Klassieker

Leidse hutspot met klapstuk

Wie maakt er nog verse hutspot? Het is natuurlijk verleidelijk om de kant-en-klare hutspotgroenten te gebruiken uit de supermarkt. Maar alles zelf snijden in de juiste verhoudingen is nog lekkerder. Het lijkt allemaal heel ‘gewoontjes’. Toch schuilt er een groot historisch verhaal achter dit Hollandse streekgerecht uit de provincie Zuid-Holland.

Oorspronkelijk komt deze echte Nederlandse stamppot uit Leiden. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1574) wordt Leiden belegerd door de Spanjaarden. De inwoners stierven bijna van de honger. Maar als Willem van Oranje de dijken door laat steken, en de watergeuzen verschijnen, gaan de Spanjaarden op de vlucht. Ze laten een grote ketel achter met wortel, pastinaak en vlees. En zo is de oorsprong van Leidse hutspot geboren. En ja, ZONDER aardappelen dus, want aardappelen waren er in die tijd nog niet.

Wel of geen klapstuk?

En dan die klapstuk! Dat is ook een verhaal apart. Klapstuk zie je eigenlijk niet meer liggen in de supermarkt of bij de slager. Het is een stuk rundvlees dat gesneden wordt van de runderborst, oftewel klapstuk. In feite een stevige riblap met een flink stuk vet. Dit vlees moet lang gestoofd worden. In oude basis-kookboeken wordt klapstuk meestal (voor)gekookt in water met zout, maar dat is zeker géén aanrader!. Langzaam stoven in een kruidige groentenbouillon is een beter idee.

portret Laura de Grave
Laura de Grave verzamelt Nederlandse streekgerechten

Nederland is culinair de moeite waard

Culinair journalist Laura van de Grave ging op zoek naar al die prachtige regionale streekgerechten. Haar zoektocht voerde ze uit op haar elektrische moter. Ze reed langs de leukste culinaire plekjes in Nederland en verzamelde al die oorspronkelijke recepten. Vervolgens schreef ze het kookboek met als titel ‘Nederland Kookboek’.

Het basisrecept voor deze Leidse hutspot staat in dit boek en is afkomstig van slager Daan van der Zon uit Leiden. Honderden mensen komen elk jaar bij hem het vlees (klapstuk) kopen voor de jaarlijkse bevrijdingsmaaltijd. Toch hebben wij het recept wat aangepast. Want de hutspot bleef te ‘vochtig’. En met iets andere verhoudingen krijg je een betere stamppot.

Welke wijn bij hutspot met klapstuk?

Bij dit oer-Hollandse gerecht kun je kiezen voor wit of rode wijn. Fris wit met wat rondeur zoals een Verdejo of Soave sluiten goed aan op de licht-zoete smeuïge stamppot, ze maken het geheel wat frisser. Terwijl een rode wijn als een sappige Côtes du Rhône of een kruidige Barbera het winterse gevoel versterkt en goed combineert bij de vlees-groentesaus.

4 personen55 minuten + 3 uur oventijd

Ingrediënten

  • ‘Klapstuk’ met een twist
  • 650 gram riblappen (of klapstuk)
  • zout, versgemalen peper
  • 50 gram boter
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 winterwortel, in blokjes van 1 cm (200 gram)
  • 1 stengel bleekselderij, fijngehakt
  • ½ blikje tomatenpuree (35 gram)
  • 1 laurierblaadje
  • 200 ml rode wijn
  • 200 ml runderbouillon
  • 2 eetlepels rode port
  • Hutspot
  • 1,5 kg kruimige aardappelen
  • 1 kg winterwortel, geschild en in grove stukken
  • 600 gram gesneden uien
  • Eventueel melk
  • Eventueel roomboter
  • Extra: ovenbestendige braadpan, staafmixer

Stap 1

Verwarm de oven tot 120 °C. Snijd het vlees in grove stukken van 6 – 8 cm. Bestrooi met zout en peper. Verhit 50 gram boter in een ovenbestendige braadpan en bak het vlees op middelhoog vuur rondom bruin. Dit duurt ca. 5 – 10 minuten.

Stap 2

Snijd intussen de groenten fijn. Neem het vlees uit de pan en leg op een bord. Voeg ui, wortel, bleekselderij en tomatenpuree toe en bak ca. 3 minuten op middelhoog vuur.

Stap 3

Doe het vlees weer in de pan. Voeg het laurierblaadje toe. Schenk de rode wijn en runderbouillon erbij en breng aan de kook. Laat in de oven met de deksel op de pan ca. 3 uur stoven. Schep af en toe om. Het vlees is klaar als het uit elkaar valt. Schep het vlees uit de pan met een schuimspaan. Houd warm onder aluminiumfolie. Voeg de rode port toe en breng aan de kook. Verwijder het laurierblaadje. Pureer de saus met een staafmixer. Vlees terug doen in de pan.

Stap 4

Hutspot fijnstamppenDoe intussen de aardappelen, winterwortel en uien in een ruime pan. Kook de groenten met  weinig water met zout in ca. 20 minuten gaar. Laat goed uitlekken in een vergiet. Doe terug in de pan en laat even droogkoken. Stamp de massa fijn. Voeg eventueel boter en wat warme melk toe om de stamppot smeuïger te maken. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de hutspot met het rundvlees in de saus.

Leidse hutspot smaakt heel lekker in combinatie met hachee: zie hier het recept!

 

Bestellen kun je hier:

Cover Nederland Kookboek-Titel : Nederland Kookboek
Auteur : Laura de Grave
Uitgever : Uitgeverij Brandt
ISBN : 978 94 92037 87 9
Prijs : € 30,-

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer

 

Cover e-book wijn en spijs

GRATIS E-BOOK

Welke wijn past bij welk gerecht?

Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?

  • Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
  • Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen
Download het gratis e-book