Beoordeeld!

Top 10: gastronomische rosé, wijn voor bij de maaltijd

Zomer in je bol én geopende terrassen? Dat roept om rosé wijn! Maar die heb je, zoals bij alle wijn,  in vele varianten. Van de lichtvoetige speelse variant,  heerlijk op een terras, tot de gastronomische versie. I Love Food & Wine ging op zoek naar die variant die, naast gewoon erg lekker, ook nog bij een zomerse maaltijd zijn mannetje staat. Zo eentje die zich niet laat overbluffen door de smaak van stevige vis, wit vlees en veel soorten groente. We proefden maar liefst 33 stuks (jaargang 2019), en publiceren alleen de TOP TIEN.

Maar eerst even over de kleur van rosé wijn

Want die varieert nogal. En zegt dat dan iets over de smaak? Nee, eigenlijk niet. De kleur heeft er vooral mee te maken hoe rosé wordt gemaakt. Allereerst is rosé eigenlijk rode wijn, en dus gemaakt van blauwe druiven. De wijn kan variëren van bijna wit tot licht rood. Deze verschillen ontstaan door het korte of lange contact met de druivenschillen. Bij de hele bleekroze varianten worden de druiven meteen geperst en wordt het sap meteen apart wordt gehouden. Bij de donkerder gekleurde rosés gisten en weken de schillen wat langer mee. Let wel, het hoeft niet zo te zijn dat een rosé met meer kleur ook meer smaak heeft. Maar ook de trend is bleek, heel licht zalmroze, ook bij de rosés die wij proefden.

Wat is een gastronomische rosé?

Proeverij rosé wijn thuisWat bedoelen we nou eigenlijk met een gastronomische rosé, en wat maakt het verschil met deze en een terras slobbertje? De een is niet persé lekkerder dan de andere, het is meer een geval van de juiste gelegenheid. Soms wil je iets fris en ongecompliceerd drinken in de zon. Maar bij een maaltijd is het fijn als de wijn krachtig genoeg is om overeind te blijven naast de smaken van het gerecht. Rosé dus met een lekkere bite en diepgang. Met mineraliteit en lengte. Met zuren, maar niet te heftig.

Kortom: wijnen met een karakter, waar je rekening mee moet houden, maar wel mee uit de voeten kunt.

 

De Top 10 – en wat we erbij willen eten

(in volgorde van de blindproeverij)

1. Château de Roquefort, cuvée Corail

Herkomst: Côtes de Provence, Frankrijk
Druiven: grenache noir, cinsault, carignan en clairette -van stokken tussen de 15-40 jaar oud
Te koop: Vinoblesse
Prijs: € 14,50
Proefnotitie: Wijn, met mooie rijpheid en vol van smaak met een licht strakke afdronk.
Wijn-Spijs suggestie: heerlijk aperitief, en erg lekker bij linguini met tonijn en paprika.

Score: 8,2

Linguine met tonijn en gegrilde paprika
Linguine met tonijn en gegrilde paprika

2. By Ott 

Herkomst: Côtes de Provence Frankrijk
Druiven: grenache+ cinsault, syrah, mourvèdre
Te koop: Pasteuning via Fourcroy
Prijs: € 21,95
Proefnotitie: Bloemig met wat perzik, maar is niet van het type fruitbom. Dat is de eerste indruk. Verder fijne minerale wijn met delicaat zuur. En sappig met een mooie breedte.
Wijn-Spijs suggestie: Coquilles st Jacques. Tomatentaart uit de Provence

Score: 8,7 (meer weten, lees hier verder)

3. La Moure, Domaine de Jale

Herkomst: Côtes de Provence, Frankrijk
Druiven: syrah, cinsault, mourvèdre, vermentino
Te koop: De Gouden Ton
Prijs: € 16,95
Proefnotitie: Bleekrose romigheid met pit. Rijpe tonen van kweepeer en het frisse van mandarijn. Verder mineralig met een klein bittertje. Conclusie: Verfijnd met een mooie balans.
Wijn-Spijs suggestie: fijn glas vóóraf de maaltijd. Lekker bij een salade Niçoise, coquilles, Dorade met gekonfijte tomaatjes.

Score: 8,4

Salade Niçoise
Salade Niçoise

 

4. Mirabeau Classic

Herkomst: Côtes de Provence, Frankrijk
Druiven: grenache en syrah
Te koop: Gall & Gall
Prijs: € 10,99
Proefnotitie: heerlijk kruidige en zuivere geur. Smaak: Frisse zuren, goed zacht mondgevoel en veel smaak van zacht voorjaarsfruit. Sappig met mooie balans.
Wijn-Spijs suggestie: Uitstekende match met bruschetta met gegrilde tonijn.

Score: 8,6

 

5. Estandon Héritage
(Estandon Vignerons is een toonaangevende coöperatie in de Provence. Een absolute specialist op het gebied van de populaire rosé wijn.

Herkomst: Côtes de Provence Frankrijk
Druiven: cinsault, grenache, syrah, rolle
Te koop: Wijnspeciaalzaak (info@dgswijn.nl)
Prijs: € 11,-
Proefnotitie: Ruimhartige neus met veelbelovend fruit. Denk rijpe aardbei, abrikoos en iets van grapefruit. Aangename zuren, dus niet te. Fijne bitters. Krachtig en intensief genoeg voor aan tafel.
Wijn-Spijs suggestie: Aubergine alla parmigiana of  Pasta met gerookte zalm en appelkappertjes

Score: 8,5 Uitstekende verhouding prijs-kwaliteit

Melanzane alla Parmigiana uit Vijf seizoenen van Jonathan Zandbergen
Melanzane alla Parmigiana

 

6. Château Mourgues du Grès, Galets Rosés (bio)

Herkomst: Costières de Nîmes, Frankrijk
Druiven: syrah, grenache, en beetje mourvèdre
Te koop: via Les Généreux
Prijs: € 10,20 (nu tijdelijk € 8,95)
Proefnotitie: Rond romig met body. Geen noemenswaardig fruit of bloemgeweld. Wel kruidigheid, lengte en diepgang met een bite.
Wijn-Spijs suggestie: Geweldige appetizer, en mooie combinatie met Dorade met gekonfijte tomaatjes of een tomatentaartje met Parmaham.

Score: 8,5 

 

7. Château L’Amaurigue

Herkomst: Côtes de Provence, Frankrijk
Druiven: cinsault en grenache
Te koop: Gall & Gall
Prijs: € 10,99
Proefnotitie Een minder bleke variant van een goed gemaakte rosé, met alles op z’n plaats. Rijp rood fruit, en licht mineraal. Smaak: rijp en fris. Sappig met een klein bittertje (grapefruit). Goede balans.
Wijn-Spijs suggestie: heerlijk aperitief. Lekker bij geroosterde aubergines met saffraanyoghurt of panzanella met sardines. Meer weten? We schreven al eerder een verhaal over deze rosé! Lees hier verder.

Score: 8,8

Geroosterde aubergine met saffraanyoghurt
Geroosterde aubergine met saffraanyoghurt

 

8. Ultimate Provence

Herkomst: Côtes de Provence, Frankrijk
Druiven: grenache, cinsault, syrah en rolle
Te koop:  www.voordeelwijnen.nl
Prijs: € 17,95
Proefnotitie: Schoolvoorbeeld van gastronomisch! Veel materie in de mond, iets lactisch, lekker rond gul en sappig. Prachtige fles ook. Wel strakdroog met iets van een zoetje in de finale. Verder mollig. We proeven abrikoos en grapefruit. Prettig zuur.
Wijn-Spijs suggestie: Kan veel hebben, zoals bijvoorbeeld gegrilde lamskoteletjes met ratatouille.

Score: 8,3

Lamskoteletjes met ratatouille
Lamskoteletjes met ratatouille

 

9. Château Puech-Haut Argali

Herkomst: Languedoc, Frankrijk
Druiven: grenache, cinsault
Te koop: Les Généreux
Prijs: € 14,95
Proefnotitie:  Intens, mineraal met bescheiden fruit. Grapefruit met hint van rijpe aardbei. Rijp. Stevig, met fris zuur maar niet te.
Wijn-Spijs suggestie: heerlijk als aperitief, maar ook lekker bij kip met mango en gember.

Score: 8,8

Kip met mango
Kip met mango en gember

 

10. La Suffrène

Herkomst: Provence (Bandol) Frankrijk
Druiven: mourvèdre, cinsault , grenache en carignan
Te koop: Wijnspeciaalzaak (info@pallaswines.nl)
Prijs: € 19,95
Proefnotitie: De Provence in een fles. Rosé met uitzonderlijk donkere kleur in deze reeks. Kruidige neus, zwoele volle smaak met de frisheid van sinaasappel. Rijp rood fruit, aangenaam bittertje en goede zuren. Intens maar niet overheersend.
Wijn-Spijs suggestie: lamskoteletjes met milde satésaus, kip met rode paprikasalsa

Score: 8,8

 

Met dank aan Coravin!

Tijdens deze proeverij maakten we gebruik van het nieuwste model (middle six core) van de zogenaamde Coravin. Dit is een prachtig apparaatje (hulpmiddel) om één glas wijn uit een fles te halen, zonder dat je de fles hoeft te openen en de kruk te verwijderen. Hierdoor werd het voor ons mogelijk om uit alle rosé-flessen kleine beetjes wijn te proeven en de fles op een later moment (zelfs een jaar later) nogmaals opnieuw te drinken zonder dat de kwaliteit achteruit is gegaan. Benieuwd? Kijk hier voor meer informatie.

Cover e-book wijn en spijs

GRATIS E-BOOK

Welke wijn past bij welk gerecht?

Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?

  • Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
  • Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen
Download het gratis e-book