Nieuw wijnland

Ontdek Garzón uit Uruguay

Onbekend maakt onbemind. Dat is zeker van toepassing op de wijnen uit Uruguay. Maar niets is minder waar. Ik was al eerder onder de indruk van dit wijnland. Een van mijn favoriete wijnmakers uit dit Zuid-Amerikaanse land is Daniel Pisano van wijnhuis Pisano. Maar sinds vandaag is er nog een absolute uitblinker bijgekomen: Bodega Garzón. Niet uit het bekende gebied Montevideo, maar uit wijngebied Garzón. Sinds een jaar verkrijgbaar bij Gall & Gall. Een gouden greep, want ze zijn vorige week benoemd tot ‘Best New World Winery of the Year’ door magazine Wine Enthusisast.

Alberto Antonini, Alec Griffiths, en ik tijdens de proeverij van GarzònIk kreeg de gelegenheid om het hele scala te mogen proeven tijdens een presentatie in Amsterdam met hun topwijnmaker Alberto Antonini. En was meteen onder de indruk.

Tien jaar geleden stond in het wijngebied Garzón nog geen enkele druivenstok in de grond. Daar bracht de (rijke) ondernemer Alejandro Bulgheroni en zijn vrouw Bettina rigoureus verandering in. Ze komen oorspronkelijk uit Italië en werden verliefd op het prachtig golvende landschap van Garzón. Zijn idee was: ‘I build a little Tuscany’. Zo gezegd, zo gedaan.

Winery van Bodegas Garzon
Bodega Garzón ligt dichtbij de zee

Ze pakken het meteen groots aan

Wijnmaker Alberto Antonini
Wijnmaker Alberto Antonini

Topwijnmaker Alberto Antonini werd om advies gevraagd. Hij behoort, volgens het tijdschrift Decanter, tot de top 5 van de beste consulting wijnmakers ter wereld. Werkte o.a. bij Antinori en Frescobaldi. En nu dus ook voor Garzón. Hij had, op basis van drie dingen, meteen een goed gevoel: bodem, biodiversiteit en klimaat. Tot dat moment was er nog geen sprake van wijnbouw in dit gebied, en Antonini dacht met 5 ha te gaan beginnen om te kijken hoe dat zou gaan uitpakken. Maar eigenaar Bulgheroni was meteen overtuigd van de potentie. Er moest direct 200 ha wijngaard worden aangelegd, vertelt Antonini ons met flair. Kosten noch moeite werden gespaard om de vele verschillende percelen apart in te richten en de beste plek te vinden voor elk druivenras.

Wat is het geheim van Garzón?

Inmiddels heeft Bulgheroni gelijk gekregen. Garzón is een gebied met een geweldig wijnklimaat. Dat heeft met de nabijheid van de oceaan te maken. De prettige bries zorgt voor verkoeling. Maar ook de bodem is van onschatbare waarde. De wijngaarden liggen hoger dan elders in het land, tot op zo’n 300 meter, op een rots van graniet die meer dan 5 miljard jaar oud is. Deze rotsachtige toplaag is van groot belang voor de afvoer van het regenwater (want er valt hier heel véél regen!). Deze zogenaamde ‘balasto-bodem’ is het ware kracht van Garzón.

Garzón betekent kwaliteit

Gall & Gall is supertrots dat ze importeur zijn van Garzón. Met enthousiasme laten ze ons, op deze mooie oktoberdag, de hele range proeven bij een van mijn favoriete restaurants van Amsterdam: Brasserie van Baerle. Welke wijnen vallen op?

Geproefde wijnen van Garzòn

Garzón Reserva Albariño 2018

Een wijn uit de estate-line. Mooi diep goudgeel van kleur. In de neus mineralig met wat aroma’s van rijping op de lie. De aandronk is zacht met rijpe fruitaroma’s (peer, perzik) met een lange afdronk. Veel smaak, vol en rijk. Een wijn die springlevend is. Wat eet je hierbij? Garnalensalade met mango, ceviche, of een tonijnsalade. Ik geef hem een 8.2!

Garzón Reserva Cabernet Franc 2015

Cabernet Franc van GarzònWijnmaker Alberto Antonini vertelt ons dat de Cabernet Franc het zeer goed doet in Uruguay. Het herkenbare paprika-toontje zit er duidelijk in en daar houdt hij van. Nou, daar ben ik het helemaal mee eens. De wijn is heerlijk sappig en diep van smaak. Mooi rijp fruit en een goed structuur met ronde tannines. Herkenbaar Cabernet Franc, maar rijper en ronder. Serveer deze elegante wijn met varkensvlees met rozemarijn of pasta met paddenstoelen. Ook een hoog cijfer waard: 8.8! Prijs: € 16,99

Garzón Reserva Tannat 2016

Dit is de instapper (€ 16,99 ;-)), gemaakt van de druivenras tannat, de nationale trots van Uruguay. Volrood van kleur, en mooi zuiver in de neus. De smaak is zacht en rond met rode en zwarte fruitaroma’s (bessen, pruimen). Veel structuur maar toch heel toegankelijk (een van mijn favorieten). We geven hem een 8.9.  Smaakt uitstekend in combinatie met ossobuco van hert, of (lams)stoofschotel met salie.

Garzón Single Vineyard Tannat 2016

Dit is tannat op z’n best. Heeft eigenlijk niets meer te maken met de tannat-druif uit Frankrijk. Dit is veel eleganter. De kleur is diep zwartrood. Nog wel wat gesloten in de neus, maar toch licht kruidig met zwarte fruit-aroma’s. In de smaak rijk en vol met frisse zuren, zuivere fruitaroma’s, wat tabak en ronde tannines. Ik noem dit elegantie met power. Ben onder de indruk en geef een 9.0. Misschien wel wat aan de dure kant (€ 27,99), maar toch z’n prijs meer dan waard.

Bodega Garzòn in Uruguay

Klik op de linkjes voor het bijbehorende recept!

Op de hoogte blijven van goed beoordeelde wijn? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *