Sinterklaas

Speculaas met amandelen

Sinterklaasavond komt in zicht! Traditioneel komt er dan veel lekkers op tafel; van chocoladeletters en chocolademunten tot pepernoten, kruidnoten en speculaaspoppen. Uiteraard ligt de winkel vol, maar zelf speculaasjes bakken is leuker. Dit speculaas recept van ‘zachte speculaas’ komt uit het kookboekje ‘My love for speculaas’ van de Vlaamse Brenda Keirsebilck. Brenda noemt dit ‘zacht’, maar de koekjes zijn knapperig, lekker dik en smaken een beetje meer als ontbijtkoek of taai-taai. Helemaal niet moeilijk.

In het intro zegt Brenda:

Door de toevoeging van amandelen blijft deze speculaas wat zachter en krijgt het een heel aparte smaak. Bewaar bij voorkeur in een plastic doos en consumeer binnen twee weken.’

In het recept staat 20 stuks, maar we hebben haar recept (na testen) toch moeten aanpassen. Wij kwamen op het dubbele aantal koeken uit. Dus het recept is gehalveerd. Ook handiger, want anders moet je tweemaal bakken want je bakblik is met 20 koekjes al helemaal gevuld. Versier de koekjes met een extra amandel, dat maakt ze ook aantrekkelijker om te zien.

 

Speculaas met amandelen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 4 uur
rusttijd 25 minuten
Heerlijke dikke speculaas die net even anders smaakt.
Aantal 20 stuks

Ingredienten
 

  • 140 gram roomboter kamertemperatuur
  • 225 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1,5 gram speculaaskruiden
  • 1,5 gram kaneel
  • ½ ei
  • 60 gram amandelmeel
  • 375 gram bloem
  • 5,5 gram bakpoeder
  • 25 gram geschaafde amandelen
  • 20 hele blanke amandelen

Extra nodig

  • uitsteekvormpje ø 4 à 5 cm, plasticfolie, bakplaat met bakpapier.

Bereiding
 

  • Doe in een beslagkom boter, basterdsuiker, speculaaskruiden en kaneel. Meng met de mixer tot een gladde massa.
  • Voeg het losgeklopte ei en 50 ml water toe en meng weer goed.
  • Doe dan de amandelmeel, bloem en het bakpoeder erbij. Meng met de hand tot een soepel deeg.
  • Voeg tot slot de geschaafde amandelen toe en kneed erdoor.
  • Maak een grote rol van het deeg met een ø van 4 tot 5 cm en een lengte van ca. 30 cm. Wikkel in plasticfolie en laat in de koelkast ca. 4 uur rusten.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd plakken van ca. 1,5 cm dik en duw ze een beetje plat. Leg op een met bakpapier belegde bakplaat. Maak van elk plakje met het uitsteekvormpje mooie rondjes. Duw in het midden een amandel. Bak de koekjes in ca. 24 minuten gaar en krokant.

 

Het kookboek: My love for Speculaas

Klein kookboekje met 50 speculaas-recepten. Niet alleen koekjes, maar ook een veertigtal verrassende desserts waarin speculaas is verwerkt. Van muffins tot allerlei taarten, cake en vanillepudding met speculaas.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover SpeculaasTitel : My love for Speculaas
Auteur : Brenda Keirsebilck
Uitgever : Uitgeverij Lannoo
ISBN : 978 94 0148 6828
Prijs : € 19,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept