Verfrissend Italiaans

Soave van Bolla

In Veneto word al meer dan 3000 jaar wijn met passie gemaakt en dat proef je ook bij deze Soave van Bolla. Christian Scrinzi is al enige tijd wijnmaker bij wijnhuis Bolla. Zijn motto; ‘de druiven in hun waarde te laten en daardoor de meeste potentie halen uit wat de natuur als basis geeft’, werpt zeker zijn vruchten af. 

Al 120 jaar staat Bolla bekend als een van de beste wijnhuizen in het hart van de Valpolicella. Uit het dorpje San Pietro komen dan ook de mooiste en meest frisse type witte wijn van de streek. Behalve gewone Soave Classico, maken ze ook deze Soave Classico Superiore ‘Tufaie’. De naam Tufaie is afkomstig van de oude naam van de Tufa Quarres, een goudkleurig vulkanisch gesteente. Dit werd gebruikt om de mooie kerken en het ‘Teatro Romano’ in dit gebied mee te bouwen. Deze bodem zorgt voor een complexere Soave dan de meeste die je misschien eerder hebt gedronken.

Verfrissend, maar rijk

Wanneer we met het proefpanel beginnen proeven, staan er vier witte wijnen naast elkaar. Deze Soave Classico ‘Tufaie’ komt heerlijk verfrissend binnen. Een wijn met een neus van witte sappige perzik en peer die je net hebt zitten schillen. De geur van witte bloesem is subtiel op de achtergrond aanwezig. Wat je hebt geroken zet zich door in de smaak. Er komen nog wat amandelen zachtjes de smaakpapillen prikkelen en de wijn blijft redelijk tot lang hangen. Behalve verfrissend is hij ook rijk en complex. Een zomerse witte wijn die je bij elke maaltijd goed kan open maken als je even niet weet waar je zin in hebt.
Wil je de rijkere en notige tonen wat meer naar voren halen, wees dan niet bang hem even zijn benen te laten strekken in een grote karaf. Al met al: rijk en in balans door de frisse zuren.

Wat eten we bij Soave van Bolla?

Heerlijke zoetwater-vis, witvis als kabeljauw. Sliptong met romige garnalensaus of Schar met Hollandse garnalen het goed met deze wijn. Kokkeltjes of heerlijke mosselen passen er ook goed bij. Alle schelp- en schaaldieren met een rijke roomsaus zullen graag met deze wijn op tafel staan. Of probeer de risotto met asperges. Ook rijke salades zijn een aanrader: salades met noten, brie of gerookte kip. Met andere woorden: breed inzetbaar vooral in de zomer. Experimenteer er dus op los. Deel dan je favoriete combinatie met ons. Ik proef graag met jullie mee.

Deze tekst is geschreven door José Smit.

 

Meer informatie over mooie wijn? Geef je hier op.