Met de zomer in aantocht zien we geen wijn liever in het glas dan… rosé! Fris fruitig, zwoel zoet of verfijnd kruidig, rosé is er in alle soorten en laat zich verrassend goed combineren bij het eten. Met name de vegetarische keuken vaart er wel bij, wanneer de soms ferme tannine van een rode wijn een gerechtje wat kan overheersen, komt de volle structuur en fruitigheid van rosé perfect tot zijn recht. Het proefpanel van I Love Food & Wine is benieuwd naar de kwaliteit van rosé uit de Provence. We proeven een flight van zes verschillende wijnhuizen. Domaine de L’Amaurigue van Gall & Gall komt uitstekend uit de bus.
De rosé superster van Frankrijk is de Provence. Je vindt er enkele van de mooiste, bleekroze exemplaren. Het klimaat in de Côtes de Provence – verreweg de grootste appellatie van het gebied – is er dan ook vrijwel perfect voor wijndruiven. De bodem varieert van kalk en leisteen (dat voor mineraliteit en een lichte kruidigheid kan zorgen in de wijn) tot zand, klei en kiezel (dat bijdraagt aan fruitigheid). Bijna 80% van de wijnen uit dit gebied is rosé. Je drinkt ze over het algemeen zo jong mogelijk, gekoeld op circa 10 graden, in een wittewijnglas.
Met een Nederlands tintje
In het hart van de Provence, in het dorpje Le Luc, bestiert de familie De Groot sinds 1998 een wijndomein van ruim 40 hectare en specialiseerde zich in met name rosé. Domaine de l’Amaurigue 2017 is een wijn van 40% fruitige grenache, 40% aardse cinsault en 20% kruidige syrah. Samen staan de druiven aan de basis van een elegante rosé.
Vol sappig
Aan het proefpanel van I Love Food & Wine de schone taak om de piepjonge jaargang 2017 te testen. De kleur is mooi zalmrose, hij ruikt frisfruitig en meteen stuift het rode fruit het glas uit. De smaak is vol & sappig, rijk met een zachte Provençaalse kruidigheid van rozemarijn en tijm. In de afdronk een verrassend citrusbittertje tot besluit. Hiermee blijkt Domaine de l’Amaurigue een van de panelfavorieten van deze flight. Die krijgt van het proefpanel een welverdiende 8,0, en is te koop bij Gall & Gall.
Wat eten we bij rosé uit de Provence?
Deze rosé is heerlijk bij wat verfijnde mediterrane gerechten zoals (spiesjes met) tonijn, lamskoteletjes met ratatouille, salade nicoise, pissaladière, een pastasalade met aubergines, tortilla met kip en granaatappel, Of één van deze gerechtjes: bruschetta niçoise, lamskoteletjes met dragon, gegrilde dorade met gekonfijte sherrrytomaatjes, pasta met paprikapesto, of de buffelmozzarella met salsa verde maar ook bij diverse Aziatische gerechten.
Klik op de linkjes voor het bijbehorende recept!
Deze tekst is geschreven door Anne Wouters.
Op 25 april 2018 blind geproefd en beoordeeld door ILFW-proefpanel.
Op de hoogte blijven van goed beoordeelde wijn? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!