Modern Languedoc

Preignes le Vieux: wijnmakers met visie

Al jarenlang is de Languedoc een van mijn favoriete wijnregio’s van Frankrijk. Hier ben ik begonnen met het organiseren van mijn zeer succesvolle culinaire wijnreizen (kijk hier even terug). En niet voor niets. Ze hebben hun ogenschijnlijke ondermaatse imago van slobberwijnen inmiddels helemaal de das om gedaan. Kwaliteit viert hier hoogtij!!! En Domaine Preignes le Vieux laat overtuigend zien hoe zij dat doen.

 

Bij Preignes le Vieux op bezoek
Bij Preignes le Vieux op bezoek

Afgelopen zomer, tijdens mijn vakantie (wederom in de Languedoc), ging ik op bezoek bij wijndomein Preignes le Vieux in Vias. Ingepland 2 uurtjes, maar dat was niet genoeg. Ongemerkt waren we 4 uur zeer geanimeerd bezig, want bij Preignes le Vieuxben je niet 1-2-3- klaar!

 

Onmiskenbaar familiedomein

Wijndomein Preignes le Vieux wordt gerund door het echtpaar Jérôme en Aurélie Vic, allebei wijnmakers en inmiddels 5e generatie. Het historische domein ligt net buiten het dorpje Vias, in de buurt van Béziers. Via een ritje door de wijngaarden arriveren we ruim op tijd voor onze afspraak. We neuzen alvast even rond en ontdekken een open court omringd door grote hallen voor de wijnmakerij, maar met aan de zijkant een klein schattig speelveldje met parasols voor jeu de boules. Dat oogt meteen familiair.

In our job you have to be patient

Preignes le Veiux
Het Jeu de Boules veld ter ontspanning

Even later worden we dan ook hartelijk verwelkomd door kasteelheer Jérôme met z’n hond ‘Loustic’. En ook zijn ega Aurélie is van de partij. De rondleiding begint in het historische kasteel van lava steen waar Jérôme is geboren. Een deel ervan is sfeervol ingericht voor de zakelijke ontvangsten met een levensgroot harnas in de hoek en een grote open haard. Zelf noemen ze dit hun ‘pocket castle’, want een erg groot kasteel is het niet. Hier woont de familie in de zomer met hun zoon, dochter en grootmoeder. In de winter kiezen ze voor het gemak van een huis in Béziers, want zo’n kasteel, ook al is het een pocket castle, is (zonder verwarming) natuurlijk ijskoud.

 

Drie verschillende terroirs

Vervolgens maken we een rondrit met de jeep door de uitgestrekte wijngaarden. Ze bezitten ca. 217 ha, waarvan 210 ha beplant is met wijnstokken. Alles gesitueerd rondom hun eigen kasteel. Bijzonder is het feit dat ze toch 3 verschillende terroirs hebben: alluviale vlakte, kiezel terrassen en vulkanische bodem. Bovendien verbouwen ze meer dan 18 verschillende druivenrassen. Jérôme laat ook vol trots zijn allernieuwste wijngaarden zien, aangelegd met zeer moderne ‘hybride’ rassen als sorreli, souvenier gris, merlot khoros en cabernet kantus. Waarom deze vernieuwing? Deze rassen zijn beter bestand tegen ziektes en zijn makkelijker te verbouwen. Maar ook de klimaatverandering vraagt om vooruit denken en een andere aanpak.

Preignes le Vieux
Preignes le Vieux verbouwt 18 verschillende druivenrassen

 

Oog voor de toekomst

Eenmaal terug maken we een rondje door de wijnmakerij. Hoewel ik al vele wijnkelders heb gezien, ben ik uitermate verrast door de omvang. Het is vele malen groter dan ik had verwacht. Jérôme vertelt dat ze ca. 40 mensen in vaste dienst hebben. Ja, zoveel medewerkers heb je ook wel nodig als je meer dan 50 verschillende blends wil maken voor de diverse lijnen voor al die verschillende doelgroepen. Maar ik ben niet alleen onder de indruk door de grootte van het bedrijf, maar ook door hun passie, inventiviteit en hun hang naar kwaliteit. Onlangs hebben ze een grote investering gedaan door 10 Italiaanse amfora’s te kopen om mee te experimenteren. ‘Daar ging heel wat discussie aan vooraf’, vertelt Jérôme op vertrouwelijke toon. Want pas volgend jaar (2022) zal duidelijk worden wat de resultaten hiervan zullen zijn. ‘In our job you have to be patient!’, geeft Jérôme met een glimlach toe. Anyway: ik kom graag meeproeven als het zover is!

 

Niet biologisch, WEL hoogste level van duurzaamheid
De wijn van Preignes le Vieux wordt met zeer veel zorg en liefde gemaakt. Er wordt misschien niet biologisch gewerkt, maar wel duurzaam. Ze bezitten dan ook het hoogste certificaat (HVE = Haute Valeur Environnementale) voor wijnboeren die grote aandacht hebben voor het milieu met een minimum aan bestrijdingsmiddelen. Daarnaast speelt biodiversiteit een grote rol. Een deel van het land wordt vrijgehouden voor flora en fauna. Als er een wijngaard gerooid is, dan wachten ze ca. 5 jaar met opnieuw beplanten om de grond z’n rust te geven. Ook het water voor eventuele irrigatie komt van eigen grond.

Van alle markten thuis

Dan is de tijd aangebroken om te gaan proeven. Dit doen we in hun prachtige wijnshop. ‘Wat wil je proeven?’, vragen ze enthousiast. Dat valt niet mee, want de keus is immens. Ze hebben een grote wijnshop boordevol wijn. Maar er zijn 5 verschillende lijnen te ontdekken die je kunt herkennen aan hun namen: Reserve, Tradition, Prestige en Paradis. Daarnaast is er een speciale lijn onder de persoonlijke naam van eigenaresse/wijnmaakster Aurélie Vic. Wat is precies het verschil?

 

Preignes le Vieux: de eigenaars Jerôme en Aurélie zijn van alle markten thuis

 

Preignes le Vieux Réserve: de instapper

is de lijn met de basiswijnen in wit, rosé en rood. Herkenbaar door hun toegankelijkheid met een zacht fruitig karakter; hun zogenaamde instappers. Prijs € 4,99

 

Preignes le Vieux Tradition serie
Preignes le Vieux Tradition serie

Preignes le Vieux Tradition: de mono-cépages

Staat er Tradition op het label, dan weet je dat het gaat om een fles gemaakt van één druivenras. Het gaat hier om herkenbaarheid van de meest bekende rassen: merlot, syrah, cabernet sauvignon, syrah rosé, chardonnay, sauvignon blanc. Prijs € 6,99

 

Preignes le Vieux Prestige
Preignes le Vieux Prestige

Preignes le Vieux Prestige: Petit Verdot en Viognier

Ook in de Prestige-serie draait het om mono-cépages. Alleen deze wijn wordt gemaakt van de beste percelen en is beperkt verkrijgbaar. Het gaat hier om twee wat minder bekende rassen: petit verdot en viognier. Net wat meer bijzonder, meer concentratie, en de prijs is ook net wat hoger: € 7,99.

 

Preignes le Vieux Paradis

De serie Paradis bestaat uit 3 verschillende wijnen: grenache rosé, vermentino en rouge. Ze zijn herkenbaar aan de smalle, mooie flesvorm en de bijzondere afsluiting met een zogenaamde vinolok. Dit is een glazen stop in plaats van kurk of schroefdop. De naam Paradis is gekozen, omdat deze wijn garant staat voor een gezellig feestje. Nee, zelfs een feestje is niet genoeg, want hij is hemels, zoals de naam aangeeft. Prijs: € 8,99

Preignes le Vieux Paradis, met glazen stop
Preignes le Vieux Paradis, met glazen stop

Preignes le Vieux; Aurélie Vic met AOP

Hoewel Jérôme en Aurélie allebei wijnmakers zijn, is Aurélie de baas in de cellar én het gezicht naar buiten. Onder haar naam is een speciale serie wijnen gemaakt in samenwerking met andere wijnboeren uit de omgeving. Waarom? Onder de naam Preignes le Vieux maken ze alleen wijn die valt onder de term IGP (Indication Géographique Protégée). De familie bezit namelijk géén wijngaarden die in AOP-gebieden (Appellation d’Origine Protégée, dus een beschermde herkomstgebied) liggen. Door een samenwerking aan te gaan met een bevriende wijnmaker die dat wel heeft, kunnen ze toch wijn op de markt brengen met een AOP herkomstbenaming. Aurélie is hiermee acht jaar geleden begonnen. Inmiddels maakt ze 6 wijnen met een AOP onder haar naam, afkomstig uit: Pic Sant Loup, Saint-Chinian, Mont Peyroux, Limoux, Minervois en Languedoc.

Ze heeft hiervoor wijnboeren gekozen die op dezelfde manier wijn maken als zijzelf, in haar stijl en personality. Hoe ziet die stijl er dan uit, vraag ik haar? ‘Veel fruit, goede balans, complex en toch nu al drinkbaar’, legt ze uit. Vervolgens maakt deze bevriende wijnmaker van zijn druiven een wijn volgens haar principes, haar selectie en haar aanwijzingen. Het is een win-win situatie met fantastisch resultaat.

Prijs van € 8,99 tot 14,99

Preignes le Vieux Aurélie Vic
Preignes le Vieux Aurélie Vic met AOP herkomst benaming

 

Preignes le Vieux Collection

Tot slot het neusje van de zalm: Preignes le Vieux Collection (8000 flessen) ’par Aurelie & Jérôme Vic’. Dit is hun zogenaamde signature-wijn met het ‘handschrift’ van hun samen. Hij wordt gemaakt van vier druiven: cabernet sauvignon, syrah, petit verdot en mourvèdre met een houtopvoeding van 8 maanden. Elegant en toch complex. Prijs € 14,99.

Preignes le Vieux Collection: het neusje van de zalm
Preignes le Vieux Collection: het neusje van de zalm

 

Weekmenu met Preignes le Vieux

Benieuwd hoe de wijn van Domaine Preignes le Vieux smaakt en hoe je die het best kunt combineren? In dit I Love Food & Wine-weekmenu koppelen we 5 verschillende wijnen van Preignes le Vieux  aan 5 overheerlijke gerechten. Dat zijn Prestige Viognier, Paradis rosé, Paradis Vermentino, Aurélie Limoux en Aurélie Terrasses du Larzac. Haal ze alvast in huis, and be prepared!

Wil je nog meer weten over Domaine Preignes le Vieux? Bezoek dan http://www.preignes.com. De wijnen van Preignes le Vieux zijn verkrijgbaar in de winkels van Mitra of op https://www.mitra.nl

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Mitra. Lees voor meer info mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *