rijst en een frisse salade.
PINDA-KOKOSSAUS
4 personen | 5 minuten |
Ingrediënten
- 4 volle el pindakaas met stukjes noot
- 3 tl sambal manis
- 2 dl kokosmelk
- citroensap
- zout
Stap 1
Verwarm de pindakaas met de sambal manis, kokosmelk en de achtergehouden marinade. Breng al roerende aan de kook. Breng op smaak met citroensap en zout.
Meer inspiratie?
Tip: Lees dit artikel met de beste tips voor een perfecte barbecue!
Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Elk Weekend BBQ
Fotografie Rob van de Vet, Styling Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti
Zorgeloze kerst zonder stress? Dat kan! 🎄
Download 'm nu!
Ontdek ons Stressvrije Kerst e-book – jouw ultieme gids voor een ontspannen kerstdiner! Met 5 complete kerstmenu’s, handige werkplannen per dagdeel, wijnsuggesties en slimme tips om kerststress te vermijden.
Plus: 10% korting op de bijpassende wijnen van kwaliteitsimporteur QV Select! Mis deze kans niet om van jouw kerst een onvergetelijke en ontspannen feestdag te maken.
Bestel 'm direct!