Meatless Monday

Mediterrane salade van Claudia Roden

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Deze simpele salade van geroosterde paprika’s en cherry-tomaatjes is er eentje die gegarandeerd op je favorietenlijst komt te staan! Zonnig en boordevol smaak. De schoonheid van de mediterrane keuken komt helemaal tot leven. Heerlijk als bijgerecht, of als onderdeel van een tapasbuffet.

Deze zonnige salade komt uit het nieuwe kookboek MED, geschreven door de legendarische kookboekenschrijfster Claudia Roden. Zij is een begrip in de wereld van de gastronomie. Inmiddels 85 jaar oud, maar nog vief genoeg om een vernieuwend en modern kookboek te schrijven over de mediterrane keuken die haar grote liefde is.

In het intro van dit recept vertelt Claudia het volgende:

Deze salade is geïnspireerd op een Marokkaanse salade en favoriet door de mooie kleuren en heerlijke smaak. De toevoeging van gekookte citroen geeft een bijzondere smaak. Dit heb ik zelf bedacht.’

Mediterrane salade met rode paprika en tomaat uit het kookboek MED van Claudia Roden
Mediterrande salade van Claudia Roden
Voorbereiding: 50 min
Simpel te maken mediterrane salade van Claudia Roden. Geroosterde rode paprika’s en gestoofde kerstomaatjes zijn de basis.
Aantal 4 personen

Ingredienten
  

  • 1 citroen
  • 3 grote rode paprika’s
  • 1 ½ eetlepel olijfolie
  • 300 gram cherry-tomaatjes
  • 1 rode Spaanse peper zaadlijsten verwijderd en klein gesneden
  • 3 tenen knoflook fijngesnipperd
  • ½ theelepel suiker
  • 3 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 15 gram korianderblaadjes fijngehakt
  • Zout

Bereiding
 

  • Citroen schoonboenen. In pan met ruim water ca. 30 minuten zachtjes koken tot hij helemaal zacht is. Afgieten en laten afkoelen.
  • Verhit de oven voor op 200 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Halveer de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Leg ze met het vel naar boven op de bakplaat. Bak ze 30 minuten in het midden van de oven. Doe ze in een schaal met deksel of in een afgesloten plastic zak zodat het vel loskomt en laat ze ca. 15 minuten afkoelen. Verwijder met een scherp mesje het vel en snijd de paprika’s in repen.
  • Verhit intussen de olijfolie in een grote koekenpan. Bak hierin de tomaten en de rode peper ca. 10 minuten op heel laag vuur tot ze zacht zijn. Schud de pan af en toe heen en weer en roer met een houten spatel door. Schuif de tomaten naar de zijnkant van de pan, leg de knoflook op een lege plek in de pan. Bak deze al roerende tot de geur vrijkomt en hij licht begint te kleuren. Roer de suiker en een beetje zout erdoor.
  • Voeg de paprika’s toe. Snijd een halve citroen in kleine stukjes en voeg met sap en al (maar zonder de pitten) toe aan de pan. Laat nog ca. 1 minuut meewarmen. Laat afkoelen.
  • Eet de salade op kamertemperatuur. Besprenkel royaal met olijfolie en bestrooi met de koriander.

Wie is Claudia Roden precies?

portret Claudia Roden
Portret Claudia Roden

Claudia Roden is de auteur van vele cultuur-historische kookboeken. Ze is geboren en getogen in Caïro. Studeerde in Parijs en later aan de kunstacademie in Londen. Met de bestseller A book of Middle Eastern Food (1968) bracht ze een revolutionaire verandering teweeg in de westerse waardering van de keukens van het Midden-Oosten. Vervolgens schreef ze nog tien kookboeken over de keuken ronde de Middellandse zee. Ze had een kookprogramma op de BBC, en ontving vele prijzen voor haar werk. In Nederland bijvoorbeeld de Prins Claus Prijs (1999) en de Johannes van Dam prijs (2012).

 

Bestellen kun je hier:

Titel : MED. Een kookboek
Auteur : Claudia Roden
Uitgever : Uitgeverij Fontaine
ISBN : 978 94 6404 0814
Prijs : € 32.00

 

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept