Weekmenu #16

5x Lekker Vega kookboekverkiezing

Ken je de website Lekker Vega? Het is een initiatief van de Nederlandse Vegetariërsbond. Zij houden momenteel een kookboekverkiezing! Er zijn 51 kookboeken (uit 2019) genomineerd, verdeeld over Nederlandse en buitenlandse auteurs. Ik heb vijf kookboeken uitgekozen voor dit weekmenu.  Maar jij kunt ook meestemmen, tot dinsdag 21 april. Welk vegetarisch kookboek is jouw favoriet? Stem via deze link en maak kans op leuke prijzen.

Daar hoort natuurlijk een lekker glas wijn bij. Uiteraard een bijpassende. Welke? Niet moeilijk, bekijk mijn wijnadvies bij elke recept. En bestel dat flesje meteen online bij een van je (kleine) online wijn-webshops. Help onze ondernemers.

Want daar gaat het om: mooie wijn-spijscombinaties zorgen voor net dat stukje extra, voor meer happyness aan tafel. 

MAANDAG

We starten met het prachtige Midden-Oosten kookboek ‘Bazaar’ van Sabrina Gahyour . Maak deze klassieker met een twist: kuku met aubergine en gekaramelliseerde ui. De Iraanse versie van een zogenaamde frittata (soort omelet uit de oven). Ook haar salade met bramen is niet te versmaden.

Aubergines frittata oftewel Kuku uit Iran
Aubergines frittata oftewel Kuku uit Iran

DINSDAG

Groen op kolen is een kookboek van de stoere BBQ-mannen Jeroen Hazebroek en Leonard Elenbaas. Hoewel ze fanatieke vleeseters zijn, willen ze ook laten zien hoe je vegetarisch heerlijk kunt barbecueën. Kijk maar eens naar dit recept: Broodje tempeh saté met roedjak. Laat je alleen niet afschrikken door de lange ingrediëntenlijst!

Broodje saté van tempeh met roedjak uit het kookboek Groen op kolen van Leonard Elenbaas en Jeroen Hazebroek
Broodje saté van tempeh met roedjak

WOENSDAG

Woensdag, gehaktdag, maar dan vegetarisch. Dan doen we met de vegetarische ‘gehakt’-balletjes van linzen en mungbonen: Linzen kofta uit India. Een onweerstaanbaar recept afkomstig uit het kookboek Vega Curry  van de Indiase Nahid Hassan. Lijkt ingewikkelder dan het is. Kwestie van plannen.

Linzen kofta van rode linzen
Linzen kofta van rode linzen en mungbonen

DONDERDAG

Vegetarisch voor een prikkie heeft mijn stem gekregen! Een heerlijk kookboek met veel maakbare recepten van de Zweedse Hannah Olvenmark. Gerechten die niet meer kosten dan € 1,- per persoon, zegt Hannah! Ingetogen, budgetvriendelijk met mooie fotografie. Ik kan niet kiezen tussen de tomatensoep met witte bonen of de quiche met boerenkool. Allebei aanraders.

Tomatensoep met witte bonen en feta
Tomatensoep met witte bonen en feta

VRIJDAG

Op vrijdag een gerecht uit Vega BBQ: Winterse caesarsalade met gegrilde kool! Gegrilde (spits)kool maakt het bijzonder. Maar ook in andere jaargetijden smaakt deze maaltijdsalade uitstekend. En dat kleine handje verse boerenkool kun je gewoon weglaten.

Caesarsalade met boerenkool uit het kookboek Vega BBQ
Caesarsalade met gegrilde kool

 

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!

Ook benieuwd wie er gaat winnen a.s. dinsdag? Binnenkort komen er nog meer genomineerde vega kookboeken voor het voetlicht op I Love Food & Wine. Op de plank liggen:

 

Week 9 Week zonder vlees 2019 Vegetarisch weekmenuOp zoek naar meer vegetarische gerechten? Hier vind je er vijf.

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *