Voor het weekend

Avocadotaartje met appel en garnalen

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Heb je dinertje op stapel staan, dan is dit prachtige avocadotaartje een echte blikvanger. Bovendien makkelijk en snel om te maken en verrassend lekker door de combinatie van frisse appel, avocado en het ziltige van de Hollandse garnalen.

Portret Sonja van de Rhoer
Portret Sonja van de Rhoer

Het recept is afkomstig uit het kookboek Succesvolle seizoensrecepten van Sonja van de Rhoer. Gezond en lekker is voor haar een vanzelfsprekende thema dat altijd terug komt in haar werk. Dertig jaar lang verzorgde zij een wekelijkse column in het dagblad Trouw en ze schreef meer dan 60 kookboeken! Maar behalve oog voor lekker eten is ook goede wijn een van haar speerpunten. Het leuke aan dit kookboek is dat hierin foodpairing onderdeel van het concept is. Bij elk recept geeft zij een zeer gericht wijnadvies. Ze gebruikt hiervoor het assortiment van importeur De Monnik Dranken.

Welke wijn bij avocadotaartje met appel en Hollandse garnalen?

Het avocadotaartje smaakt zacht-romig door de avocado en krijgt iets frissigs door de appel en de bieslookvinaigrette. Sonja tipt hierbij een chardonnay uit de Languedoc van het huis Maison la Chenais. Ze vertelt het volgende over deze wijn:

De wijn heeft een goudgele kleur, met in de neus aroma’s van tropisch fruit en een vleugje boter en vanille. In de mond is de wijn vol, licht vettig en zacht met de kenmerkende tropische tonen in de smaak. Het leuke aan deze wijn is de manier van afsluiten. De fles is afgesloten met een vinolok. Deze glazen afsluiter past naadloos op de fles en zorgt door middel van een kleine kunststof ring voor een hermetische afsluiting.

Limoux chardonnay Preignes le Vieux
AOP Limoux van Aurélie

Helaas had ik deze wijn niet in huis tijdens het uittesten van dit recept, maar wel een andere chardonnay van De Monnik Dranken, namelijk die van Preignes le Vieux. Wij dronken er de verfijnde AOP Limoux Blanc bij van Aurélie Vic, de wijnmaakster van Preignes le Vieux (lees hier nog even mijn verhaal!). Dat was top! Want de heerlijke frisse zuren sluiten perfect aan bij dit smeuïge avocadotaartje.

Avocado taartje met Hollandse garnalen uit het kookboek Succesvolle seizoensrecepten van Sonja van de Rhoer
Avocadotaartje met appel en garnalen
Voorbereiding: 20 min
Makkelijk en snel te maken voorgerecht met smeuïge avocado, frisse Granny Smith en ziltige Hollandse garnalen. Succes gegarandeerd!
Aantal 4 personen

Ingredienten
  

  • 2 rijpe avocado’s
  • 1 sjalotje
  • 1 harde appel Granny Smith
  • 2 theelepel limoensap
  • 100 gram Hollandse grijze gepelde garnalen
  • 4 cherrytomaatjes in vieren

bieslookvinaigrette

  • 20 sprietjes bieslook + 12 sprietjes extra voor de garnering
  • 5 eetlepel olijfolie extra vierge
  • 2 theelepel limoensap
  • peper zout

Extra nodig

  • 4 ringvormpjes ø 10 cm, staafmixer

Bereiding
 

  • Halveer de avocado’s, verwijder de pit en schil de vruchten. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
  • Pel het sjalotje en snipper het heel fijn. Was of schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Bedruppel de avocado, sjalot en appel met het limoensap en schep luchtig om. Zet, afgedekt met vershoudfolie, weg in de koelkast.
  • Maak nu de bieslookvinaigrette. Snijd 20 sprietjes bieslook grof. Doe over in een hoge kom of maatbeker. Voeg de rest van de ingrediënten toe en pureer met staafmixer of in de keukenmachine tot een lobbige vinaigrette.
  • Maak met behulp van een uitsteekring (of neem een leeg, goed schoongemaakt tonijn- of zalmblikje waaruit je de beide bodems verwijdert) een taartje van het avocadomengsel op elk bord. Druppel hier weinig vinaigrette overheen.
  • Garneer de taartjes met de Hollandse garnalen en de in repen gesneden van vocht en zaad ontdane cherrytomaatjes en wat bieslook en druppel de vinaigrette eroverheen.
  • Lekker met geroosterd wittebrood, briochebrood of ciabatta.

Het kookboek: succesvolle seizoensrecepten

Mooi kookboek met vooral maakbare recepten, die altijd kloppen. Geschreven door de vakbekwame Sonja van de Rhoer, een zeer ervaren receptenschrijver met een lange staat van dienst. Vooral de doordachte foodpairing is een extra leuke toevoeging. De recepten zijn ingedeeld per seizoen, en dat is handig.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hier:

Cover SUCCESVOLLE SEIZOENSRECEPTEN van Sonja van de RhoerTitel : Succesvolle seizoensrecepten
Auteur : Sonja van de Rhoer
Uitgever : Uitgeverij Ezo Wolf
ISBN : 978 90 8314 438 2
Prijs : € 25,-

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept