Tomatentaartje met Parmaham en ricotta

Eigenlijk heeft Beaujolais ten onrechte een wat slechte naam. Dat komt vooral de eenvoudige en superfruitige  Beaujolais Nouveau die altijd in november op de markt komt. Maar er is meer… Er wordt ook Beaujolais gemaakt met veel meer karakter, zoals die van bioproducent Domaine du Vissoux (te koop bij mij € 11,95). Beaujolais wordt altijd gemaakt van de Gamay-druif. Dit ras levert een heerlijk fris-fruitige rode wijn. Daarnaast smaakt hij sappig en soepel, want tannines zijn nauwelijks aanwezig. Toch heeft de wijn ook een lekkere ‘bite’ en kruidigheid. Dat doet het goed bij deze tomatentaart; de frisheid past bij de aromatische kerstomaatjes en friszure ricotta, de knapperige korst en Parmaham geven body. Serveer deze wijn altijd licht gekoeld (15 °C), dan komt het fruit mooi naar voren.

Maar ook een rosé uit de Provence is een goede optie!

Muziek: onlangs was ik aanwezig bij het concert van Tim Knol. Ken je hem? Luister naar dit nummer met Anne Soldaat If my mind could beat my heart!

Buffetgerechtca. 60 minuten

Ingrediënten

  • 1 rol bladerdeeg (koeling, Backini)*
  • 1 bakje ricotta à 250 g
  • 75 g Parmaham, in stukjes
  • zout, versgemalen peper
  • 400 g kerstomaatjes aan de tak, gehalveerd
  • 2 el platte peterselie, fijngehakt
  • 1 el tijmblaadjes (van 8 takjes gerist)
  • 30 g geraspte Parmezaanse kaas
  • Extra: quichevorm of lage taartvorm (f 20 cm), ingevet*

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Rol het bladerdeeg uit. Snijd hieruit een cirkel ca. 5 cm groter dan de vorm. Overdoen in de vorm en aandrukken.

Stap 2

Snijd de ham in kleine stukjes. Meng in een kom de ricotta, ham, zout en veel versgemalen peper. Meng in een andere kom de gehalveerde kerstomaatjes, peterselie, tijm, zout en peper. Bestrooi de bodem van de taart met Parmezaanse kaas. Schep het ricottamengsel erin en strijk glad. Beleg met de kerstomaatjes. Vouw het overhangend deeg terug over de vulling. Bak de taart in ca. 35 à 40 minuten gaar en lichtbruin.

* Je kunt ook kleine quichevormpjes gebruiken, maar koop dan 2 rollen bladerdeeg.

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&2 2013

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Zorgeloze kerst zonder stress? Dat kan! 🎄

EARLY BIRD ACTIE

Ontdek ons Stressvrije Kerst e-book – jouw ultieme gids voor een ontspannen kerstdiner! Met 5 complete kerstmenu’s, handige werkplannen per dagdeel, wijnsuggesties en slimme tips om kerststress te vermijden.

🎁 Early bird-actie! Bestel vóór 15 november voor slechts €5,99 (daarna €7,50).

Plus: 10% korting op de bijpassende wijnen van kwaliteitsimporteur QV Select! Mis deze kans niet om van jouw kerst een onvergetelijke en ontspannen feestdag te maken.

Bestel 'm direct!