Bodega Catena Zapata

Hoe 4 vrouwen Malbec tot leven brengen!

Als wijnliefhebbers weten we het natuurlijk allang: wijn is niet zomaar een drank. Wijn is emotie, wijn is beleving! Het Argentijnse wijnhuis Bodega Catena Zapata gaf hier eind januari op wel heel originele wijze invulling aan met een toneelstuk over de geschiedenis van Malbec. Plaats van handeling: het prachtige theater Carré in Amsterdam. Over beleving gesproken…  I Love Food & Wine was op uitnodiging van importeur Gall&Gall aanwezig bij deze bijzondere voorstelling, een voorstelling die een inspirerend licht werpt op de geschiedenis van malbec.

As Wine Flows By Catena Zapata Malbec (13)De ontvangst vindt plaats in de nok van Carré, waar we door Laura Catena, managing director van Bodega Catena Zapata, verwelkomd worden met een glas Malbec Argentino 2015. Laura is de 4e generatie van de familie Catena die aan het roer staat van dit in 1902 opgerichte wijnhuis en is vandaag aanwezig om het toneelstuk hoogstpersoonlijk toe te lichten. Zij vertelt ons dat het etiket van de Malbec Argentino die we proeven de inspiratie voor het toneelstuk vormde. De bijzondere illustratie op dit etiket werd bedacht door Laura’s zus Adrianna (die historica is) en verbeeldt de geschiedenis van druif malbec met behulp van 4 vrouwfiguren.

De 4 vrouwen van Malbec

De eerste vrouw op het etiket is Eleonora van Aquitanië (ca. 1122-1204), hertogin van Aquitanië en later achtereenvolgens koningin van Frankrijk en Engeland. Deze ondernemende dame zou de ‘zwarte wijn’ uit Aquitanië, naar verluidt gemaakt van malbec, zeer fanatiek gepromoot hebben.

De tweede vrouw is ‘de immigrant’: zij staat symbool voor de vele Europeanen die naar de Nieuwe Wereld emigreerden, waaronder ook de overgrootouders van Laura en Adrianna. Tegelijkertijd zou je haar ook kunnen zien als symbool van de emigratie van druif malbec naar Argentinië.

Vrouw nummer drie oogt wat luguber: zij verbeeldt de druifluis phylloxera die vanaf de tweede helft van de 19e eeuw haar verwoestende werk deed in de Europese wijngaarden. Daarmee symboliseert zij ook de ‘dood’ van malbec in de Oude Wereld.

De vierde vrouw op het etiket is Adrianna Catena herself. Zij staat symbool voor Bodega Catena Zapata, de Argentijnse wijngaarden en de wedergeboorte van malbec in zijn nieuwe thuisland. Overigens zou hier in Adrianna’s voorstel een afbeelding van Laura voor worden gebruikt. Laura besloot echter dat Adrianna op het label moest komen, omdat zij degene was die vader Nicolás bijstond toen hij als pionier hun hooggelegen wijngaarden aanplantte en omdat zij het idee voor de afbeelding bedacht had.

Toneelstuk ‘As Wine Flows By’

Op verzoek van Laura schreef Adrianna’s echtgenoot (en toneelschrijver) Gustavo Dias Ballejo op basis van dit etiket vervolgens een toneelstuk over de geschiedenis van malbec en de familie Catena, getiteld ‘As Wine Flows By’.

As Wine Flows By Catena Zapata Malbec
Scène uit het toneelstuk As Wine Flows By, met Britse actrice Christina Baston in de hoofdrol

Dit stuk wordt deze middag ten tonele gebracht door de Britse actrice Christina Baston, die het verhaal zeer levendig en met een goed gevoel voor (komische) timing weet te brengen. Met slechts een paar stoelen, enkele flessen wijn, een kaars en een (hoofd)doek als hulpmiddelen reizen we met haar mee door de geschiedenis. We zijn aanwezig bij de bruiloft van Eleonora van Aquitanië, we reizen mee met overgrootmoeder Ana wanneer zij in 1898 als jong meisje per boot de oversteek maakt van Italië naar Argentinië (en tijdens de reis de eveneens jonge Nicola Catena ontmoet), we maken mee hoe tegelijkertijd in Europa de phylloxera langzaamaan de wijngaarden verwoest en we zien vader Nicolás Catena Zapata als jong ventje rennen tussen de malbec wijnstokken in Argentinië. Onderhoudend, inspirerend en vooral ook leuk.

Uitgebreide wijnproeverij

Het laat zich raden dat de ‘wijnbeleving’ deze middag niet beperkt blijft tot een toneelstuk: er mag na afloop van dit mooie toneelstuk ook een hele reeks wijnen geproefd worden. Enkele wijnen die opvallen tijdens de proeverij:

Catena Alta Chardonnay 2016

Chardonnay Catena AltaHet resultaat is een rijke, romige wijn met een aangenaam zachte aanzet. Aroma’s van o.a. appel, peer en vanille, met daarnaast mild wat citroen, een vleug butterscotch en wat boter. De wijn is mondvullend, breed en intens van smaak, maar door zijn goede zuurgraad en mooie balans is hij tegelijkertijd elegant. Hij heeft een prettige, lange afdronk en een sappigheid die uitnodigt tot een volgende slok. Prijs:  € 32,99

 

Adrianna White Bones Chardonnay 2015

Chardonnay White Bones van Catena ZapataSpannende wijn! De druiven voor deze wijn zijn afkomstig van één enkel perceel van 2,2 hectare in de Adrianna wijngaard. Deze Chardonnay is opvallend complex en net even anders-dan-anders; echt een wijn om uitgebreid aan te snuffelen. Hij is een tikje floraal en ruikt en smaakt naar o.a. appel, grapefruit, passiefruit, munt en natte steen. In de mond valt daarnaast vooral zijn structuur op. De wijn is iets zilt en heeft mooie zuren die prachtig in balans zijn met zijn rondeur. Hij heeft een lange, aangename afdronk. Prijs: € 53,99

 

Adrianna Fortuna Terrae Malbec 2014

Malbec Fortuna TerraVerderop in diezelfde hooggelegen Adrianna wijngaard, op een perceel van 5 hectare genaamd Fortuna Terrae (‘geluk van het land’), staat malbec aangeplant. In dit deel van de wijngaard bestaat de bodem uit een diepe laag leem op een onderbodem van kalksteen. Hier geeft malbec, na een gisting op eikenhout en een rijping van ongeveer 2 jaar op eikenhouten vaten, een opvallend zachte en elegante vino de parcela (wijn van één perceel).

De Fortuna Terrae Malbec is aangenaam fruitig, met bramenfruit, pruim, aardbei en zowel rijpe zwarte als zure kers. Daarnaast cacao, een milde kruidigheid en wat florale tonen. Mooi rijpe tannines, vriendelijke zuren en een heerlijk zachte afdronk. Een opmerkelijk doordrinkbare wijn. Prijs: € 79,99

 

Malbec Argentino 2015

Tot besluit de wijn die de start van de middag vormde en die alleen al door zijn love it or hate it’ etiket flink opvalt: de Malbec Argentino 2015 (geschonken uit magnum). Een soepele, sappige, tikkie florale Malbec met vriendelijke tannines en veel rijpe fruitaroma’s: blauwe bessen, bramen, zoete kersen en een vleug cassis. De zoete fruitigheid van de wijn wordt in balans gehouden door de prettige zuren en de donkere, kruidige aroma’s van koffie, mokka en kaneel. Prijs: € 59,99

 

Géén 4 maar 6 vrouwen

Vier vrouwen op het etiket van Malbec ArgentinoNou staan er al vier belangrijke vrouwen op het etiket van deze fles, maar er zijn zowaar nóg twee dames betrokken bij deze Malbec: Nicasia (naast Ana de andere grootmoeder van Nicolás Catena Zapata) en Angélica (Nicolás’ moeder). Dit zijn namelijk tevens de namen van de twee wijngaarden waarvan de druiven voor deze wijn afkomstig zijn. De Nicasia wijngaard ligt in de regio San Carlos, Mendoza, op een hoogte van 1095 meter en is aangeplant in 1992. De wijnstokken in de Angélica wijngaard, gelegen in Maipú, Mendoza, op 920 meter hoogte, zijn aanzienlijk ouder: deze dateren maar liefst uit 1930. Zo is wijn niet alleen beleving, maar ook historie…