Meatless Monday

Tomatentaart met tapenade

Zonnige tomatentaart uit de Provence. Lijkt misschien wat zomers voor nu. Maar hij past ook heel goed in de winter. Zeker als je een hartverwarmend soepje vooraf serveert, zoals deze winterse pompoensoep met croutons.

Het is een recept uit het kookboek Provence van Alex Jackson. Ik maakte deze taart met de zelfgemaakte tapenade van zwarte olijven uit het recept. Maar wil je sneller klaar zijn, dan kun je natuurlijk ook een kant&klare tapenade gebruiken. Om het makkelijker te maken heb ik een rol bladerdeeg gebruikt. Dat werkt echt supersimpel.

Welke wijn bij tomatentaart met tapenade?

De taart is heel lekker knapperig met een zachte olijvensmaak en licht-zoete tomaten. Ik dronk er een Vernatsch bij van Kellerie Kalltern en dat smaakte subliem. De rijpe fruitaroma’s sluiten aan bij de gekonfijte tomaten, en de kruidigheid bij de tapenade. Maar ook een lichte Beaujolais, Bardolino of Valpolicella zal het heel goed doen! Of een kruidige rosé uit de Provence is ook een goede optie.

3 à 4 personen1 uur en 20 minuten

Ingrediënten

  • 4 vleestomaten
  • 8 kerstomaatjes
  • zout, versgemalen zwarte peper
  • 1 rol bladerdeeg (40×25 cm, koeling supermarkt)
  • olijfolie
  • verse basilicumblaadjes

 

  • Tapenade
  • 100 gram zwarte olijven zonder pit (taggia olijven)
  • ¼ teentje knoflook, uit de knoflookknijper
  • ½ theelepel verse tijmblaadjes
  • 1 ansjovisfilet (blikje)
  • 1 theelepel kappertjes
  • 4 theelepels olijfolie
  • 1 theelepel rode wijnazijn

Stap 1

Snijd eerst de vleestomaten in plakken van 1 cm. Leg in een zeef boven een kom en bestrooi flink met zout. Laat de tomaten ca. 30 minuten staan, terwijl het sap in de kom druppelt. Dit voorkomt dat je deeg klef wordt als de tomaten veel vocht bevatten. Halveer de kerstomaatjes en bestrooi de bovenzijde met zout.

Stap 2

Maak intussen de tapenade. Voeg de droge ingrediënten in de kleine kom van de staafmixer. Pureer goed. Voeg dan de natte ingrediënten toe en pureer verder totdat alles goed gemengd is en de tapenade glad is.

Stap 3

Verwarm de oven, met bakplaat erin, voor op 200 °C. Rol intussen het deeg (met bakpapier) uit en leg het op een plank. Laat het bakpapier eronder zitten. Kerf het deeg op 2 cm afstand van de rand rondom in. Deze rand zal rijzen rondom de vulling. Bestrijk het deeg binnen de rand met de tapenade. Dep de plakjes vleestomaat goed droog met keukenpapier en verdeel over de tapenade. Vul de gaatjes op met de halve kerstomaatjes (opengesneden kant boven). Besprenkel met olijfolie en maal er wat zwarte peper over.

Stap 4

Haal de hete bakplaat uit de oven, schuif (of til) de taart met bakpapier en al erop en zet de bakplaat terug in de oven. Bak de taart ca. 30 minuten, tot de rand van het deeg gerezen en krokant is en de bodem licht goudbruin. Haal de taart uit de oven, bestrooi met zout en peper. Garneer met de basilicumblaadjes. Laat de taart iets (ca. 5 minuten) afkoelen en snijd in vierkantjes.

Lekker met een salade met tomaat, avocado en geitenkaas.

PROEF DE PROVENCE MET ONNO KLEYN

Els Groot kookworkshop-provenceZin om de Provence verder te ontdekken, samen met culinair schrijver Onno Kleyn? Schrijf je dan in voor de de culinaire reis van Vinaventura ‘KOKEN MET ONNO KLEYN IN DE PROVENCE. Meer weten? Klik hier voor het totale programma en de prijs.

Het kookboek

Prachtig kookboek over de keuken van de Provence. Boordevol met klassiekers uit die streek zoals pisssaladière, bouillabaisse, aligot tot clafoutis. Met dit boek tover je de zon op je bord, ook in de winter!

Bestellen kun je hier:

Cover ProvenceTitel : Provence
Auteur : Alex Jackson
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 218 6
Prijs : € 25,95

 

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST

Recept: Franse tomatentaart met olijventapenade. Gemaakt van bladerdeeg met twee soorten tomaten. Een makkelijk recept uit het boek ‘Provence’; een kookboek waarin Franse klassiekers centraal staan. #vegetarisch #wijn-spijs #olijven

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *