Koolhydraatarm

Griekse kip met feta en verse kruiden

Regelmatig probeer ik mijn koolhydraten in de gaten te houden. En als ik mijn omgeving beluister; doen velen dat met mij. Dus een kookboek met koolhydraat-arme gerechtjes is dan meer dan welkom. Bij uitgeverij New Book Collective is zo’n boek verschenen onder de titel ‘De koolhydraatarme keuken’. Deze Griekse kip salade is een aanrader.

De ondertitel van het boek is: Snel afvallen zonder honger. En, kiezen voor koolhydraatarm is kiezen voor een nieuwe levensstijl, zegt het boek. Gezonde vetten en eiwitten vul je aan met een kleine hoeveelheid koolhydraten uit verse producten zoals fruit, groente, granen en peulvruchten. Zo verbrandt je lichaam maximaal vet en verlies je gewicht zonder dat je inboet aan smaak.

In de inleiding van het boek wordt eerst antwoord gegeven op de vragen: koolhydraatarm: waarom wel/ waarom niet? Waar moet je op letten en wat zijn de belangrijkste ingrediënten voor deze keuken? Het is jammer dat het boek niet is geschreven door een voedingsdeskundige of diëtiste die ook eventueel verdere vragen zou kunnen beantwoorden. Ook mis ik bij de receptuur de voedingswaarde, maar die hebben wij toegevoegd. Desalniettemin publiceren we toch een heerlijke Griekse maaltijdsalade uit dit boek. Tenminste nadat wij een aantal dingen aan het recept hebben gewijzigd. In het originele recept wordt de kip eerst in een vrij zure marinade gemarineerd. Daardoor kun je kip niet meer lekker krokant krijgen zoals op de foto. Bovendien is het gerecht nu sneller en makkelijker te maken.

 

Welke wijn bij Griekse kip met feta?

Het gerecht smaakt pittig, maar lekker fris door de kruiden en tomaat. De feta zorgt voor een lekker rul en zout accent. Schenk er een verfrissende Sauvignon Blanc bij, of als er aan kunt komen een Griekse witte wijn, gemaakt van de Assyrtiko-druif.

Griekse kip salade met feta (koolhydraatarm)

Griekse salade met kip en feta

Bereiding: 30 minuten
Zomerse maaltijdsalade op z’n Grieks. De kipfilet bak je in gyroskruiden en zijn heerlijk mals. Groene kruiden en feta maken het helemaal af.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 1 rode ui in halve ringen
  • 1 komkommer in schijfjes
  • 250 gram kerstomaatjes gehalveerd
  • 2 lente-uitjes in ringetjes
  • 15 gram verse bladpeterselie
  • 5 gram verse oregano*
  • 6 eetlepel olijfolie
  • zout versgemalen peper
  • 600 gram kipfilethaasjes
  • 1 eetlepel gyros kruidenmix
  • 2 eetlepels olijfolie om te bakken
  • 150 gram feta
  • 20 gram rucola of sla
  • peper en zout

Bereiding
 

  • Snijd de rode ui in halve ringen, de komkommer in schijfjes , halveer de kerstomaatjes, snijd de lente-uitjes in ringetjes en hak de peterselie en de oregano grof. Meng alles in een kom en roer er 4 eetlepels olijfolie door. Breng op smaak met peper en zout.
  • Snijd de kipfilet in reepjes. Bestrooi met zout, peper en de Al-Andalus kruiden. Verhit in een ruime koekenpan 2 el olijfolie en bak de kip op middelhoog vuur in ca. 5 minuten rondom goudbruin.
  • Snijd intussen de feta in blokjes. Schep de rucola door het groentemengsel. Verdeel over 4 borden, schep de kipreepjes erop en bestrooi met de feta. Garneer met wat blaadjes peterselie.

Bestellen kun je hier:

Cover Koolhydraatarme keukenTitel : De koolhydraatarme keuken
Uitgever : Uitgeverij New Book Collective/M-Books
ISBN : 978 90 223 34 881
Prijs : € 19,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept