Winterse kost

Hete bliksem met mosterd-speklapje

Winters weer vraagt om winterse kost. Vandaag een oud-Hollandse klassieker: hete bliksem. Weet je nog wat dat is? Een smeuïge stamppot met zure en zoete appels. Als tegenwicht erbij een gebakken speklapje, ingesmeerd met mosterd. Krijg je ook al zin? En weet je waar die naam ‘hete bliksem’ vandaan komt? Deze stamppot wordt door het vocht van de appels zo ontzettend heet, hierdoor kun je er heel gemakkelijk je mond aan kan verbranden. Dus uitkijken geblazen! 

Welke wijn bij hete bliksem?

Kies bij hete bliksem voor een frisse witte wijn, zoals bijvoorbeeld sauvignon blanc, frisse Grüner Veltliner van Nigl of Franse Gaillac blanc. De frisse zuren combineren uitstekend met de appels. En die frisse zuren geven meteen mooi tegenwicht aan de vetten van het speklapje. Mosterd geeft extra pit en de honing zorgt voor balans tussen zoet, zuur en zout. Mmm…

Muziek erbij?

Voor de muziekliefhebbers een bijpassend deuntje: My Skin van Nathalie Merchant. Afkomstig van haar cd Ophelia uit 1998. Blijft mooi…

4 personen25 minuten

 

Ingrediënten

  • 1 ½ kilo aardappelen, geschild
  • 750 gram friszure appels (Goudreinetten)
  • 750 gram zoete appels (Golden Delicious)
  • zout
  • 500 gram magere speklapjes
  • 3 eetlepels franse mosterd
  • 50 gram boter
  • 1 eetlepel honing

Stap 1

Snijd de aardappelen in kleine blokjes. Schil alle appels, verwijder de klokhuizen en snijd elke appel in 8 parten. Kook in een pan met ruim water en zout de aardappelen ca. 5 minuten.

Stap 2

Leg de appelparten erboven op. Opnieuw aan de kook brengen en kook alles in ca. 15 minuten gaar. Intussen bestrooi de speklapjes met peper. Besmeer met 2 eetlepels mosterd. Bak, op half hoog vuur,  in een koekenpan met antiaanbaklaag de speklapjes in ca. 15 minuten gaar en knapperig. Af en toe keren.

Stap 3

Giet het aardappelmengsel in een vergiet af. Terugdoen in de pan en voeg de boter toe. Roer alles door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Leg de speklapjes op de hete bliksem. Voeg aan achtergebleven bakvet 150 ml water toe, en breng al roerende aan de kook. Roer rest van mosterd en honing erdoor.

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&1 2011
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *