Borrelhapje

Crostini met Mon Chou en groene asperges

Recept met asperges: amuse, borrelhapje Crostini met Mon Chou en groene asperges #asperges #borrelhapje #hapje

Chic & supersimpel; dat is dit borrelhapje van zelfgemaakte crostini met een zachtromige spread belegd met licht knapperige groene asperges. Als je de crostini’s even van tevoren maakt, kun je zo’n elegante apéro in 10 minuten presenteren. Geen zin om zelf crostini’s te maken, ook op een toastje smaakt deze combinatie perfect.

Welke wijn bij Crostini met groene asperges?

Bij zo’n knapperig borrelhapje met beetgare groene asperges past een frisse witte wijn. Vanwege de groene asperges valt mijn eerste keus op een kruidige en knisperende Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland. De frisheid van de Mon Chou en de zwierigheid van de asperges matchen uitstekend met de frisse zuren in de wijn. De bieslook accentueert de kruidigheid. Maar ook de Oostenrijkse Grüner Veltliner, of een Verdicchio zijn prima begeleiders. Kijk gewoon waar je zin in hebt.

Hãhã Sauvignon Blanc
Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland

 

Wat is het verschil tussen crostini en bruschetta?

Crostini en bruschetta zijn allebei populaire Italiaanse gerechten die bestaan uit geroosterd brood met toppings, maar er zijn toch enkele subtiele verschillen:

  1. Broodtype:

    • Crostini wordt meestal gemaakt van dun gesneden stokbrood of baguette. Het brood wordt in plakjes gesneden en licht geroosterd tot het knapperig is.
    • Bruschetta wordt traditioneel gemaakt van grotere sneetjes brood, meestal van boerenbrood of ciabatta. Het brood wordt dikker gesneden en geroosterd tot het knapperig is aan de buitenkant maar nog zacht van binnen.
  2. Bereiding:

    • Crostini wordt vaak geroosterd en daarna ingewreven met knoflook. Vervolgens worden verschillende toppings toegevoegd, zoals spreads, kaas, vleeswaren, of groenten.
    • Bruschetta wordt ook geroosterd en ingewreven met knoflook, maar daarna wordt het meestal besprenkeld met olijfolie en belegd met verse tomaten, basilicum en soms ook knoflook.
  3. Toppings:

    • Crostini: de toppings voor crostini kunnen behoorlijk divers zijn, en ze variëren van koude spreads tot warme gerechten.
    • Bruschetta: de toppings hebben meestal een basis van tomaat, basilicum en olijfolie, en het is vaak een lichte en frisse bereiding.

Kortom, het belangrijkste verschil tussen crostini en bruschetta zit in het type brood dat wordt gebruikt en de typische toppings. Beide zijn echter heerlijke voorgerechten, amuses of snacks die perfect passen bij een glas wijn.

 

Bruschetta met tomaat
Bruschetta: boerenbrood met tomaat
Crostini met Mon Chou en asperges

Crostini met MonChou en asperges

Bereiding: 25 minuten
Totaal: 25 minuten
Crostini's zijn snelgemaakte borrelhapjes die er ook nog eens fantastisch uitzien, zoals deze met MonChou en groene asperges.
Aantal 15 stuks

Ingredienten
 

  • 1 wit stokbrood
  • olijfolie
  • 100 gram groene aspergetips AH
  • 1 bakje MonChou Zacht en Luchtig
  • 15 gram verse bieslook fijngeknipt

Extra nodig

  • bakplaat

Bereiding
 

  • Maak eerst zelf crostini’s: verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd het stokbrood in dikke plakken. Smeer aan beide zijden in met olijfolie. Leg de sneetjes op een, met bakpapier beklede, bakplaat. Bak in de oven in ca. 10 minuten goudbruin en knapperig. Bewaar tot gebruik in een afgesloten trommel.
  • In pan met bodempje water en zout asperges in ca. 3 minuten beetgaar koken. In zeef onder koud stromend water afspoelen en laten uitlekken.  Meng de MonChou met de fijngeknipte bieslook. Besmeer dit mengsel op de crostini’s. Beleg met asperges.

 

Meer heerlijke crostini recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&5 2010
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept