Voor het weekend

Griekse kipspies met tzatziki van de BBQ

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Yoehoe, mooi weer voorspeld voor dit het weekend; dus de barbecue kan weer aan! Maak dan eens deze Griekse spiesjes van kippendijfilet, want die zijn echt helemaal top. Zo easy en weergaloos lekker! Je waant je echt helemaal in zonnig Griekenland. De verrukkelijke smaak is afkomstig van gyroskruiden. Serveer bij de Griekse kipspies een zelfgemaakte tzatziki,  Griekse salade en stokbrood. Dit komt gegarandeerd op je favorietenlijst. In ieder geval bij mij wel!

Wat is gyros eigenlijk?

Gyros is een traditioneel Grieks gerecht. Het wordt gemaakt van varkensvlees of kip. Oorspronkelijk wordt het vlees op een grote spies geregen en dan gegrild. Vervolgens wordt het in reepjes gesneden en gekruid. Het lijkt dus op shoarma of op het Turkse gerecht döner. Meestal eet je gyros in een gegrild pitabroodje met wat tomaten, ui en tzatziki.

Gyroskruiden: zelf maken of kant-en-klaar

Voor deze spiesjes gebruikte ik gewoon de gyros-kruidenmix van Verstegen. Die bestaat uit o.a. karwijzaad, paprikapoeder, komijn, koriander, knoflookpoeder, maar ook tijm, oregano en rozemarijn. Resultaat is uitstekend. Uiteraard kun je ook deze kruidenmix zelf maken, maar je hebt dan wel heel veel verschillende kruiden nodig. Op internet vind je diverse websites die je hierbij kunnen helpen.

Welke wijn bij Griekse kipspies met tzatziki?

Heerlijke malse kip die licht gekruid is. Vooral de friszure tzatziki bepaalt hier de keus van de wijn. Kies voor een witte wijn met frisse zuren zoals een Sauvignon Blanc, liefst uit Nieuw-Zeeland. Of een Alvarinho uit Portugal. Andere optie: denk eens aan de Griekse witte wijn Assyrtiko van het Griekse eiland Santorini die heeft namelijk ook prachtige frisse zuren die goed zullen aansluiten bij de tzatziki. Ook rosé zal het hier goed doen.

Perfecte Wijn & Spijs combinatie: Portugese Alvarinho Reserve

€ 15,37

Alvarinho, oftewel Vinho Verde, komt uit het noorden van Portugal. Deze versie is bijzonder, want hij heeft 6 maanden houtlagering gehad. Dat zorgt voor een gastronomische witte wijn met frisse zuren die niet strak maar rond aanvoelt in de mond.  Complex van smaak, gemaakt door wijnmaker Carlos Teixeira. Past perfect bij deze geroosterde kipspiezen van de barbecue.

Griekse kipspies met gyros en tzatziki
Griekse kipspies met tzatziki
Voorbereiding: 20 min
Bereiding: 1 uur
Geroosterde kip van de barbecue. Gekruid met gyroskruiden. Zelfgemaakt tzatziki maakt het helemaal af.
Aantal 4 personen

Ingredienten
  

  • 600 gram kippendijfilet
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel gyroskruiden

Tzatziki

  • ½ komkommer ongeschild
  • 200 ml dikke Griekse yoghurt 10% vet
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 2 theelepels witte wijnazijn
  • ½ eetlepel olijfolie extra vierge
  • ½ theelepel zout
  • versgemalen zwarte peper

Extra nodig

  • zeef, grove rasp, barbecue, 8 satéprikkers (30 minuten geweekt in water)

Bereiding
 

  • Maak eerst de tzatziki. Snijd de komkommer in de lengte doormidden en schraap met een theelepeltje de zaadjes eruit. Rasp de komkommer op een grove rasp. Overdoen in een zeef of vergiet. Bestrooi met zout en laat ca. 30 minuten staan.
  • Doe de Griekse yoghurt in een kom. Knijp met je handen het laatste vocht uit de komkommer. Voeg toe aan de yoghurt: komkommer, knoflook, witte wijnazijn, olijfolie, zwarte peper en zout. Roer door elkaar. Zet in de koelkast en laat de smaken in ca. 1 uur goed intrekken.
  • Snijd intussen de kip in blokjes van 2x2 cm. Meng de kipblokjes met citroensap, olijfolie en gyroskruiden. Rijg de blokjes aan de satépennen. Zet even apart.
  • Steek de barbecue aan. Gril de kipspiesjes op de barbecue in ca. 10 minuten gaar. Keer regelmatig.
  • Serveer met Griekse salade, tzatziki en stokbrood.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept