Meatless Monday

Fattoush met granaatappel (Libanese broodsalade)

Fattoush is een verrukkelijke zomerse salade uit het Midden-Oosten, uit Libanon om precies te zijn. Deze versie met granaatappel is van de hand van de Griekse Georgina Hayden uit het kookboek Nistisima (betekent letterlijk ‘vastenvoedsel’). Heerlijk als zomers voorgerecht, of als bijgerecht bij de BBQ. Wil je er een maaltijdsalade van maken, dan voeg je kikkererwten toe! Zie hier het recept.

portret Georgina Haden
portret Georgina Haden

In het intro vertelt Georgina het volgende: ‘Als kind kon ik nooit begrijpen waarom de volwassenen in mijn familie vochten om de slakom en hun brood in het vocht op de bodem doopten. Inmiddels weet ik beter. Fattoush is een van mijn favoriete Libanese salades; het is de perfecte drager voor iets oud pitabrood dat tot leven komt in een knapperige peperige, zoete salade.’

Welke wijn bij Fattoush met granaatappel?

Deze Libanese salade is verfrissend door de komkommer en tomaat. En kruidig door het gebruik van peterselie. Kies voor een frisse, kruidige witte wijn als een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland. De appel- en citruszuren in de wijn goed in evenwicht met het zachte zuur van de tomaat. Wil je liever rood? Kies dan voor een elegante Pinot Noir uit Nieuw-Zeeland. Die is lekker vol van smaak met eveneens opwekkende zuren.

Fattoush met granaatappel uit het kookboek Nistisima van Georgina Hayden

Fattoush met granaatappel; een Libanese salade

Bereiding: 25 minuten
Verfrissende Libanese salade uit het Midden-Oosten. Knapperige stukjes pitabrood maken het anders dan anders.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 1 pitabroodje
  • 1 eetlepel olijfolie
  • ½ theelepel oregano
  • zeezout versgemalen peper
  • 250 gram snoeptomaatjes verschillende kleuren
  • ½ komkommer
  • 3 lente-uitjes in ringetjes
  • 15 gram platte peterselie fijngehakt
  • 3 radijsjes in dunne plakjes
  • 100 gram kropsla of 1 kropje little gem
  • 1 theelepel sumak*

Dressing

  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • ½ eetlepel granaatappelmelasse
  • ½ teentje knoflook

Bereiding
 

  • Maak de dressing terwijl de pitabroodjes in de oven staan. Meng in een kommetje: citroensap, olijfolie en de granaatappelmelasse. Pel de knoflook, kneus het teentje met de zijkant van je mes en voeg toe aan de dressing. Breng royaal op smaak met zout en peper. Zet apart.
  • Halveer de snoeptomaatjes. Snijd de komkommer overlangs (in de lengte) doormidden. Schep de zaadjes eruit en snijd de komkommer in stukjes. Snijd de lente-uitjes in ringetjes. Hak de peterselie fijn. Snijd de radijsjes in dunne plakjes. Snijd sla grof. Doe alle groente in een serveerschaal en meng met de dressing. Bestrooi met de geroosterde pitabroodjes, granaatappelpitjes en de sumak.

Notities

* Sumak is een citroenachtig specerij, te koop bij de Marokkaanse winkel.

Het kookboek: Nistisima

Prachtig kookboek over de Mediterrane keuken met alleen maar vegan recepten. Heerlijke plantaardige gerechten uit landen als Cyprus, Griekenland, Libanon en Jordanië. Van salades, dips, rijke groentegerechten tot pasta, rijst en gebak.

We publiceerden al eerder mooie gerechten van Georgina Hayden:

Toast met groene groenten en dukkah
Toast met groene groenten en dukkah

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover NistisimaTitel : Nistisima
Auteur : Georgina Hayden
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 27
Prijs : € 30,95

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept