Klassieker

Zuurkoolstamppot met verse worst

Hoewel de zon schijnt, is het toch nog behoorlijk koud buiten. Dus een winters stamppotje zal nog best smaken. Deze heerlijk ouderwetse zuurkoolstamppot is er eentje die mij blijft bekoren; comfortfood uit mijn jeugdjaren. Het is een echte klassieker en daar houd ik van. Bijzonder is hier de toevoeging van Luikse stroop, dat geeft de stamppot een klein Belgisch accent en maakt het net wat zoeter. Het recept is dan ook afkomstig uit het kookboek ‘Bier of Wijn’. Geschreven door twee specialisten uit ons buurland, Luc Raedemaeker, de befaamde biersommelier en wijnjournalist Alain Bleykens. Voor vier personen is het originele recept wat aan de krappe kant. Zeker met grote eters aan tafel, dan is dit voldoende voor drie. Luikse stroop kun je heel gemakkelijk vervangen door appel-perenstroop of schenkstroop.

Stoofvlees met adbijbier staandIn dit boek vind je nog veel meer Belgische klassiekers. Onlangs hebben we ook hun stoofvlees met abdijbier gepubliceerd. Ook zo’n heerlijk toppertje. 

Uiteraard hebben we zowel wijn als bier bij deze zuurkoolstamppot uitgetest. Wederom bleek het bier (Sint-Bernardus Prior 8) wonderwel goed te combineren. Voor dit bier moet je misschien wel even naar een speciaalzaak, maar dat is de moeite meer dan waard! Ik zeg DOEN! 

Welke wijn bij zuurkoolstamppot met worst?

Wijnjournalist Alain Bleykens: “Een echte klassieker waar een onvervalste ‘boerse’ wijn bij mag: Côtes du Roussillon Villages uit Frankrijk. En met boers bedoelen we zongeblakerd fruit, flink wat kruiden en stevige bittertonen in de staart. In het diepste puntje van Frankrijk, grenzend aan Spanje, ligt Tautavel, een van de gemeentes die zijn eigen naam mag koppelen aan de appellation Côtes du Roussillon Villages. Grenache- en syrah-druiven verdragen flink wat zon. Dat resulteert in een glas boordevol zwart fruit, peper, tijm en laurier, met doortastende maar goed rijpe tannine in de afdronk. Voldoende kracht én variatie om zwel de worst als de stoemp (stamppot) en zelfs een flinke scheut mosterd de baas te kunnen.”

Maar ik doe nog een andere suggestie: Pinot Gris of Beaujolais Villages. Ook dat past hier uitstekend.

Welk bier bij zuurkoolstamppot met worst?

Biersommelier Luc Raedemaeker: “We maken ons er gemakkelijk vanaf deze keer. We gaan voor de ultieme bier-spijscombinatie: bier en worst. Er zijn maar weinig zaken die beter bij bier passen dan worst. We kiezen voor een Sint-Bernardus Prior. Dit bier heeft een perfecte zoet-bitterbalans met een gistig toetsje. Bovendien heeft het een mooie donkere moutstructuur. De donkere mouten van het bier passen uitstekend bij de gebraden worst. De gistige toets doet het uitstekend bij de stoemp van zuurkool. Misschien geen revolutionaire, maar wel een oerdegelijke pairing.”

Muziek: dé nummer 1 van het Vlaamse land is Me Quitte Pas van Jacques Brel. Net zo’n heerlijke klassieker als de zuurkoolstamppot. Wow; wat een passie.

Zuurkoolstamppot met worst

Zuurkoolstamppot met verse worst

Bereiding: 35 minuten
Totaal: 35 minuten
Ouderwetse zuurkoolstamppot op z’n Vlaams; met verse worst en Luikse stroop. Heerlijk comfortfood. Lekkerder dan de Hollandse versie met rookworst.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 1 kg aardappelen
  • 50 gram Luikse stroop appel-peren stroop of schenkstroop
  • 500 gram zuurkool
  • 200 ml witte wijn
  • 200 ml groentebouillon
  • 100 gram spekblokjes
  • 3 eetlepels boter
  • 4 braadworsten
  • ca. 150 ml warme melk
  • peper zout
  • nootmuskaat

Bereiding
 

  • Schil de aardappelen en kook ze in 20 minuten gaar in weinig water met zout. Verhit de stroop 2 minuten in een pan met dikke bodem tot hij wat gaat karamelliseren. Schep de zuurkool erdoor. Voeg de wijn en bouillon toe en laat de zuurkool met deksel zachtjes sudderen.
  • Bak de spekblokjes in een droge koekenpan in 3 minuten krokant. Laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier. Verhit 2 eetlepels boter in dezelfde koekenpan en bak de braadworsten in 12-15 minuten zachtjes gaar, keer ze regelmatig.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Roer er zoveel melk door tot je een smeuïge puree hebt. Roer er 1 eetlepel boter door. Giet de zuurkool af en meng hem samen met de spekblokjes door de puree. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Leg de braadworsten op de stamppot en schenk 150 ml water bij het braadvet. Breng aan de kook en roer de aanbaksels los. Geef de jus bij de stamppot.

Notities

Let op: Voor grote eters is dit recept aan krappe kant! Het is dan voldoende voor 3 personen.

 

Bestellen? Dat kan hier:

cover Bier of WijnTitelBier of Wijn; nooit meer kiezen
Auteur: Luc de Raedemaeker en Alain Bloeykens
Uitgever : Manteau
ISBN nummer:  978 90 223 3442 3
Prijs:  € 24,95

 

 

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief. En binnenkort komt het recept Waterzooi nog online!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept