Meatless Monday

Soufflé van wortel met Baharat

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Oranje boven vandaag. Geen koningsdag maar woningsdag. Dit jaar vieren we de verjaardag van onze koning gewoon lekker thuis. Ik heb de oranje-tompoezen lekker laten bezorgen. Echt heeeeerlijk.
Om in oranjesferen te blijven, vandaag een mooie oranje soufflé op basis van wortel. Op smaak gebracht met het kruidenmengsel Baharat (Jonny Boer).

Baharat is een kruidenmengsel uit het Midden-Oosten. Het betekent letterlijk ‘specerij’. Het bestaat uit o.a. paprika, kaneel, koriander, komijn, kardemom en wat knoflook. Allemaal specerijen die vriendjes zijn met wortel. Dus succes gegarandeerd!

Welke wijn bij wortelsoufflé met Baharat?

Wortelsoufflé smaakt smeuïg en licht zoetig. Op de achtergrond de specerijen en wat pittigheid van de oude kaas. Wij dronken er een Elzasser pinot gris bij van Marc Tempé (Vinoblesse). En die combineerde supergoed. De mix van rond, zacht, verfrissend en kruidig sluit helemaal aan bij dit gerecht. Alleen misschien wat aan de dure kant, maar absoluut z’n prijs waard. Maar een andere pinot gris (of pinot blanc) uit de Elzas zal het ongetwijfeld ook goed doen. Andere opties: Grüner Veltliner, Soave of Viognier.

4 personen30 minuten + 45 minuten oventijd

Ingrediënten

  • 25 gram boter
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 500 gram wortel, in blokjes
  • ½ eetlepel Baharatkruiden
  • 1 theelepel bouillonpoeder
  • 1 pakje Mon Chou (100 gram)
  • 3 eidooiers
  • 3 eiwitten
  • 175 gram geraspte oude kaas
  • 2 eetlepels paneermeel
  • extra: soufflévorm (inh. 1 liter), of hoge ronde ovenschaal

Stap 1

Verhit in een braadpan de boter. Bak de ui, wortel en Baharat-kruiden ca. 3 minuten op laag vuur. Voeg toe: 50 ml water en bouillonpoeder. Stoof het wortelmengsel in ca. 20 minuten gaar. Overdoen in keukenmachine (of Magimix). Pureer de wortel, samen met de verse roomkaas tot een glad mengsel. Voeg de eidooiers en de geraspte kaas toe en meng erdoor.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet intussen de soufflé-vorm in en bestrooi de wanden met paneermeel. Klop de eiwitten stijf in een ruime kom. Voeg de wortelpuree toe en meng luchtig door elkaar. Overdoen in de soufflévorm. Bak het geheel in ca. 45 minuten gaar en goudbruin. Zonodig de laatste 10 minuten afdekken met aluminiumfolie als de bovenkant te donker wordt.
Lekker met zilvervliesrijst met fijngehakte amandelen en verse koriander, plus een groene salade met tomaat, avocado en rode ui.

 

6 reacties op “Soufflé van wortel met Baharat”

  1. De wortel 🥕 soufflé was een groot succes, ik had hem niet helemaal gepureerd wat een heerlijke ‘bite’ gaf erbij een tomaten salade met ui en mosterd /skyr , nog een varkens lapje champignons uien en geblust met witte wijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *