Meatless Monday

Wilde-kruidensalade met grapefruit & burrata

Wildplukken: dé nieuwe trend van 2022 (tenminste voor mij!). En Yvette van Boven is de grote voortrekker op dit moment. In haar nieuwe kookboek Van Boven in het Wild vertelt ze hier alles over. Maar het is niet alleen een kookboek. Nee, het is eigenlijk een herbarium, eetbare plantengids én receptenboek ineen. En wil je gaan leren ‘wildplukken’, dan moet je dit boek dus in huis hebben. Geen tijd om de natuur in te gaan? Gelukkig geeft ze steeds alternatieven in haar recepten die ook in de winkel liggen. Anyway: deze fantastische wilde kruidensalade met eetbare bloemen is een goed voorbeeld hiervan. Onwaarschijnlijk lekker en een lust voor het oog.

Yvette van Boven plukt in het wild
Yvette plukt in het wild

Helaas ben ik niet zo opgevoed met de wilde natuur als Yvette. Dus voordat ik een van haar recepten kon gaan testen, moest ik toch eerst even op les. Tijdens een (te) korte workshop (wildplukwandeling) van Marin Leus van De Wilde School begon ik het een beetje te begrijpen. Daar leerde ik in een paar uur de eerste grondbeginselen. Vervolgens ging ik samen met mijn vriendin Inge op pad in onze eigen omgeving om te gaan ‘wild plukken’ rondom Gouda. In de heemtuin van het Goudse Hout pluk ik tegenwoordig verschillende kruiden en wilde eetbare bloemen, o.a. voor deze salade. Verder heb ik het recept van deze salade nog wat toegankelijker gemaakt met wat meer ingrediënten uit de supermarkt.

Welke wijn bij wilde kruidensalade met grapefruit & burrata?

Tja, bij zo’n salade als dit boordevol groene kruiden, eetbare bloemen en licht bittere rode grapefruit past een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland als een huis! Dus niet verder piekeren. Dit is dé match made in heaven. Zeker als je deze salade serveert als voorgerecht.

 

 

Wilde kruidensalade met eetbare bloemen en grapefruit van Yvette van Boven uit kookboek Van Boven in het Wild.

Wilde-kruidensalade met grapefruit & burrata

Bereiding: 25 minuten
In deze wilde-kruidensalade kun je helemaal los gaan met allerlei eetbare bloemen en kruiden. Eet je deze salade als maaltijdsalade, gebruik dan 2 bollen burrata. Als bijgerecht is één bol voldoende.
Aantal 6 personen

Ingredienten
 

  • 200 gram groene aspergetips
  • 200 gram bimi asperge-broccoli, grote in lengte halveren
  • 2 roze grapefruits
  • 25 gram dille grof gehakt
  • 25 gram kervel of fluitekruid grof gehakt
  • 25 gram platte peterselie alleen het blad
  • 50 gram hondsdraf, veldkers, pinksterbloemblad
  • 15 gram eetbare bloemen*
  • 1 zakje waterkers harde steeltjes verwijderd (75 gram)
  • fijngeraspte schil van 1 biologische citroen
  • 1 of 2 bollen burrata naar wens
  • goed bruin brood voor erbij

voor de dressing

  • 75 gram Griekse yoghurt
  • sap van ½ citroen
  • 2-3 eetlepels mayonaise
  • ½ teen knoflook fijngeraspt
  • 1 theelepel scherpe mosterd
  • 1 eetlepel fijngehakte bieslook
  • zeezout en versgemalen
  • zwarte peper

Bereiding
 

  • Breng een pan met ruim water met zout aan de kook en blancheer alle asperges en bimi 2 à 3 minuten, schep ze eruit en spoel koud af.
  • Snijd van de grapefruits de boven- en onderkant dik af tot u op het vruchtvlees zit: zet een vrucht voor u op een snijplank en snijd met een scherp mes van boven naar onder zo dik dat ook het wit meegesneden wordt. Snijd dan, boven een kom, de parten tussen de vliezen uit en bewaar ze. Gebruik het opgevangen sap voor de dressing.
  • Klop in een kom alle ingrediënten voor de dressing tot een gladde, dikke saus en breng de dressing op smaak met wat opgevangen grapefruitsap, zout en peper. Zet even apart.
  • Was de kruiden, droog ze en snijd of scheur ze grof, meng ze met de waterkers. Verwijder dikke stelen.
  • Snijd grote asperges overlangs in dunne slierten. Hussel ze met de bimi door de kruidensla. Schik de salade op borden verdeel de grapefruitpartjes en de bloemen ertussen. Strooi de citroenrasp erover.
  • Druk 1 of 2 dikke bollen burrata tussen de salade.
  • Giet de dressing over de salade (of serveer hem apart. Lekker met bruin brood erbij.
Schaaltje met kruiden en eetbare bloemen
Schaaltje met kruiden en eetbare bloemen

Welke eetbare bloemen kun je plukken?

Cover zakboek in het WildGa je op zoek naar eetbare bloemen, dan is het zakboekje van Yvette een prettig hulpmiddel. Verzamel bijvoorbeeld de volgende bloemetjes: smeerwortel, viooltjes, rozenblaadjes, bloemen van kruiden zoals roze­marijn, munt of venkelbloemen, kamperfoeliebloemen uit de tuin, lievevrouwebedstro, duizendbladbloemen, bloemblaadjes van goudsbloemen of afrikaantjes, dovenetel, ­klaver- of vlierbloesem, ­madeliefjes of cichorei

Het kookboek: Van Boven in het Wild

Prachtig dik kookboek met meer dan 100 makkelijke, bijna allemaal vegetarische (basis) recepten. Ze zijn zo geschreven dat je het ene kruid vaak voor het andere kunt inwisselen. Want niet alle planten zijn op elk moment van het jaar te vinden. Naast het kookboek heeft ze ook een klein handzaam plantenboek uitgegeven. Dit kleine wildplukzakboek past in je tas zodat je makkelijker in de natuur de diverse planten kunt herkennen.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover kookboek Van Boven in het WildTitel : Van Boven in het Wild
Auteur : Yvette van Boven
Uitgever : Uitgeverij
ISBN : 978 90 388 112 84
Prijs : € 34,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept