Oma's stoofpotje

Eenvoudige rendang van oma Ellen

Ouderwetse stamppotjes en stoofschotels van oma: wie houdt er niet van? Altijd vers gemaakt met heel veel liefde. Dat proef je gewoon. Deze Indonesische rendang komt uit de koker van oma Ellen uit Eindhoven. Zij is geboren in Indonesië, dus weet als geen ander hoe je dit gerecht moet maken. Dit is haar favoriete stoofpotje, want rendang maken is super simpel.

Het recept komt uit het kookboek oma’s stamp-&stoofpotjes. Hierin vind je allerlei simpele ouderwetse stamppotjes van Nederlandse oma’s, samengesteld door de Stichting Oma’s Soep. Soms met een kleine twist. Deze stichting heeft als doel jong en oud door heel Nederland samen te brengen en zo de strijd tegen eenzaamheid te overwinnen. Al eerder verscheen het kookboekje Oma’s soep. Hieruit publiceerden we de overheerlijke romige champignonsoep. Goed om te vermelden: van elk verkocht boek wordt 1 euro gedoneerd aan Stichting Oma’s Soep!

Welke wijn bij rendang?

Bij rendang passen zowel stevige, maar fruitige rode wijnen. Denk aan Bordeaux, Côtes du Rhône of Chileense Carmenère.

Wij dronken er een Côtes du Rhône bij, en dat beviel uitstekend. In ieder geval heb je een wijn nodig met zachte ronde tannines, want chilipeper verhoogt de gewaarwording van tannines, waardoor een zachte rode wijn ineens toch stroefheid krijgt. Daarnaast mag de rode wijn wat vanille-tonen (houtlagering) hebben gehad, want dat sluit goed aan op de kokossaus.

 

Eenvoudige rendang van oma Ellen uit het kookboek Oma's stamp-&stoofpotjes

Eenvoudige rendang maken

Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 3 uur
Totaal: 3 uur 10 minuten
Deze makkelijk te maken Indonesische rendang is vrij mild van smaak. Door urenlang pruttelen is het rundvlees heerlijk mals.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 1 kg runderlappen in blokjes
  • 4 eetlepels rijstolie
  • 4 sjalotjes 125 gram
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 2 rode pepers grof gehakt mét zaadjes
  • 1 theelepel laos
  • 1 theelepel kardemom
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel tamarindepasta
  • 1 blik kokosmelk 400 ml
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • 1 stengel citroengras gehalveerd en gekneusd

Garnering

  • Bladpeterselie grof gehakt

Extra nodig

  • vijzel of hakmolen van de staafmixer

Bereiding
 

  • Snijd het vlees in blokjes. Bestrooi met zout en peper. Verhit 2 eetlepels olie in een braadpan op middelhoog vuur. Bak het vlees in gedeelten in ca. 4 minuten rondom goudbruin.
  • Meng intussen in een kom: sjalotjes, knoflook ,rode peper, laos, kardemom, gemberpoeder en 2 eetlepels olie. Stamp met een vijzel tot een gladde pasta. Of gebruik de hakmolen van de staafmixer.
  • Voeg de pasta toe aan het vlees in de pan en roer goed door. Bak ca. 2 minuten mee. Voeg vervolgens toe: tamarindepasta, kokosmelk, laurierblaadjes, kruidnagels en het citroengras. Zet het vuur laag en laat ca. 2 uur met de deksel op de pan sudderen. Schep af en toe om.
  • Haal de deksel van de pan en laat nog 1 uur sudderen totdat het vlees uit elkaar valt.
  • Haal het citroengras en de laurierblaadjes uit de pan en verdeel de rendang over 4 borden. Lekker met witte rijst of frietjes. Garneer met peterselie. Lekker met atjar van rode kool of geroerbakte groentemix.

Rendang met atjar van rodekool

Al eerder publiceerde ik een recept van Indonesische rendang. Deze stoofpot kwam uit het kookboek Indorock, namelijk de rendang padang van Vanja van der Leeden . Dit is echt een super recept, maar wel wat bewerkelijker dan deze van oma Ellen. Vanja serveert de rendang met een atjar van rode kool. Dit recept staat ook hier beschreven, maar je kunt deze salade natuurlijk ook bij deze eenvoudige rendang serveren.

Rendang padang uit Indorock van Vanja van de Leeden
Rendang padang met salade van rode kool

Het kookboek Oma’s stamp-& stoofpotjes

Evenals in het kookboekje oma’s soep delen de leukste oma’s hun favoriete recepten en hun persoonlijke verhalen. Het kookboekje is uitgegeven door Stichting Oma’s Soep. Zij hebben het doel om jong en oud door heel Nederland samen te brengen om zo de strijd tegen eenzaamheid te overwinnen.

Stichting Oma’s Soep organiseert wekelijkse kookdagen voor studenten en ouderen om samen te koken. Een vaste club vrijwilligers en studenten brengt deze verse soep vervolgens langs bij meer dan 450 ouderen. Van elk verkocht boek wordt 1 euro gedoneerd aan Stichting Oma’s Soep!

Bestellen kun je hier:

Titel : Oma’s stamp- & stoofpotjes
Uitgever : Uitgeverij Gottmer
ISBN : 978 90 230 1699 1
Prijs : € 21,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Pin dit rendang recept
Wil je dit recept niet kwijtraken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je iedereen inspireren, maar ook je recept makkelijk terugvinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept