Ken je de website Lekker Vega? Het is een initiatief van de Nederlandse Vegetariërsbond. Zij houden momenteel een kookboekverkiezing! Er zijn 51 kookboeken (uit 2019) genomineerd, verdeeld over Nederlandse en buitenlandse auteurs. Ik heb vijf kookboeken uitgekozen voor dit weekmenu. Maar jij kunt ook meestemmen, tot dinsdag 21 april. Welk vegetarisch kookboek is jouw favoriet? Stem via deze link en maak kans op leuke prijzen.
Daar hoort natuurlijk een lekker glas wijn bij. Uiteraard een bijpassende. Welke? Niet moeilijk, bekijk mijn wijnadvies bij elke recept. En bestel dat flesje meteen online bij een van je (kleine) online wijn-webshops. Help onze ondernemers.
Want daar gaat het om: mooie wijn-spijscombinaties zorgen voor net dat stukje extra, voor meer happyness aan tafel.
MAANDAG
We starten met het prachtige Midden-Oosten kookboek ‘Bazaar’ van Sabrina Gahyour . Maak deze klassieker met een twist: kuku met aubergine en gekaramelliseerde ui. De Iraanse versie van een zogenaamde frittata (soort omelet uit de oven). Ook haar salade met bramen is niet te versmaden.
DINSDAG
Groen op kolen is een kookboek van de stoere BBQ-mannen Jeroen Hazebroek en Leonard Elenbaas. Hoewel ze fanatieke vleeseters zijn, willen ze ook laten zien hoe je vegetarisch heerlijk kunt barbecueën. Kijk maar eens naar dit recept: Broodje tempeh saté met roedjak. Laat je alleen niet afschrikken door de lange ingrediëntenlijst!
WOENSDAG
Woensdag, gehaktdag, maar dan vegetarisch. Dan doen we met de vegetarische ‘gehakt’-balletjes van linzen en mungbonen: Linzen kofta uit India. Een onweerstaanbaar recept afkomstig uit het kookboek Vega Curry van de Indiase Nahid Hassan. Lijkt ingewikkelder dan het is. Kwestie van plannen.
DONDERDAG
Vegetarisch voor een prikkie heeft mijn stem gekregen! Een heerlijk kookboek met veel maakbare recepten van de Zweedse Hannah Olvenmark. Gerechten die niet meer kosten dan € 1,- per persoon, zegt Hannah! Ingetogen, budgetvriendelijk met mooie fotografie. Ik kan niet kiezen tussen de tomatensoep met witte bonen of de quiche met boerenkool. Allebei aanraders.
VRIJDAG
Op vrijdag een gerecht uit Vega BBQ: Winterse caesarsalade met gegrilde kool! Gegrilde (spits)kool maakt het bijzonder. Maar ook in andere jaargetijden smaakt deze maaltijdsalade uitstekend. En dat kleine handje verse boerenkool kun je gewoon weglaten.
KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!
Ook benieuwd wie er gaat winnen a.s. dinsdag? Binnenkort komen er nog meer genomineerde vega kookboeken voor het voetlicht op I Love Food & Wine. Op de plank liggen:
- We Love Groente van Janneke Vreugdenhil
- Last minute vegetarisch van Anne-Katrin Weber
- De Happytariër van Jorun Verheyden
- Salade in 6 stappen van Ditte Ingeman
- Nigel Slager Greenfeast
- Vegano cucino italiano van Azienda Agrituristica Montali
Op zoek naar meer vegetarische gerechten? Hier vind je er vijf.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen