Ben je fan van salades, dan is het genomineerde kookboek Salad Days van Ajda Mehmet echt iets voor jou. Uit dit boek komt deze voorjaarssalade met botersla. Het is een eenvoudige salade van gewone kropsla met wat zoet, zout en iets pittigs. De ansjovisdressing maakt hem bijzonder.
We publiceerden al eerder iets uit dit stralende kookboek: geroosterde tomaten met limabonen en burrata. Echt een aanrader! Deze zonnige botersla wordt door Ajda gepresenteerd als een maaltijdsalade. Maar ik vind het toch meer een bijgerecht. Daarom heb ik de hoeveelheden wat aangepast.
Salad Days genomineerd tot kookboek van het Jaar!
Het boek is genomineerd voor de publieksprijs 2021 als Kookboek van het Jaar. Van alle prachtige kookboeken die in 2020 zijn gemaakt selecteerden het tijdschrift Delicious eerst een longlist. Van daaruit selecteerden ze uiteindelijk zes genomineerde kookboeken waarop gestemd kan worden. En Salad Days is daar eentje van. INMIDDELS HEEFT SALAD DAYS GEWONNEN!!!
Over Salad Days zegt het tijdschrift Delicious:
“Dat Ajda als foodstylist een fijn oog voor esthetiek heeft, zie je aan de manier waarop ze kookt en de precisie in haar recepten. Salades zijn publiekslievelingen, maar ze écht lekker maken is een kunst die Ajda als geen ander verstaat. Met veel contrasten en texturen, en voor iedereen goed te doen.”
Je kunt nog stemmen t/m 15 april via de website van Delicious. Uiteraard heb ik gestemd op Salad Days! Want dit is een aantrekkelijk en verfrissend kookboek, boordevol creatieve invalshoeken.
Botersla met ansjovisdressing
Ingredienten
- 1 banaan sjalotje gepeld en dungesneden
- ½ klein teentje knoflook fijngehakt
- 1 eetlepel appelciderazijn
- zeezoutvlokken versgemalen peper
- 1 zakje botersla à 100 gram
- 1 rijpe avocado in repen gesneden
- 1 takje verse dragon alleen de blaadjes
ansjovisdressing
- 3 ansjovisfilets op olie fijngesneden
- 2 zongedroogde tomaten fijngehakt
- 2 eetlepels olie uit potje zongedroogde tomaten
- 1 eetlepels kleine kappertjes
- 8 gram bieslook fijngesneden
- ½ eetlepel honing
- 1 eetlepel citroensap
Bereiding
- Leg de sjalotten met de knoflook in een kommetje met azijn en een snuf zeezoutvlokken.
- Maak in een tweede kom de dressing. Klop hiervoor alle ingrediënten voor de dressing door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Let op met het zout, want de ansjovis is ook al zout, dus misschien is dat niet nodig.
- Doe de botersla in een grote kom en giet de dressing eroverheen. Giet de sjalotten en knoflook af en voeg ze toe aan de sla. Schep met je handen voorzichtig om, zodat de blaadjes niet kneuzen.
- Verdeel de botersla over een slaschaal. Leg de plakken avocado erop. Garneer met de blaadjes dragon.
Notities
Het kookboek
Dit recept is afkomstig uit het kookboek Salad Days van de in Londen geboren Ajda Mehmet. Zij is foodstylist en recept ontwikkelaar. In 2012 besloot ze haar baan op te zeggen en een creatievere invulling aan haar carrière te geven. Inmiddels werkt en woont ze in Nederland. Dit is haar tweede kookboek met een verzameling creatieve salade recepten waar je eindeloos van wilt blijven dooreten.
Al eerder publiceerden we 3 heerlijke gerechten van deze creatieve dame uit haar eerder verschenen kookboek ‘Vers uit de oven’: Heek met chorizo uit de oven, ricotta beignets en maaltijdsoep van geroosterde witlof en bonen.
Bestellen kun je hier:
Titel : Salad Days
Auteur : Ajda Mehmet
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 230 8
Prijs : € 20,95
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen