Voor het weekend

Calamares met tomaatjes van NENI

Calamares is de Italiaanse naam voor pijlinktvis! Deze versie met gebakken cherrytomaatjes is een recept uit het kookboek Neni’s Tel Aviv van Haya Molcho, oprichtster van de NENI-restaurants. Sinds kort is er ook een NENI in Amsterdam geopend, in de voormalige Citroën garage op het Stadionplein. Prachtig trendy verbouwd met op de begane grond een deli voor het ontbijt, en boven een groot restaurant waar zelfs zo’n 250 mensen kunnen eten. Absoluut een bezoek waard, maar wel even reserveren.

Maar heb je geen tijd, of is Amsterdam net een beetje te ver weg, geniet dan van het prachtige kookboek met sfeervolle foto’s en boeiende verhalen over ondernemers in Tel Aviv, de stad voor de ware foodies.

Dit is echt een weekendrecept. Heerlijk als voorgerecht, zeker als er vrienden komen eten. Je steelt absoluut de show. Persoonlijk zou ik kiezen voor schoongemaakte pijlinktvisjes, wel zo makkelijk. Maar wil je ze toch liever zelf schoonmaken, kijk dan even naar dit YouTube-filmpje.

Welke wijn bij calamares?

Het is qua smaak een wat complexer gerechtje door de roostersmaak van de inktvis, het zoute van de ingemaakte citroen en het zoete van de cherrytomaatjes. De citroen is hier leading. Een goede suggestie is een Griekse Assyrtiko van het eiland Santorini. Die heeft body en het frisse van citroen, maar ook een Sauvignon Blanc zal goed aansluiten op het frisse van de citroen en tomaat, en het kruidige van de verse groene kruiden.

2 personen50 minuten

Ingrediënten

  • 200 gram kleine of middelgrote calamares met kop
  • zeezout
  • 5 eetlepels olijfolie
  • zeezout
  • 200 gram cherrytomaatjes
  • 1 groene (sivri) peper
  • 4 lente-uien
  • ½ ingemaakte citroen (ingelegde citroen)
  • 1 teen knoflook
  • 10 blaadjes munt
  • 20 blaadjes koriander
  • 50 gram Griekse yoghurt

Stap 1

Maak de calamares schoon. Snijd de inktvistubes aan een kant helemaal tot aan de punt open. Leg ze op een plank met de binnenkant naar boven. Maak met een mes inkepingen over de lengte en over de breedte, zodat een ruitpatroon ontstaat (snijd ze dus niet door). Doe de tubes, samen met de koppen in een kom en meng ze met 4 eetlepels olijfolie en ½ theelepel zout. Laat ze even staan.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 220℃. Lag de cherrytomaatjes op een bakplaat of in een ovenschaal. Besprenkel ze met 1 eetlepel olijfolie en bak ze 15 minuten in de oven. Ontdoe intussen de groene peper van de pitjes en snijd hem in dunne ringetjes. Snijd de witte delen van de lente-uien in ringetjes en het groen in stukken van 3 cm. Hak de schil van de ingemaakte citroen fijn. Hak de knoflook fijn.

Stap 3

Verhit een zeer grote (koeken)pan met dikke bodem op hoog vuur totdat hij gaat roken. Leg de calamaris naast elkaar in de pan met de ingesneden zijde naar onderen. Leg de koppen erbij. Voeg het wit van de lente-ui toe. Bak 2 minuten op hoog vuur. Voeg de groene peper en cherrytomaatjes toe en bak nog 30 seconden. Voeg de knoflook, citroen, groen van de lente-ui en 2 eetlepels water toe. Schep met een houten pollepel door elkaar en schraap de tubes die zijn aangebakken los van de bodem. Schep de munt en koriander erdoor. Verdeel over 2 borden en schep de yoghurt erop.

 

BAKTIPS VAN HAYA

Bij veel recepten geeft Haya nog een paar extra tips (in het rood)! Bij dit recept zegt ze het volgende: Qua bereiding is dit een simpel gerecht, maar de details zijn wel erg belangrijk.

Ten eerste: De pan moet absoluut heet genoeg zijn, verhit hem daartoe ten minste 4 à 5 min. op zo hoog mogelijk vuur.

Ten tweede: in de pan moet genoeg ruimte zijn voor de calamares. Bak ze liever in twee etappes dan dat je er te veel in één keer bakt.

Ten derde: bak de calamares niet te lang, want dan worden ze rubberachtig.’

 

Het kookboek

In dit kookboek voel je de sfeer van Tel Aviv. Je wordt er door geraakt en je wilt meteen een vlucht gaan boeken. Het kookboek is gemaakt door Haya Mocho, en haar vier zoons Nuriel, Elior, Nadiv en Ilan. Zij geven een prachtig portret van de bruisende stad. Met boeiende verhalen, typische streekgerechten van allerlei lokale ingrediënten.

Bestellen kun je hier:

Cover Neni's Tel AvivTitel : Neni’s Tel Aviv
Auteur : Haya Mocho
Uitgever : Uitgeverij Terra
ISBN : 978 90 89897886
Prijs : € 29,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Cover e-book wijn en spijs

GRATIS E-BOOK

Welke wijn past bij welk gerecht?

Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?

  • Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
  • Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen
Download het gratis e-book