Beoordeeld!

De beste witte wijn voor bij de BBQ

Veel gebarbecued de afgelopen weken? Wij wel! Uiteraard met bijpassende wijn. Maar ja, welke (gastronomische) wijn kies je dan? I Love Food & Wine ging op onderzoek uit met de vraag: ‘Wat zijn de beste BBQ-wijnen als er vis, vlees of een vegetarisch gerecht op het vuur gaat?’
12 wijnimporteurs stuurden hun favorieten in. Mét hun motivatie. De resultaten voor wit, rosé en rood worden gepubliceerd in 3 verschillende verhalen. Deel 1: welke witte BBQ-wijn kiest I Love Food & Wine?

Dit is de beste BBQ-rosé (onze top 6). Tot slot deel 3: wat is de beste rode BBQ-wijn? I Love Food & Wine kiest er 11.

Waarom is de ene wijn wél heerlijk en de andere totaal ongeschikt bij BBQ gerechten? Eigenlijk is het heel logisch. Als je een ingrediënt op de BBQ legt, wordt hij krachtiger van smaak. En aangezien de ideale wijn-spijs combinatie er een is van gelijkwaardige intensiteit, heb je een wijn nodig met een goeie bite. Dat kan van de mineraliteit komen, het frisse zuur of net dat beetje body van een subtiele houtrijping.

BBQ-wijn wit beoordeeld
TOP 5 witte BBQ-wijn

TOP 5 witte BBQ-wijn

We proefden 11 witte wijnen voor bij de barbecue. Na een zorgvuldige selectie is dit onze top 5. Ze hebben net die extra’s om in combinatie met vis, licht vlees of vegetarische gerechten een perfecte match te  vormen.

Sauvignon Blanc Ouverture 2019, Johner Estate  

Herkomst : Gladstone/Nieuw Zeeland
Druivenras : Sauvignon Blanc
Motivatie importeur (Tire Bouchon): Ik ben eigenlijk geen Sauvignon Blanc liefhebber, maar dit is toch wel erg lekker. Zeker bij heerlijk gegrilde coquilles, tonijn met een warme dressing van kappertjes of gegrilde zalm. Johner kent de kunst om een Sauvignon Blanc te produceren die aan de ene kant karakteristiek is met veel frisheid (buxus en vlierbloesem) met in de smaak groene appel en kruisbes. Tegelijkertijd geeft hij de wijn veel elegantie mee, en wellicht ook iets exotisch (lychee) gecombineerd met een lange zuivere nasmaak. Een stijl die zijn Duitse wijnen ook zo kenmerken. Zeer verleidelijk!
Proefnotitie ILFW: Sauvignon Blanc, in de overdrive. Intens, vol en rokerig. Kruidig, fijne bitters en prettig zuur. Heerlijk met die typische buxus en vlierbloesem, groene appel en kruisbes. Zeer gastronomisch inzetbaar vanwege de intensiteit.
Wijn-Spijs suggestie: Kan een mooi geroosterde vis, zoals deze zalm met kruidensaus, van de barbecue zeker aan.
Te koop: Tire Bouchon
Prijs: € 17,85
Score: 8,5

zalm met bagnetto verde liggend LR_
Zalm met bagnetto verde

 

Terra d’Alter Branco Reserva    

Herkomst: Alentejo, Portugal
Druivenras: blend van Siria, Verdelho, Arinto en Viognier
Motivatie importeur (Verbunt-Verlinden): Geschikt voor wit vlees en rijke visgerechten van de BBQ en heel authentiek van smaak (Portugees). Anders dan we gewend zijn en daardoor ook spannend.
Proefnotitie ILFW: Typische Portugees met wat houtrijping. Mooie intense bitters en fijn zuur. Geen merkbare bloem-of fruitaroma’s. Krachtige en gastronomisch goed inzetbare wijn vanwege mooie bitters en mineralen.
Wijn-Spijs suggestie: tonijn/ zwaardvis/ zee-aal van de BBQ. Maar ook bij licht vlees goed inzetbaar.
Te koop: De betere wijnwinkel
Prijs: € 13,45
Score: 8,5

Zalmspies met gember en romige saus
Zalmspies met gember en romige saus

Vasse Felix Classic Dry White 2019

Herkomst: Margaret River, Western Australia
Druivenras: Semillon (66%) en Sauvignon Blanc (34%)
Motivatie importeur (QV-Select): De Aussies zijn ‘The King of The Great Aussie Barbie’.  Ze drinken verfrissende wijnen met tonen van limoen, groene kruiden. Zoals deze, een echte klassieker bij gegrilde vis bedruipt met verse citroen, kruiden en een beetje chili. Deze typische blend is het schoolvoorbeeld voor deze stijl.
Proefnotitie ILFW: Het hogere percentage sémillon geeft de wijn een aangename ‘smoothness”. Krachtige wijn met frisse zuren en redelijk alcoholgehalte. Intens met een rokerig randje, lekker vegetaal, met een ruime lik citrus en een fijn vetje. Dit alles geeft een spannende wijn, met genoeg gastronomische kracht om een goede match te zijn bij geroosterde gerechten.
Wijn-Spijs suggestie: coquilles met een bite. (dus van de grill)
Te koop: www.qvselect.nl
Prijs: € 10,75
Score: 8,3

 

Green scallop taco
Geroosterde coquilles op een taco

 

Château de Lascaux Garrigue Blanc 2018

Herkomst: Frankrijk, Languedoc
Druivenras: vermentino, roussanne, marsanne en viognier
Motivatie importeur (Biowijnclub): Fruitig, kruidig, enige rondeur. Perfect bij witte vis op de BBQ
Proefnotitie ILFW : kruidig, laurierdrop, wit pepertje, en veel lengte, Niet mega complex, maar wel vol, rond en sappig. Kruidig met een iets hoger alcohol gehalte. (13%) Toegankelijk en gewoon lekker.
Wijn-Spijs suggestie: Fantastisch bij licht rood vlees, vis én vegetarisch.
Te koop: www.biowijnclub.nl
Prijs: € 10,50
Score: 8,2 (Want heel breed inzetbaar)

BBQ-wijn wit beoordeeld top 5

Vinho Verde Cazas Novas

Herkomst: Baião, Portugal
Druivenras: avesso, arinto en loureiro
Motivatie importeur (Huub Oostendorp Wijnen): ‘Er is leven na Sauvignon Blanc’, schreef een Engelse wijnschrijver die verrukt raakte van de wijnen van Cazas Novas. Terecht, wat ons betreft! Hun Vinho Verdes zitten boordevol rijp fruit, zijn droog van smaak en hebben een aantrekkelijke frisheid. Hierdoor zijn ze zowel heerlijk als aperitief, als uitermate goed te combineren met diverse gerechten, zeker ook die van de BBQ.
Proefnotitie ILFW: Volle, maar ook frisse Vinho Verde met een pittig zuurtje maar ook iets crèmig. Kruidig en fruitig met appel, perzik en wat citrus. Redelijke lengte en intensiteit. Goed breed inzetbare wijn.
Wijn-Spijs suggestie: Sardines, inktvis of een forelletje. Licht vette vis. Courgette-groentenspies
Te koop: Oostendorpwijnen.nl
Prijs: € 8,75
Score: (7,7)

Marokkaanse couscoussalade met sardines
Marokkaanse couscoussalade met sardines

 

 

OOK GEPROEFD:

  • BIO Feudo di Santa Tresa Rina Lanca Grillo/Viognier van importeur Coenecoop: aparte wijn met frisse zuren en redelijk veel bitters. Past bij een vegetarische groentespies.
  • Serra da Estrela Albariño van importeur DGS: frisse aperitief wijn. Past goed bij een salade met gamba’s.
  • La Prade Chardonnay van Henri Bloem: Chardonnay met vrij veel hout.
  • Verdejo Trascampanas 2017 van importeur Tire Bouchon: redelijk strakke verdejo. Past bij salade, ceviche of sushi-achtige gerechten.
  • Gramona Gessamí Blanco (blend) van QV-Select: Licht, speels en aromatisch. Vooral frisse zuren. Aparte wijn die past bij gerechten met groente, zoals venkel.
  • Alvi’s Drift 221 Chenin Blanc van importeur De Monnik Dranken: intense witte wijn die past bij licht vlees (kip) of geroosterde tonijn en zalm.
  • Jas d’Eclans blanc 2019 (blend): elegante witte wijn met net genoeg body en intensiteit voor geroosterd eten. Past bij vis & vegetarische gerechten.

 

Meer weten?

Tip: Lees dit artikel met de beste tips voor een perfecte barbecue!