Hou je van stamppot? Dan is deze bietenstamppot met spekjes echt iets voor jou. Champignons en verse dragon maken hem bijzonder.
Welke wijn bij bietenstamppot met spekjes?
Deze luchtige bietenstamppot is niet al te zwaar. De topping van champignons zorgt voor wat aardse kruidigheid en bite. Dragon maakt het geheel frisser. We drinken er een Pinot Noir bij van Henri Germain et Fils 2009 (Vinoblesse): verrukkelijk!!! Elegant, fruitig (kersen, bramen) en zacht kruidig. Maar deze pinot noir is ook een mooie match.
Muziek: Over the Rhine met ‘Oh yeah by the way’. Mooi!

Bietenstamppot met champignons en spekjes
Ingredienten
- 50 gram boter
- 75 gram gerookte magere spekreepjes
- 2 sjalotje fijngesnipperd
- 500 gram gekookte bietjes in blokjes
- 2 el verse dragon fijngesneden
- 100 ml crème fraîche
- zout versgemalen peper
- 1 ½ kg geschilde aardappelen
- 100 ml melk
- 1 eetlepel olijfolie
- ½ bakje kastanjechampignons in plakjes
Bereiding
- Verhit 1 el boter in een pan en bak de spekblokjes even uit. Voeg sjalotjes toe en bak even mee. Roer bietjes, dragon en crème fraiche erdoor en laat ca. 10 minuten zachtjes doorwarmen. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
- Kook intussen de aardappelen in weinig water met zout in ca. 20 minuten gaar. Maak er een puree van met melk en de rest van de boter. Bietenmengsel erdoor scheppen.
- Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de champignons in ca. 5 minuten bruin. Breng op smaak met zout en peper. Schep de bietenstamppot op vier borden. Verdeel de champignons erover. Lekker met een gepaneerde varkensschnitzel.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!