Meatless Monday

Gezonde wintergroenten stamppot van Rens Kroes

Misschien ken je Rens Kroes? Je weet wel die mooie dame van de succesvolle PowerFood kookboeken. Zij schreef, eind 2022, een nieuw kookboek boordevol heel gezonde recepten die ook nog eens snel op tafel staan. Deze stamppot is daar een goed voorbeeld van.

Portret Rens Kroes
Portret Rens Kroes

Zelf noemt Rens Kroes dit een andijviestamppot 2.0. Dat klinkt natuurlijk heel leuk, maar zo smaakt het zeker niet. Ik vind het eigenlijk meer een hutspot 2.0. Anyway, hoe je dit ook wilt noemen, het smaakt in ieder geval héél erg lekker. Dat komt vooral door de afwisseling in smaken. Vooral de uien-paddenstoelen topping die maakt deze stamppot subliem. 

Hoe gezond is deze wintergroenten stamppot?

Deze groente voorziet je lijf van allerlei mineralen, vitaminen A, K, foliumzuur een zootje antioxidanten. Dat betekent gezonde ogen, botten en goede bloedstolling, wat je cellen helpt verjongen’, vertelt Rens over dit recept.

Rens Kroes maakt deze stamppot zonder alle groenten te schillen om zoveel mogelijk nutriënten te behouden. Zelf heb ik alles wel eerst geschild, dan ben je wel ca. 15 minuten langer bezig.

Wintergroenten stamppot

Gezonde wintergroenten stamppot

Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 25 minuten
Totaal: 45 minuten
Heerlijke stamppot van zoete aardappel, pastinaak, winterwortel en andijvie. Vooral de topping van gebakken uien met shiitake maakt het subliem.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 800 gram zoete aardappelen
  • 2 pastinaken
  • 800 gram iets kruimige aardappelen
  • 250 gram winterwortel
  • 250 gram gesneden andijvie
  • 2 theelepels bouillonpoeder
  • 2 eetlepels tamari of sojasaus
  • zout versgemalen peper

Topping

  • 4 eieren
  • 300 gram shiitake gesneden
  • 3 middelgrote uien gesnipperd
  • 2 eetlepels olie
  • 1 eetlepel tamari of sojasaus

Bereiding
 

  • Maak eerst alle groenten schoon. Of spoel de zoete aardappel, pastinaak, aardappel, wortel en andijvie schoon en snijd daarna in grove stukken.
  • Doe de aardappel, pastinaak en wortel in een zéér grote pan. Kook de groenten met weinig water en de bouillonpoeder in ca. 20 tot 25 minuten gaar (kijk met name of de pastinaak gaar is!).
  • Kook intussen de eieren in ca. 8 minuten bijna hard. Pel de eieren en halveer overlangs.
  • Maak intussen de topping. Snijd de shiitake in reepjes en snipper de uien. Verhit in een grote koekenpan de olie. Bak de shiitake en uien in ca. 8 minuten lichtbruin. Voeg de tamari of sojasaus toe en roer erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
  • Giet de wintergroenten af (bewaar wat kookvocht) en stamp ze fijn met een stamper. Mocht de stamppot te droog zijn, dan kun je nog wat kookvocht toevoegen om het lekker smeuïg te maken. Breng op smaak met zout, peper en 2 eetlepels tamari of sojasaus.
  • Voeg nu de andijvie beetje bij beetje toe en meng goed. Warm nog even door zodat de andijvie wat slinkt.
  • Verdeel de stamppot over vier borden. Schep de topping erop. Garneer met halve eieren.
Courgette - lasagne
Courgette – lasagne

Al eerder publiceerde ik een zeer gezond gerecht van Rens uit een van haar eerste kookboeken. Deze lasagne gemaakt zonder pasta, maar wel met repen courgette is koolhydraatarm. Ook heel erg lekker!

Het kookboek So Simple

Heerlijk gezond kookboek van Rens Kroes. Na 5 kookboeken over Powerfood, is dit een kookboek met eenvoudige maar toch verrassende lunch- en avondmaaltijden voor gezin, familie en vrienden. Onder elk recept vind je verrassende facts over de ingrediënten en hun voedingswaarde.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover So Simple Rens KroesTitel : So Simple
Auteur : Rens Kroes
Uitgever : Uitgeverij New Earthe Publishers
ISBN : 978 90 8318070 0
Prijs : € 33,-

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept