Altijd goed!

Bietenstamppot met spekjes en dragon

Hou je van stamppot? Dan is deze bietenstamppot met spekjes echt iets voor jou. Champignons en verse dragon maken hem bijzonder. 

Welke wijn bij bietenstamppot met spekjes?

Deze luchtige bietenstamppot is niet al te zwaar. De topping van champignons zorgt  voor wat aardse kruidigheid en bite. Dragon maakt het geheel frisser. We drinken er een Pinot Noir bij van Henri Germain et Fils 2009 (Vinoblesse): verrukkelijk!!! Elegant, fruitig (kersen, bramen) en zacht kruidig. Mooie match.

Muziek: Over the Rhine met ‘Oh yeah by the way’. Mooi!

4 personen25 minuten

Ingrediënten

  • 50 gram boter
  • 75 gram gerookte magere spekreepjes
  • 2 sjalotje, fijngesnipperd
  • 500 gram gekookte bietjes, in blokjes
  • 2 el verse dragon, fijngesneden
  • 100 ml crème fraîche
  • zout, versgemalen peper
  • 1 ½ kg geschilde aardappelen
  • 100 ml melk
  • 1 eetlepel olijfolie
  • ½ bakje kastanjechampignons, in plakjes

Stap 1

Verhit 1 el boter in een pan en bak de spekblokjes even uit. Voeg sjalotjes toe en bak even mee. Roer bietjes, dragon en crème fraiche erdoor en laat ca. 10 minuten zachtjes doorwarmen. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.

Stap 2

Kook intussen de aardappelen in weinig water met zout in ca. 20 minuten gaar. Maak er een puree van met melk en de rest van de boter. Bietenmengsel erdoor scheppen.

Stap 3

Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de champignons in ca. 5 minuten bruin. Breng op smaak met zout en peper. Schep de bietenstamppot op vier borden. Verdeel de champignons erover. Lekker met een gepaneerde varkensschnitzel.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&4 2010
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *