Weekmenu #43

10x Stoere stamppot

Wat gaan we eten de komende week? Hou jij ook van die heerlijke Hollandse stamppotten? Wij wel, zeker als het zo’n druilerig herfstweer is, krijg ik weer zin in hartverwarmende oerdegelijke maaltijden zoals zuurkool, boerenkool of hutspot. Dus maak je keus uit deze tien creatieve stamppotten deze week, want wij trekken ons even niets aan van de koolhydraat-arme trend.

Natuurlijk ook bij stamppotten drink je een glas wijn. Want daar gaat het om: mooie wijn-spijscombinaties zorgen voor nog meer mooie momenten aan tafel (lees de wijn-spijsadviezen bij elk recept). Laat je inspireren…

1. Stamppot spinazie met knolselderij

We starten met een vegetarische stamppot met spinazie en knolselderij. Dit is een koolhydraat-arme variant, want er komt geen aardappel aan te pas. Afkomstig uit het kookboek Veggie, very much.

.

Spinaziestamppot met knolselderij
Koolhydraat-arme stamppot met spinazie en knolselderij

2. Koolstamppot met kipgehakt

Een geweldig recept van de Belgische tv-kok Jeroen Meus is deze koolstamppot met kipgehaktballetjes. Het geheim zit in de saus. Aanrader!!!

Koolstamppot met kippengehaktballen
Koolstamppot met kippengehaktballen en speksaus

3. Zuurkoolstamppot met spek

Natuurlijk mag deze klassieker niet ontbreken: zuurkoolstamppot met spek. Behalve wijn, smaakt ook een biertje hier heel goed bij. Welke? Kijk naar mijn wijnadvies.

Zuurkoolstamppot met worst
Klassieke zuurkoolstamppot met worst

4. Andijviestamppot met rode poon

Voor de verandering: geen vlees maar vis. Ook dat kan heel lekker zijn met een heerlijk stamppotje van andijvie. In dit geval met rode poon. Geen zin in vis? Kijk dan naar deze andijviestamppot met een smeuïge gehaktbal.

 

Andijviestamppotje met rode poon
Andijviestamppotje met rode poon

5. Bietenstamppot met kipschnitzel

Deze bietenstamppot met champignons is een van mijn favorieten. Lekker licht, supermakkelijk en zo klaar. Heerlijk met een knapperige kipschnitzel. Krijg nu al trek.

Bietenstamppot met paddenstoelen
Bietenstamppot met paddenstoelen

 

6. Hete bliksem

Op dinsdag koken we een Oud-Hollandse klassieker:hete bliksem met een gemarineerd speklapje. Gemaakt van twee soorten appels en aardappels. Heel makkelijk om te maken en overheerlijk.

Hete bliksem met speklapje
Hete bliksem met speklapje

7. Spitskoolstamppot met kerriegehakt

Woensdag, gehaktdag. We kiezen voor een spitskoolstamppot met kerriegehaktballetjes. Budgetproof en anders dan anders.

Spitskool stamppot met kerrie-gehaktballetjes
Spitskool stamppot met kerrie-gehaktballetjes

8. Hutspot met vis

Hutspot met klapstuk, nog zo’n echte Hollandse klassieker. Alleen vandaag houden we hem wat cleaner en slanker. Niet met worst, maar met vis. Hoe bijzonder is dat! Proberen dus…

Gebakken hutspot
Gebakken hutspot met vis

9. Boerenkool met worst

Boerenkool met worst: de grote stamppot-favoriet van mijn echtgenoot! Niet alleen rookworst erbij, maar ook spekjes en verse worst. En niet te vergeten; een ruime schep piccalilly. Ik krijg er zin in!

boerenkool met worst
Boerenkool met worst

 

10. Gezonde stamppot met vier groenten

Heerlijke stamppot van vier verschillende groenten: zoete aardappel, pastinaak, winterwortel en andijvie. Maar vooral door de topping van gebakken uien met shiitake wordt deze stamppot een toppertje. Hard gekookt ei als garnering zorgt voor je eiwitten. Bovendien leuk om te zien.

Wintergroenten stamppot
Wintergroenten stamppot van pastinaak, winterwortel en zoete aardappel van Rens Kroes

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *