Wijn van eigen bodem

Interview: Jan Oude Voshaar

Medio november verscheen Wijn van eigen bodem, het boek over de groeiende Nederlandse wijnbouwsector. Het eerste exemplaar werd aangeboden aan Jan Oude Voshaar, oprichter van wijngaard De Wageningse Berg. Hij was één van de eersten die op grote schaal aan de slag ging met nieuwe, speciaal voor ons klimaat ontwikkelde druivenrassen. Deze rassen zijn beter bestand tegen schimmelziekten en rijpen eerder dan de traditionele rassen. 

Voor het boek Wijn van eigen bodem interviewden Irene de Vette en ik dertien Nederlandse wijnboeren. Uiteraard hoort Jan Oude Voshaar daar ook bij. Hij vertelt ons veel over die eerste jaren: Ik had een kleine hobbywijngaard van een paar honderd stokken. In 1991 werd ik lid van het wijngaardeniersgilde en ik merkte dat er nieuwe druivenrassen op de markt kwamen, beter geschikt voor ons klimaat. Fred Lorsheijd, pionier van het eerste uur en al sinds 1978 bezig met druiventeelt, organiseerde elke jaar studiereizen naar het buitenland, vaak naar Duitsland. Dan bezochten we een onderzoeksinstituut dat bezig was met het kruisingen. Ik ontdekte daar wijnen die een stuk beter smaakten dan die van oudere resistente rassen, met een vieze smaak. En ik kreeg vertrouwen in een Nederlands experiment om op grotere schaal wijn te gaan maken.’

Biologisch
Jans fascinatie voor die nieuwe rassen hield echter niet alleen verband met de verbeterde smaak van nieuwe rassen. Het bleek met die rassen ook mogelijk biologisch te werken. Jan: ‘Met de nieuwe druivenrassen hoef je veel minder te spuiten, slechts één of twee keer. En bij sommige nieuwe rassen hoef je in droge zomers zelfs helemaal niet te spuiten. Voor mij is dat hét voordeel van de nieuwe rassen.‘

We vragen Jan ook naar zijn grootste uitdaging in al die jaren. ‘De schimmelziekte meeldauw was ondanks de nieuwe rassen toch het allergrootste probleem. Die nieuwe rassen zijn namelijk nog steeds niet 100% resistent. Een ander probleem is vorst, meestal voorjaarsvorst. In mei 2011 zijn in het oosten van Nederland alle druiven bevroren, behalve bij wijngaarden met nachtvorstberegening. Toen was er dus heel weinig wijn.‘

Optimistisch
Over de toekomst van wijnland Nederland is Jan optimistisch. ‘Het ziet er goed uit voor de Nederlandse wijn’, zegt hij. ‘ We krijgen nog meer en betere nieuwe druivenrassen. Daarnaast worden cool-climate wijnen steeds populairder, óók bij het grote publiek. En producten uit eigen streek worden meer gewaardeerd.’

Jan is anno 2015 niet meer betrokken bij Stichting Wagenings Wijngoed, zoals wijngaard de Wageningse Berg nu officieel heet. Wel blijft hij zich als wijnbouwadviseur onvermoeibaar inzetten voor de Nederlandse wijnbouw.

Wijn van eigen bodemWil je het hele interview met Jan Oude Voshaar lezen? Het staat in Wijn van eigen bodem, samen met nog 13 andere interviews met wijnboeren, sommeliers en andere betrokkenen bij de Nederlandse wijn.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.