Op Meatless Monday opnieuw een gerecht uit het kookboek ‘Veggie Very Much’ van Mirjam Leslie-Pringle. Dit spinazie-stamppotje bevat geen aardappelen en past dus prima in een koolhydraatarm voedingspatroon! Maar ook als je wel gewoon koolhydraten eet is het een leuke variant om eens uit te proberen. Hij is minder compact dan gewone stamppot en de zoet-notige smaak van de knolselderij combineert prachtig met de spinazie. Deze ietwat zalvige puree vraagt wel om iets krokants erbij, zoals bijvoorbeeld een (vegetarische) schnitzel, is onze mening. Dan is het voldoende voor 4 personen. Eet dit stamppotje zonder iets erbij? Dan kan ook, maar dan kun je er met twee personen van genieten.
Kookboekschrijfster Mirjam Leslie-Pringle vertelt in het intro van haar boek dat ze dol is op koolhydraten, maar dat dit koolhydraatarme spinazie-stamppotje op haar favorietenlijst staat. “Het is gewoon verrukkelijk, en voor diegenen die wél op zoek zijn naar koolhydraatarme recepten is dit een uitkomst!”
Welke wijn bij Spinazie-stamppotje met knolselderij?
Een rosé van grenache doet het goed in combinatie met knolselderij. Bijvoorbeeld de rosé van Laroche. Maar ook een soepele Côtes du Rhône past hierbij. Vooral het zoete-notige in de stamppot past goed bij de aardse tonen in de wijn. Het ronde karakter van de wijn sluit goed aan op de smeuïge consistentie van het gerecht.
Spinazie stamppotje met knolselderij
Ingredienten
- 1 grote knolselderij ca. 800 gram
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 grote ui gesnipperd
- 2 tenen knoflook fijngehakt
- 400 gram spinazie
- 50 ml sojaroom
- 50 gram roomboter
- zeezout en versgemalen peper
- nootmuskaat
Bereiding
- Snijd de knolselderij in dikke plakken en schil ze. Snijd het vruchtvlees in grove stukken. Kook de knolselderij in weinig water met zout in ca. 20 minuten beetgaar.
- Verhit intussen de olijfolie in een hapjespan. Bak de ui ca. 5 minuten zachtjes. Bak de knoflook 1 minuut zachtjes mee. Schep de spinazie er in gedeelten door en roerbak ca. 5 minuten tot het helemaal geslonken is.
- Giet de knolselderij af. Voeg room en boter toe en pureer met een staafmixer tot een gladde puree. Schep het spinaziemengsel erdoor. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Lekker bij een vegetarisch schnitzel. (Of voor vleeseters: karbonade met spekblokjes).
Kookboek: Veggie, Very Much
Kookboek met niet al te moeilijke vegetarische recepten die het ritme van de dag volgen; van ontbijt naar lunch en diner. Geschreven door de Nederlandse Mirjam Leslie-Pringle.
Bestellen? Dat kan hier:
Titel: Veggie, Very Much
Auteur: Mirjam Leslie-Pringle
Uitgever: Aerial Media Company B.V.
ISBN: 9789402601305
Prijs: € 24,95
Ga je dit recept maken? Laat mij weten wat je ervan vindt. Dat kan op Facebook.
Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? meld je aan voor mijn nieuwsbrief.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Klik dan op de foto hieronder en bewaar het recept op een van je Pinterest borden.
Zorgeloze kerst zonder stress? Dat kan! 🎄
EARLY BIRD ACTIE
Ontdek ons Stressvrije Kerst e-book – jouw ultieme gids voor een ontspannen kerstdiner! Met 5 complete kerstmenu’s, handige werkplannen per dagdeel, wijnsuggesties en slimme tips om kerststress te vermijden.
🎁 Early bird-actie! Bestel vóór 15 november voor slechts €5,99 (daarna €7,50).
Plus: 10% korting op de bijpassende wijnen van kwaliteitsimporteur QV Select! Mis deze kans niet om van jouw kerst een onvergetelijke en ontspannen feestdag te maken.
Bestel 'm direct!