Beoordeeld!

De beste rode wijn voor bij de BBQ

Helaas, we moeten even wachten (het weer zit even tegen), maar dan kan de barbecue weer aan! Tegenwoordig wordt het barbecueën ook steeds breder en diverser. Niet alleen vlees, maar ook vis en groenten krijgen steeds een groter aandeel. Maar welke (gastronomische) wijn drink je erbij? I Love Food & Wine ging op onderzoek uit met de vraag ‘wat zijn de beste BBQ-wijnen als er vis, vlees of een vegetarisch gerecht op het vuur gaat’?  12 wijnimporteurs stuurden hun favorieten in. Mét motivatie. De resultaten voor wit (zie hier het verhaal), rosé (dit is onze top 6) en rood worden gepubliceerd in 3 verschillende verhalen. Tot slot deel 3: wat is de beste rode BBQ-wijn? I Love Food & Wine kiest er 11.

Beste rode wijn bij de BBQBij vlees op de BBQ hoort rode wijn. Geroosterd vlees is intens van smaak; rokerig door het vuur, pittig van de kruiden. Meestal ga je dan zoeken naar iets stoers; een wijn die opgewassen is tegen deze power. Maar het kan ook anders. Je kunt ook kiezen voor het contrast; een rode wijn die wat tegenwicht biedt aan de heftigheid van het vlees. Dan kies je voor iets frivools, lichts en lekker gekoeld. Voordeel van deze laatste groep is dat deze lichtere wijnen soms ook breder inzetbaar zijn, die passen soms zelfs ook bij een gegrild visgerecht.

 

Makkelijker proeven met Coravin!
Tijdens deze proeverij maakten we gebruik van het nieuwste model (middle six core) van de zogenaamde Coravin. Dit is een prachtig apparaatje (hulpmiddel) om één glas wijn uit een fles te halen, zonder dat je de fles hoeft te openen en de kruk te verwijderen. Hierdoor werd het voor ons mogelijk om uit alle proef-flessen kleine beetjes wijn te proeven en de fles op een later moment (zelfs een jaar later) nogmaals opnieuw te drinken zonder dat de kwaliteit achteruit is gegaan. Benieuwd? Kijk hier voor meer informatie.

 

Kiezen tussen stoer of elegant

Deze tweedeling (stoer versus elegant) zagen we terug in de rode wijnen die zijn ingestuurd. We proefden uiteindelijk 15 rode wijnen. Eerst op kwaliteit, zonder eten erbij. Vervolgens, in tweede instantie, kwamen de best beoordeelde wijnen nogmaals op (proef)tafel tijdens een uitgebreide BBQ-sessie om te kunnen beoordelen hoe de wijn vervolgens zijn mannetje stond.  Dat gaf hier en daar verrassende uitkomsten! Dit zijn de 11 beste rode BBQ-wijnen:

 

STOER & DOORDRINKBAAR

Corse Cuvee Pierre

Herkomst: Corsica
Druivenras: niellucciu, syrah en grenache
Motivatie importeur: ‘Barbecueën heeft iets ‘sauvage’, en dat heeft de niellucciu-druif ook. Deze wijn is breed inzetbaar, en zeker niet moeilijk van smaak. Iedereen vindt dit lekker.’
Proefnotitie ILFW: Mooie neus met bloemen, kruiden en fris zomerfruit. Sappige aandronk, maar ook kruidigheid en frisse zuren. Balans en gelaagdheid. Verveelt niet.
Wijn-Spijs suggestie: smaakte fantastisch bij de gegrilde lamsvleesspiesjes met pesto.
Te koop: Vinoblesse
Prijs: € 12,50
Score: 9

Lamsvleesspies met paprika
Lamsvleesspies met paprika

Errazuriz Estate Carmenère

Herkomst: Chili, Aconcagua Valley
Druivenras: carmenère
Motivatie importeur: ‘BBQ-wijn moet makkelijk drinkbaar zijn; iets gekoeld, voldoende fruit en ook een pittige saus kunnen verdragen. Past bij vlees, en bij vis.’
Proefnotitie ILFW: Schroefdop; lekker makkelijk. Mooi kruidig in de neus. In de smaak sappig en kruidig met een fris-fruitige afdronk. Deze wijn heeft alles, zonder dat ie te complex is.
Wijn-Spijs suggestie: smaakte fantastisch bij de gegrilde entrecôte met truffelsaus en de lamsvleesspiesjes in Parmaham. Ook lekker bij een gegrilde biefstuk met paprikapesto  of de biefstuk nacho di nachos.
Te koop: Wijnkring.nl
Prijs: € 9,95
Score: 8,5

Biefstuk met nacho de nachos
Mexicaanse biefstuk op knapperige tortilla met gesmolten kaas

 

Montes Reserva Cabernet Sauvignon

Herkomst: Chili, Colchaqua Valley
Druivenras: cabernet sauvignon
Motivatie importeur: ‘De ideale hamburger- en spareribs wijn!’
Proefnotitie ILFW: Schroefdop; lekker makkelijk. Herkenbaar Cabernet Sauvignon in de neus met aroma’s van bessen en mint. Aandronk is sappig met aroma’s van rijp fruit. Licht drogend in de afdronk, maar prettig. Uitstekende BBQ-wijn door z’n toegankelijkheid met pit en kruidigheid.
Wijn-Spijs suggestie: combineerde uitstekend bij lamsvleesspiesjes in Parmaham. Ook lekker bij een gegrilde biefstuk met kruidenboter of chimichurri.
Te koop: De betere wijnwinkel (Delta Wines)
Prijs: € 9,20
Score: 8,5

Steak met chimichurri
Steak chimichurri

 

Le Champ de Murrailles

Herkomst: Frankrijk, Corbières
Druivenras: Carignan, Grenache, Syrah
Motivatie importeur: ‘Kruidige rode wijn die past bij Provençaalse gerechten met groene kruiden (tijm, rozemarijn) en knoflook!’
Proefnotitie ILFW: Aangenaam kruidig bijna jammy in de geur. Toegankelijk met rijp zwart fruit en rijpe tannines. Lage afdronk met iets van chocolade. Sappig & kruidig  maar wel met bite.’
Wijn-Spijs suggestie: combineerde meer dan uitstekend bij lamsvleesspiesjes met pesto. Hierdoor wordt de kruidigheid in de wijn geaccentueerd. Ook lekker bij de lamsvleeskoteletjes met kappertjesdressing. Klein nadeel: wel iets te heftig voor gewoon ‘tussendoor’.
Te koop: Huub Oostendorp Wijnen
Prijs: € 11,20
Score: 8,5

 

Lamskotelet met kappertjesdressing
Lamskotelet met kappertjesdressing

 

Ventisquero Reserva Pais Moscatel

Herkomst: Chili
Druivenras: pais + beetje moscatel
Motivatie importeur: ‘Laat je verrassen door het oude, enigszins in de vergetelheid geraakte druivenras pais. Interessante heerlijk toegankelijke wijn. Past bij zowel vis als vlees.’
Proefnotitie ILFW: Heel kruidig in de neus met een lichte hout-touch. Aandronk is vol en rond met een klein bittertje. Goede kruidigheid, lange afdronk met bite. Koel drinken!
Wijn-Spijs suggestie: Smaakt geweldig bij het smeuïge broodje hamburger met gesmolten kaas en coleslaw. Maar paste ook wonderwel bij de couscoussalade met sardines. Blijft heerlijk doordrinkbaar tussendoor. Aanrader!
Te koop: De Monnik Dranken
Prijs: € 9,95
Score: 8,5

Marokkaanse couscoussalade met sardines
Marokkaanse couscoussalade met sardines

Lunaria Coste di Moro Montepulciano d’Abbruzzo Riserva

Herkomst: Italië, Abruzzen
Druivenras: montepulciano
Motivatie importeur: ‘De vriend van al het vlees op de BBQ.’
Proefnotitie ILFW: Mooie fles om te zien. Met een Demeter-logo op de voorzijde. Interessant in de neus met kersenfruit, en vanille. De eerste slok is sappig en toegankelijk met rijp fruit, wat houtlagering en stevige maar rijpe tannines. Frisse zuren in de afdronk met een zoete basis. Sappig, fris en toegankelijk.
Wijn-Spijs suggestie: Maar past zeker niet bij alle vleesgerechten van de BBQ! Bij de lamsspiesen met pesto komt de wijn te zoet over, terwijl bij biefstuk met truffelsaus de zuren teveel opspelen. Past wel goed bij een bistecca tagliata met geroosterde tomaatjes.
Te koop: De betere wijnwinkel (Delta Wines)
Prijs: € 13,95
Score: 8,5 (maar niet de beste rode BBQ-wijn!)

Bistecca tagliata liggend
Bistecca tagliata

 

De Martino 347

Herkomst: Chili, Choapa Valley
Druivenras: syrah
Motivatie importeur: ‘Niet ontvangen.’
Proefnotitie ILFW: Niet heel expressief in de neus, maar licht kruidig met wat rijp fruit op de achtergrond. Toegankelijk glas wijn. Met voldoende body en tannines. Drogende afdronk. Wel hoog in het alcohol (14%).
Wijn-Spijs suggestie: Echt een krachtpatser die bij gegrild vlees hoort. Denk aan entrecôte met een romige pepersaus. Goede prijs-kwaliteit. Schenk hem licht gekoeld.
Te koop: Henri Bloem
Prijs: € 7,95
Score: 8,2

 

Sophenia Cabernet Sauvignon Reserve

Herkomst: Argentinië, Mendoza
Druivenras: cabernet sauvignon
Motivatie importeur: ‘Vooral combineren met rundvlees. Geweldige structuur en volume met zijdezachte body. Als ik aan barbecue denk, is dit mijn wijn.’
Proefnotitie ILFW: In eerste instantie wat gesloten in de geur. Wijn met body en frisse zuren. Daarnaast wat kruidigheid en aanwezige tannines.
Wijn-Spijs suggestie: Past vooral bij gegrilde entrecôte met pepersaus of een biefstuk met chimichurri.
Te koop: De betere wijnwinkel (Well of Wine)
Prijs:
€ 17,95
Score
: 7,5

 

TOEGANKELIJK & ELEGANT (LICHTER/FRISSER)

3x BBQ-wijn in de elegante stijl
3x BBQ-wijn in de elegante stijl

Paisajes Embotellados Joven

Herkomst: Spanje, Rioja
Druivenras: tempranillo, grenache
Motivatie importeur: ‘Heerlijk sappige, fruitige wijn. Komt gekoeld het best tot z’n recht en heeft voldoende smaakintensiteit om bij vlees van de BBQ overeind te blijven.’
Proefnotitie ILFW: Licht van kleur. Aantrekkelijk in de neus: kruidig, rode bessen en kersen. Dezelfde ervaring komt terug in de smaak. Sappig en kruidig met een klein bittertje. Prettig glas. Licht gekoeld drinken, niet te zwaar.
Wijn-Spijs suggestie: Past bij veel gerechten. Heerlijk bij de couscoussalade met gegrilde sardines. Maar ook lekker bij een broodje hamburger.
Te koop: Biowijnclub
Prijs: € 9,50
Score: 8,2

Vega broodje hamburger
Vega broodje hamburger à la Jamie Oliver

Fram Wines Cinsault

Herkomst: Zuid-Afrika, citrusdal
Druivenras: cinsault
Motivatie importeur: ‘Het is prettig om bij een BBQ een meer verfrissende wijn te drinken, die niet verveelt. Liefst licht gekoeld. Bij deze wijn draait alles om puurheid en rood fruit. Heerlijk energiek glas wijn die past bij gegrild rood vlees als gevogelte.’
Proefnotitie ILFW: Licht van kleur. Als je gaat ruiken: rijp fruit, kruidigheid en wat lichte houtimpressies. In de smaak kersenfruit en prettige licht verteerbaarheid. Goede zuren en aanwezige tannines. Lekker doordrinkbaar. Zorgt door z’n frisheid voor contrast. In de afdronk redelijk wat bitters.
Wijn-Spijs suggestie: Past bij gegrilde tonijn, maar ook bij spareribs.
Te koop: QV-select
Prijs: € 14,75
Score: 8,0

Tonijnspies met kerstomaat
Tonijnspies met kerstomaat

Sankt Laurent, Weingut August Ziegler

Herkomst: Duitsland, Phalz
Druivenras: sankt laurent
Motivatie importeur: ‘Elegante, maar toch krachtige wijn. Past bij diverse soorten vlees van de BBQ; een wijn die niet vermoeid, maar ook later op de avond nog steeds voldoening geeft.’
Proefnotitie ILFW: Aparte geur, iets boersigs en licht kruidigs. Friszure aandronk (kersen) maar heeft  tegelijkertijd body. Elegant en verfrissend kruidig. Bijzonder glas.
Wijn-Spijs suggestie: Past geweldig bij het smeuïge broodje hamburger met coleslaw en rokerige bbq-saus. Ook uitstekend in combinatie met de bistecca tagliata!
Te koop: Tire Bouchon
Prijs: € 11,25
Score: 7,9 (maar voor tussendoor iets te heftig en te fris)

Ook nog geproefd!

  • La Tournée van Domaine Ferraton van importeur Le Vineur: allemansvriend. Prijs: € 8,25 (7,5)
  • Bourgogno No Name van importeur Wine & Spirits: niet echt toegankelijk. Geen doordrinkwijn. Prijs: € 33,95 (7,2)
  • Don Jacobo Reserva Rioja van importeur Wine & Spirits. Geen wijn voor een hele avond lang. Prijs: 15,45 (7,5)
  • Chianti Senesi van importeur Pallas. Helaas was deze wijn niet helemaal oké.

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJPASSENDE RECEPT!

 

Meer weten?

Tip: Lees dit artikel met de beste tips voor een perfecte barbecue!

Pin deze wijnen op Pinterest
Wil je deze wijnen niet kwijtraken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je iedereen inspireren, maar ook je wijnen makkelijk terugvinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *