Sherry in de lift

Fino en Oloroso: wat is het verschil?

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Sherry is een versterkte wijn. Eerst wordt er gewoon witte wijn (altijd van de palominodruif) gemaakt. Maar na de gisting van de wijn wordt er wijnalcohol toegevoegd. Daarom smaakt sherry in principe niet zoet. De Finos (Manzanilla, Fino, Amontillado) worden versterkt tot 15% alcohol en de Oloroso (medium, Pale Cream, Cream) tot minimaal 17%. Dit zijn de twee basistypen sherry.

Flor bepaalt het verschil

Het verschil tussen Fino en Oloroso ontstaat door de zogenaamde ‘flor’. De Finos hebben dit wel, de Olorosos niet. Maar wat is flor? Het is een laag met gistcellen die zich van nature op de wijn vormt en zorgt voor de specifieke sherrysmaak. Op het moment dat de keldermeester zoveel wijnalcohol toevoegt dat het percentage boven de 15% komt, gaan de flor-gisten dood. Want daar kunnen ze niet tegen. Zo ontstaan de Oloroso-sherry’s . Het andere geheim achter de specifieke smaak van sherry is het rijpingsproces. Dit gebeurt in het zogenaamde solerasysteem. Het is een systeem van houten vaten op verschillende niveaus, waarbij jarenlange rijping plaatsvindt doordat jonge wijn ingenieus wordt vermengd met oudere jaargangen. Daarom staat er op een sherryfles nooit een jaargang!

Meer weten over Wijn & Spijs met Sherry? Of lees mijn verhaal over alle soorten sherry.

 

Meer over sherry:

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!

Download 'm nu!

Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.

Download 'm direct!