Doordeweeks

Spitskoolstamppot met gehaktballetjes

Geen zuurkool of hutspot, maar vandaag maken we een lichte stamppot met spitskool. De kool gaat vers door de puree en maakt het heerlijk knapperig. Erbij smeuïge kleine gehaktballetjes met kerrie en koriander. Makkelijk te maken, budget proof en anders dan anders.

Welke wijn bij spitskool stamppot met kerrie-gehaktballetjes?

Bij zo’n doordeweekse stamppot past zowel een rode als witte wijn. Hij smaakt fris, knapperig en gekruid. Kies een sappige Rhône, Beaujolais village of een Pinot Gris. Grüner Veltliner ook een goede keus.

Grüner Veltliner AH Kamptal
Grüner Veltliner uit Kamptal van Albert Heijn
Spitskool stamppot met kerrie-gehaktballetjes

Spitskoolstamppot met kerrie-gehaktballetjes

Bereiding: 30 minuten
Totaal: 30 minuten
Simpele stamppot met knapperige spitskool. Vooral de gehaktballetjes met kerrie en ui maken het helemaal af!
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 1 kg aardappelen
  • zout
  • 400 gram half om half gehakt
  • 1 sjalotje fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook fijngeperst
  • 1 ei
  • 2 beschuiten
  • versgemalen peper
  • 50 gram boter
  • 1 middelgrote rode ui in partjes
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 200 ml melk
  • 1 spitskool fijngesneden
  • verse koriander

Bereiding
 

  • Zet de aardappelen in een grote pan met weinig water en zout op en breng aan de kook. Draai het vuur laag en kook met deksel op de pan in 20 minuten gaar.
  • Kneed intussen het gehakt met sjalotje, knoflook en ei door elkaar. Verkruimel de beschuiten erboven en voeg zout en peper toe. Draai er 16 kleine balletjes van. Verhit de boter of margarine in een braadpan en bak de gehaktballetjes rondom bruin. Voeg de rode ui en kerriepoeder toe. Laat even samen fruiten en voeg zonodig een scheutje water toe. Leg de deksel schuin op de pan en laat op laag vuur 10 minuten. zachtjes bakken. Keer regelmatig.
  • Giet de aardappelen af en stoom de aardappels op laag vuur nog 1 minuutje droog. Stamp de aardappels tot een grove droge puree. Voeg 100 ml hete melk bij de aardappels en  meng tot een smeuïge puree. Schep de spitskool erdoor en laat nog ca. 5 minuten samen doorgaren. Breng op smaak met zout en peper.
  • Haal de gehaktballen uit de pan, verhit de pan en blus het braadvocht af met 100 ml melk voor een lekkere jus. Lekker met grofgesneden koriander.

Meer suggesties nodig met stamppot? Kijk dan hier met 10x stoere stamppot – mogelijkheden.

Stoere Stamppot
10x Stoere Stamppot

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Bewaar dit recept op Pinterest

Recept lichte stamppot met spitskool. De kool gaat vers door de puree en maakt het heerlijk knapperig. Erbij smeuïge kleine gehaktballetjes met kerrie en koriander. Makkelijk te maken, budget proof hoofdgerecht #stampot

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept