Stoere lekkerbek

12x culinair journalist Jacques Hermus

Jacques Hermus is, zoals hij zelf zegt, een ‘serieus journalist’. Hij schrijft wekelijks culinaire verhalen en restaurantrecensies voor twee kranten: Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant.  Daarnaast schrijft hij culinaire achtergrondverhalen, interviews en columns voor de magazines Elle Eten en Seasons.  Zo’n twintig jaar geleden is hij begonnen met het schrijven over eten en drinken en is er niet meer mee opgehouden. Inmiddels heeft hij drie boeken op zijn naam staan: ‘Het wilde eten’, ‘Wildkookboek’ en de zojuist uitgekomen culinaire reisgids ‘Het Heerlijke Noorden’.

Portret Jacques Hermus 1“In al mijn verhalen probeer ik de mensen duidelijk te maken dat eten niet uit de supermarkt komt, maar uit de echte natuur. En dat er daarom slijm zit op de vis, vlees komt met bloed en aardappels met klei.  Dat we dat maar even weten!” , doceert hij ons met verve.  Met andere woorden: Hermus is een stoere lekkerbek die houdt van ‘echt’ eten. I Love Food & Wine is benieuwd naar zijn andere culinaire favorieten…

 

1.Favoriete recept/gerecht?

“Ik heb niet één favoriet gerecht. De ene keer snak ik naar een troostende stoofschotel (liefst met blokjes knolselderij er in), de andere keer naar een zoetzure Thaise salade.”

2.Favoriete restaurant. Of een geheime restauranttip?

“Een binnenloper is voor mij Pieck in Haarlem, eenvoudig en goed. En een nieuwe ontdekking: Alice in Groningen, een wonderschoon Italiaans restaurant.”

3.Aanvullend op het voorgaande; wat zijn je favorieten uit je nieuwste boek Het Heerlijke Noorden?

“Op Piloersemaborg, een Groningse borgboerderij,  in Den Ham kookt Dick Soek met lokale ingrediënten de sterren van de hemel, zoals zijn evenknie Willen Schaafsma dat in restaurant Eindeloos in Leeuwarden doet. “

 

binnenwerk Het Heerlijke Noorden

 

4.Favoriete wijn?

“Ik ben een veelvraat, ook op wijngebied, maar een strakdroge chenin blanc uit de Loire vind ik behoorlijk lekker. Over de sprankelende wijnen van Reichsrat von Bühl uit de Phalz hoor je mij ook niet klagen, net zomin als over de pinot noir van Felton Road uit Nieuw-Zeeland.”

5.Favoriete ingrediënt?

“Koriander, liefst in combinatie met limoen.”

6.Favoriete kookboek?

“Alle boeken van Claudia Roden.”

7.Favoriete vakantieland?

“Het land waar ik op dat moment ben. Ik geniet van Engeland en Schotland om zijn tuinen en landschap, van Frankrijk om zijn arrogante liefde voor de eigen keuken en van Canada en Noorwegen omdat ik daar mijn eigen vis (zalm, kabeljauw, heilbot) kan vangen.”

8.Favoriete city?

Lissabon, een bruisende stad die straks helaas door al die Barcelona-gangers wordt ontdekt.

Londen, omdat ik daar elke dag iets nieuws ontdek en me toch thuis voel.”

Alles wat ik doe, doe ik voor de lezer (ha!)

9.Favoriete film?

“Breaking the Waves.”

10.Favoriete muziek?

“Kate and Anne McGarrigle, David Bowie.”

11.Favoriete winkel?

“Alle winkels in Marylebone High Street, Londen.”

12.Wat is je quilty pleasure?

I’m never feeling guilty.”

 

 

Het Heerlijke Noorden
Een culinaire reisgids met de beste culinaire adresjes in het noorden van Nederland . Culinair journalist Jacques Hermus laat zien waar je moet zijn in Friesland, Groningen en Drenthe. Ga met hem op culinaire safari en ontdek de mooiste ambachtelijke producten, intiemste restaurants en de lekkerste adresjes van onze noordelijke provincies.

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Heerlijke NoordenTitel: Het Heerlijke Noorden
Schrijvers: Jacques Hermus
Uitgever: Fontaine uitgevers
ISBN: 978 90 5956 779 5
Prijs: € 19,95

 

 

 

 

Wil je op de hoogte blijven van verrassend culinair nieuws? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *