Mijn thema voor het kerstdiner van 2017 is ‘sharing diner’. Ik kwam op dit idee door een geweldige salade van Ottolenghi uit een van zijn vijf kookboeken, namelijk ‘Het Kookboek’. Hij zegt in het intro: “Dit is waarschijnlijk een klassieke Ottolenghi-salade: stevige contrasterende smaken, heldere en levendige kleuren, verse kruiden en noten, die op een grote schaal wordt geserveerd zodat alle ingrediënten duidelijk zichtbaar zijn. We adviseren u de geroosterde aubergine salade op een grote schaal op tafel te zetten. Het is een fantastisch voorgerecht en u hoeft er niets bij te geven.”
Nou, dat is niets te veel gezegd. Dit weekend serveerde ik deze aubergine-salade tijdens een lunch voor vrienden. Het was een groot succes. Iedereen wilde het recept hebben. Dus dat verzoek kon niet achterwege blijven. Bij deze…
Welke wijn bij geroosterde aubergine met saffraanyoghurt?
Er kwamen verschillende wijnen op tafel. Een rosé met bite (of rosé champagne) scoorde goed. Evenals de Dolcetto, een van mijn favoriete rode wijnen . Allebei supercombinaties. Maar ook een gekoelde Bardolino of Valpolicella van Marion is een uitstekend idee.
Geroosterde aubergine met saffraanyoghurt
Ingredienten
Aubergines
- 3 middelgrote aubergines
- olijfolie
- zout versgemalen peper
- 40 gram pijnboompitten
- 1 bakje granaatappelpitjes à 100 gram AH
- verse basilicumblaadjes
Saffraanyoghurt
- 10 saffraandraadjes
- 2 eetlepels heet water
- 1 kuipje volvette Griekse yoghurt ca. 170 gram
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 2 eetlepels citroensap
- 3 eetlepels olijfolie
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 220 °C. Snijd de aubergines (in de lengte) in ca. 2 cm dikke plakjes. Leg de plakken aubergine op de bakplaat, bestrijk beide zijden met olijfolie en bestrooi en zout en peper. Rooster ze in 20 tot 35 minuten tot ze aan beide zijden lichtbruin zijn. Laat ze afkoelen. (U kunt de plakken aubergine in de koelkast 3 dagen bewaren; laat ze voor het serveren op kamertemperatuur komen.)
- Maak intussen de saus. Laat de saffraan met 2 eetlepels heet water ca. 5 minuten even ‘trekken’. Voeg toe: yoghurt, knoflook, citroensap, olijfolie en wat zout. Klop alles tot een gladde, goudgele saus. Breng op smaak met zout en peper. Rooster in een droge koekenpan de pijnboompitten goudbruin.
- Schik de plakken aubergine op een grote schaal. Sprenkel de saffraanyoghurt eroverheen. Bestrooi met pijnboompitten en granaatappelpitjes. Garneer met basilicumblaadjes.
Meer Ottolenghi-recepten vind je hier, klik op de linkjes:
–Groene bonensalade met hazelnoten
–Zoete worteltaart
–Witlof met Serranoham
–Courgettesalade
Kookboek: Ottolenghi het kookboek
Een heruitgave van het succesvolle eerste kookboek van de invloedrijke kok Yotam Ottolenghi. De tekst is geactualiseerd en de vormgeving herzien. Wat gebleven is zijn de uitnodigende, smakelijke recepten waarin vaak invloeden uit het Midden-Oosten te proeven zijn.
Bestellen? Dat kan hier:
Titel: Ottolenghi het kookboek
Auteurs: Yotam ottolenghi en Sami Tamimi
Uitgever: Fontaine
ISBN: 978 90 5956 740 5
Prijs: € 22,95
Fotografie: Richard Learoyd.
Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief.
Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!