Voor het weekend

BBQ: Varkenshaassaté met banaan

Ga je barbecueën? Maak deze saté van gemarineerde varkenshaas, afgewisseld met stukjes banaan in ontbijtspek. Met heerlijke satesaus met sambal manis, kokosmelk en wat van de marinade. #bbQ #barbeque #saté #varkenshaas

Mijn bbq gaat weer aan dit weekend. De hele familie komt eten! Wat dan zeker niet mag ontbreken is een gegrilde varkenssaté. Deze versie is mijn lievelingsrecept. Waarom? Het gemarineerde varkensvlees wordt afgewisseld met stukjes banaan in ontbijtspek. Dat geeft ontzettend veel afwisseling in smaak; van pittig, naar zout en een lekker zoetje. Maak dan ook je pindasaus zelf (zie recept hieronder). Zo klaar en heel veel lekkerder dan uit een pakje of bakje!!! Ik waarschuw alvast: als je dit eenmaal hebt geproefd, wil je nooit meer anders.

Welke wijn bij Varkenssaté met banaan?

Natuurlijk hoort hier een glas wijn bij! Je kunt allerlei kanten op. Er is voor elk wat wils. Een sappige rosé met wat kruidigheid en een klein zoetje, zoals die van Siener is een goede keus. Maar ook een geurige Portugees, zoals de Catarina Branco vormt een verrukkelijke combinatie. Zowel de rosé als de Portugees doen het goed in combinatie met Aziatische gerechten vanwege het rijpe zwoele fruit. Of probeer hem ook eens met een mousserende cider. Dat is met name lekker verfrissend. Liever rood? Kies dan voor een sappige Côtes du Rhône.

4 personen20 minuten + 1 uur marineren

Ingrediënten

  • 400 g varkenshaas
  • 3 el ketjap manis
  • 1 teentje knoflook
  • 3 el droge sherry
  • 1 tl gemberpoeder
  • zout, versgemalen peper
  • 2 niet te rijpe bananen
  • 16 plakjes ontbijtspek
  • Extra: 4 platte metalen spiesen of houten satéstokjes die ca. ½ uur in koud water hebben gelegen

Stap 1

Snijd de varkenshaas in 16 gelijke blokjes. Maak een marinade van: ketjap, knoflook, sherry en  gemberpoeder. Breng op smaak met zout en peper. Schep het vlees erdoor. Dek de kom af en laat minimaal 1 uur marineren.

Stap 2

Neem het vlees uit de marinade en dep het droog. (Bewaar de marinade voor de saus). Snijd de banaan in 16 stukjes en omwikkel het stevig met een plakje ontbijtspek. Rijg aan de spiesen, om en om, 2 stukjes vlees en 2 stukjes banaan. Gril de spiesen op een ingevet rooster (of leg ze op een goed ingevette grilltopper) boven matig heet matig vuur in ca. 3 à 4 minuten aan elke kant gaar en goudbruin. Serveer met de pinda-kokossaus. Lekker met witte rijst en een frisse salade.

 

PINDA-KOKOSSAUS

BBQ Varkenshaas sate

4 personen5 minuten

Ingrediënten

  • 4 volle el pindakaas met stukjes noot
  • 3 tl sambal manis
  • 2 dl kokosmelk
  • citroensap
  • zout

Stap 1

Verwarm de pindakaas met de sambal manis, kokosmelk en de achtergehouden marinade. Breng al roerende aan de kook. Breng op smaak met citroensap en zout.

 

Meer inspiratie?

Tip: Lees dit artikel met de beste tips voor een perfecte barbecue!

 

 

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Elk Weekend BBQ
Fotografie Rob van de Vet, Styling Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *