Voor het weekend

Twee BBQ-bijgerechten FOR EVER

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Joepie; het wordt weer BBQ-weer. Nog één keer gaan de temperaturen zo omhoog dat de barbecue weer in de fik kan. Behalve de vlees-, vis- of vegetarische lekkernijen die op het vuur gaan, zijn er een paar van die BBQ-bijgerechten (klassiekers), die ZEKER NOOIT MOGEN ONTBREKEN: smeuïge coleslaw en zelfgemaakte barbecue-saus. Allebei supersimpel om te maken. Vanaf nu horen deze twee gerechten tot je standaard barbecue menu. Tenminste dat geldt in ieder hier in huis. Zet maar op de boodschappenlijst…!

Deze 2 recepten komen uit het ‘Complete BBQ-boek’ van Julius Jaspers. Kijk ook nog even naar zijn simpele zalm met dille, ook een aanrader. En voor een goede voorbereiding lees je nog even het verhaal met de 10 tips voor een geslaagd barbecue-feestje!

Welke wijn bij de BBQ?

Paar weken geleden heb ik drie verhalen geschreven over ‘Wat zijn de beste BBQ-wijnen? ’. Dus meer weten? Lees nog even:

De beste BBQ-wijn wit

De beste BBQ-wijn rosé

De beste BBQ-wijn rood

Beste rode wijn bij de BBQ
Getest: Beste rode wijn voor bij de BBQ
4 personen30 minuten (totaal)

COLESLAW

Ingrediënten

  • 100 gram mayonaise
  • 25 ml witte wijnazijn (ca. 2 eetlepels)
  • ¼ theelepel selderijzout
  • 25 gram suiker
  • 1 zakje gesneden witte kool à 300 gram
  • ½ zakje wortel julienne à 150 gram
  • citroensap
  • zout, versgemalen peper

Stap 1

Maak een dressing van de mayonaise, azijn, selderijzout en suiker. Meng de kool en wortel erdoor.

Stap 2

Laat ca. 30 minuten de smaken op elkaar intrekken. Breng op smaak met citroensap, zout en peper.

 

KLASSIEKE BARBECUESAUS

Ingrediënten

  • 15 gram boter
  • 1 groot sjalotje, fijngesnipperd
  • 1 klein teentje knoflook, uitgeperst
  • 100 gram tomatenketchup (Heinz)
  • 1 eetlepel bruine suiker (10 gram)
  • 15 ml sushi-azijn
  • ½ eetlepel worcesstershiresaus
  • ½ theelepel mosterdpoeder
  • ½ theelepel gerookt paprikapoeder (zoet)
  • mespunt cayennepeper
  • zwarte peper

Stap 1

Smelt de boter en fruit de ui glazig. Voeg de knoflook toe, bak nog even door. Voeg toe: ketchup, bruine suiker, sushi-azijn, worchestershiresaus, mosterdpoeder, paprikapoeder, cayennepeper en zwarte peper.

Stap 2

Laat de saus ca. 15 minuten zachtjes garen en inkoken tot een dikke saus. Laat afkoelen voor gebruik.

 

Het kookboek

Het complete BBQ boek is een vuistdik standaardwerk geschreven door RTL’s ‘Topchef’ Julius Jaspers. Hij stond aan de basis van diverse restaurants, maar schrijft nu kookboeken, waaronder drie barbecuekookboeken. Het Complete BBQ boek bevat ruim 300 van Julius Jaspers’ beste BBQ-recepten en is een verzameling van alles wat hij al eerder heeft gepubliceerd. Niet alleen vlees, vis, schaal-en schelpdieren, maar ook groente, salades, desserts, marinades, rubs, sauzen en smaakmakers (van chimichurri, chilimayonaise tot 1000 islanddressing). Julius gaat wel uit van een BBQ met een deksel, bijvoorbeeld een kamado (Big Green Egg) of een Weber. Liefst eentje waarbij je de temperatuur kunt regelen.

Bestellen kun je hier:

Cover complete bbq boek van Julius Jaspers Titel : Het Complete BBQ-boek
Auteur : Julius Jaspers
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 90 48 855 12 4
Prijs : € 25,-

 

 

Nog wat extra barbecue-tips nodig? Dit zijn de 10 belangrijkste aanwijzingen van Julius.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *