Zelf maken

ADVOCAAT met …

Advocaat maken is niet moeilijk. Maar advocaat heeft een oubollig karakter, met name komt dit omdat het onbekend is bij de jongere generatie. Eigenlijk heel jammer. Tegenwoordig maken veel mensen hun eigen ‘limoncello’, waarom niet onze ‘eigen’ advocaat? Een heerlijke alcoholische ‘vla’; mijn favoriet!! Maak het alvast dit weekend, dan staat het met Pasen lekker op tafel.

Ik kan me de verjaardagen bij mijn oma herinneren, ze genoot van haar advocaatje. Geserveerd in een soepbord, etend met een lepel en zonder slagroom. Of mijn tante Jannie die geniet van haar ‘glaasje’ met een toef slagroom.
Zelf had ik mijn eerste kennismaking met het drankje ( tenminste 14˚alcohol) dat mijn moeder ervan maakte; een bolletje vanille-ijs, een flinke scheut advocaat en hier werd 7-up opgeschonken. Drinken met een rietje, wat een feest op zaterdagavond!!!

Advocaat-ster

Hoeveel lekkers kun je maken met dit veelzijdige ingrediënt; wie kent niet de advocaat-ster. Een ronde luchtige cakebodem besmeerd met veel slagroom, de deksel als een ster ingesneden. Een behoorlijke hoeveelheid geel goedje in het midden dat door de ster naar buiten gluurt. Advocaat staat in de supermarkt enigszins verstopt op de onderste plank. Dat is jammer, want het is zeker het proberen waard.
Als de fles eenmaal open is moet hij wel gekoeld bewaard worden en is dan beperkt houdbaar.

Zelf maken!

Voor degene die het toch stiekem advocaat zelf wil proberen te maken; onderstaand recept is absoluut de moeite waard.

ca. 15 minuten

Ingrediënten (voor 1 liter)

  • 1 vanille stokje
  • 15 eieren
  • 400 g suiker
  • 3 dl brandewijn  (slijter)

Stap 1

Snijd het vanillestokje in de lengte door en schraap het merg uit het vanillestokje boven een grote roestvrij stalen schaal/kom met bij voorkeur ronde bodem. Zodat je een ‘bain marie’ kunt maken boven een pan met kokend water.

Stap 2

Splits 10 eieren, doe de eidooiers samen met de overige 5 hele eieren in de rvs schaal bij het vanillemerg. Doe daar ook de suiker en brandewijn bij. Breng in een grote pan een flinke laag water tegen de kook aan. Zet de rvs schaal erop, de bodem mag het kokende water niet raken. Klop het geheel los met een garde of handmixer ( let op met spatten) en blijf vervolgens ‘au bain-marie’ kloppen tot de advocaat gaar wordt en ‘vla’ dikte bereikt.

Stap 3

Zet het vuur uit en klop de advocaat vervolgens, onder af en toe roeren,  koud. Serveer de advocaat met slagroomijs als dessert of ‘ouderwets’ als drankje met een flinke toef stijfgeslagen slagroom.

Meer heerlijke recepten ontvangen met bijpassende wijnsuggesties? Geef je hier op.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *