Voor het weekend

Zwaardvis uit de oven (Pesce Spada alla Siciliana)

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Weinig tijd dit weekend? Dan is dit Italiaanse visgerecht de oplossing. Eenvoudig om te maken, want de oven doet het werk. Bovendien slank, koolhydraatarm en gezond. Succes gegarandeerd. Buon appetito!

Welke wijn bij zwaardvis uit de oven?

Met z’n robuuste witte vlees is zwaardvis een van de vlezigste vissen die er zijn. Wanneer dit aanvult met zwarte olijven, tomaten en knoflook, dan past ook een niet te zware rode wijn ook heel goed. Wij combineerden dit gerecht met een lichte versie van de Siciliaanse Nero d’Avola (zonder houtlagering). Zo’n rode wijn doet het goed in combinatie met deze vlezige zwaardvis. Het fruitige in deze wijn sluit aan op de friszure kappertjes en tomaatjes. Schenk deze wijn dan licht gekoeld. Maar ook een wat stevige Beaujolais past. Liever wit? Dat kan natuurlijk ook. Kies dan voor een Italiaanse Vermentino of een Verdicchio uit de Marken.

Zwaardvis, oftewel Pesce Spada, uit de oven

Zwaardvis uit de oven op z’n Siciliaans

Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 20 minuten
Totaal: 50 minuten
Simpel en gezond, dit heerlijke visgerecht uit de oven. Kwestie van alle spullen in de ovenschaal doen. De oven doet het werk.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

marinade

  • 2 eetlepels citroensap
  • 3 eetlepels olijfolie
  • zout versgemalen peper
  • 4 stukken zwaardvisfilet à 125 g

saus/garnituur

  • 300 gram rode snoep-tomaatjes halveren
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 75 gram zwarte olijven zonder pit
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 2 eetlepels platte peterselie fijngehakt

Bereiding
 

  • Vermeng citroensap met olijfolie, zout en paper in een platte schaal. Laat de zwaardvisfilets hierin ca. 30 minuten marineren. (Dit voorkomt dat ze straks te droog worden.)
  • Oven voorverwarmen op 225 °C. Leg de vis in een ovenschaal. Bedek met olijven, kappertjes, tomaten en knoflook. Bestrooi met zout en peper. Zet de vis ca. 20 minuten in de oven.
  • Garneer met de peterselie. Lekker met stokbrood, of gebakken krieltjes.

OOK LEKKER

Je kunt dit zwaardvis gerecht ook met een wat meer gevulde tomaten-groentensaus maken. Dat recept vind je hier. Ook superlekker!

Zwaardvis alla Siciliana
Zwaardvis met tomaten-groentensaus en rozijnen

 

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!

Download 'm nu!

Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.

Download 'm direct!