Echte eetwijn

8,2 pnt: eigenzinnig wit uit de Douro

Als je denkt aan de Portugese Dourovallei, dan denk je in eerste instantie aan rode port. Maar wist je dat hier ook droge wijn wordt gemaakt? En wist je dat een Nederlandse wijnmaker deze regio opnieuw op de kaart heeft gezet? Hoe bijzonder is dat. We hebben het hier over Dirk van der Niepoort; een pionierende vernieuwer in Portugal. We beoordeelden al eerder zijn rosé (kreeg ook een hoog cijfer!), en nu is de witte van Redoma aan de beurt. Wat proef je hier, en welk cijfer geeft I Love Food & Wine. Nieuwsgierig? Lees dan verder. Nu met korting te koop bij Vivino!

Niepoort Vinhos is een Nederlands port- en wijnhuis in Portugal. Gesitueerd in het hart van de Dourovallei, pal aan de rivier de Tedo, een zijtak van de Douro. Deze kleine Nederlandse firma (50 ha) werd opgericht in 1842 en wordt momenteel gerund door de vierde en vijfde generatie van de Niepoortfamilie: Rolf en zijn zoon Dirk. Sinds 1987 is Dirk de wijnmaker. En niet zomaar een wijnmaker. Nee, Dirk is een bijzonder persoon: een eigenzinnige pionier. Ook al is hij een buitenlander toch zet hij de boel hier op z’n kop. Hij wil kwaliteitswijn maken van autochtone druiven en ontketent een ware revolutie in een nog traditionele regio. En dat lukt! Zijn filosofie luidt: ‘I Like wines with extremes, but they have to have harmony.’

Veel structuur: een echte eetwijn

We proeven de witte Redoma Douro 2017. Hij is opvallend bleekgeel van kleur met een ingetogen neus van witte bloesem en citrus. De aandronk is rond met frisse zuren en een tikje mineraliteit, maar ook vol met veel structuur. Hout perfect geïntegreerd. Lange afdronk met een grapefruitbittertje. In combinatie met mijn risotto met courgette en zalm wordt de wijn nog beter, rijker en verfrist tegelijkertijd. Je glas is zo leeg. Subliem!

Wat eten bij ?

Redoma blanc is echt een gastronomische wijn. Combineer deze wijn met geroosterde rode mul van de bbq, of risotto met gamba’s  of pasta met roodlof en spekpasta met gerookte zalm. Ook heerlijk in combinatie met Ottolenghi’s zalm met pijnboompittensalsa, of een mediteraan gevulde kip met feta. In combinatie met deze gerechten wordt de wijn nog lekkerder.

Rode mul met pesto BBQ
Rode mul met pesto

 

Klik op de linkjes voor het bijbehorende recept!

Op 23 augustus 2018 geproefd en beoordeeld door Jolande Vos van  I Love Food & Wine.

Op de hoogte blijven van goed beoordeelde wijn? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bewaar deze wijn-spijs combinatie op Pinterest

Wijn-spijs combinatie: droge witte wijn Redoma Douro branco. Combineer met risotto met zalm #wijnspijscombinatie #wijnspijs

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *