WineLife & Eilandwijn

8,5 pnt: Griekse assyrtiko van Gaia Wines

In WineLife, magazine voor wijnliefhebbers en voor iedereen die van lekker drinken, eten en culinaire wijnreizen houdt, verzorg ik de recepten van de gerechten bij geselecteerde wijnen voor de Koopgids. Een andere rubriek is ‘Rijst&’ proeft. Daarvoor proeft collega/vriendin Magda van der Rijst samen met een professionele gastproever wijnen binnen een bepaald thema. Deze maand staan unieke eilandwijnen in the picture.

In de zomeruitgave van WineLife staan de wijnen afkomstig van diverse eilanden centraal. Het leuke van een eiland is dat het, zeker van oudsher, nauwelijks contact heeft met het vaste land. Daardoor is er van alles anders. Ook als het om wijnbouw gaat en de druivenrassen die er groeien. Die zijn vaak inheems en dat levert unieke wijnen op.

Wijn & Spijs op Santorini
Heerlijk lunchen met de wijnen van Santorini

Eilandwijnen: altijd bijzonder

Bij Magda kwamen er ruim 70 eiland-wijnen binnen, afkomstig van onder andere de Azoren, Corsica, Sardinië, Hvar en Sicilië. Als altijd schoof er een specialist aan om mee te proeven en dit keer was dat eilandman Milton Verseput die in het Texelse Den Hoorn opgroeide. Milton werkte jaren als sommelier o.a. bij De Bokkedoorns in Overveen en Merlet in Schoorl. Sinds januari van dit jaar is hij wijnadviseur bij Wijnhandel Okhuysen en verzorgt daar de trainingen voor particulieren en professionals. Samen met Milton selecteerde Magda uit de 70 inzendingen er 26. Ik koos voor de zomerse Assyrtiko van het Griekse eiland Santorini, want daar ben ik vorig jaar op bezoek geweest. En sindsdien helemaal verliefd op deze prachtige witte wijn.

 

Assyrtico: witte wijn met spierballen

Gaia Winery op Santorini
Gaia Winery op het eiland Santorini ligt direct aan de kust

Santorini is vooral bekend vanwege zijn karaktervolle, frisse witte wijnen met een gespierde structuur. Bekendste druif van het eiland is assyrtiko en de beste komen van oude stokken van de zanderige vulkaanbodem. Net zoals deze van Gaia. Hij heeft intense, minerale aroma’s en een stevige structuur, maar blijft in zijn geheel toch licht. Met aroma’s van fris wit fruit en een mespunt zeezout. Een echte dorstlesser die goed past bij een visje van de BBQ en allerlei groente-lekkers.

Wat eten bij Gaia wines assyrtiko by gaia 2020

Recepten van gerechten die perfect bij deze wijn passen, vind je natuurlijk op mijn website.

Zalmburger met avocadomayonaise
Zalmburger met zeekraal en avocadomayonaise: een heerlijk recept op I Love Food & Wine

Wil je dit ook proeven?

Gaia wines assyrtiko by gaia 2020 (€ 28,95)  is te koop via de winkels die zijn aangesloten bij lesgenereux.nl,

 

Benieuwd naar de andere winnaars en hun proefportretten? WineLife 77 ligt nu in de winkel en kijk anders op winelife.nl bij WineLife 77. Ook in dit nummer een lekker leesverhaal over andere ‘eilanders’ afkomstig van de Azoren, Corsica, het Kroatische Hvar, Sardinië en Sicilië.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *