Fris wit

Riesling Vieilles Vignes

In de Elzas in het departement Haut Rhin ligt het kleine domein ‘ Loberger’ aan de beroemde “Route du Vin”. De wijngaarden liggen verspreid over de dorpen Guebwiller, Bergholtz en Bergholtz Zell.

Sommige wijngaarden liggen op zeer steile hellingen. Joseph Loberger is zich zeer bewust is van het belang van  duurzaamheid en ecologisch evenwicht in de wijngaard. Hij werkt biologisch: het gebruik van pesticiden heeft bijvoorbeeld plaatsgemaakt voor natuurlijke middelen om de natuur zoveel mogelijk zijn werk te laten doen. De druiven voor deze wijn komen van oudere wijnstokken, wat zorgt voor extra concentratie. De oogst wordt handmatig gedaan om slechts de beste druiven te gebruiken voor de wijnen.

Herkenbaar riesling

De licht goudgele wijn heeft in de neus boter en een zekere bloemigheid. Ook citrus en dan met name limoen is hier te ruiken. Dit alles komt terug in de mond. Later komt ook het voor riesling kenmerkende ‘boenwas-‘, of ‘petrol‘ geurtje om de hoek kijken. De stijl is heel fris en zeker niet zoet.

Wat eten we bij Riesling Vieilles Vignes uit de Elzas?

De wijn is strak en heeft heel frisse zuren. Dat past goed het andijviestamppotje met rode poon: het stroeve mondgevoel van de andijvie en de rode poon liggen in elkaars verlengde. Ook past het frisse citrusfruit in de wijn mooi bij het ziltige van de vis. Ook bij andere gegrilde vissoorten kan deze wijn heel goed. Maar ook een aanrader bij sushi, zuurkoolschotel met zeeuws spek, gebakken mosselen of de mosselen met prei en spek.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Geef je hier op.