Oranje boven vandaag. Geen koningsdag maar woningsdag. Dit jaar vieren we de verjaardag van onze koning gewoon lekker thuis. Ik heb de oranje-tompoezen lekker laten bezorgen. Echt heeeeerlijk.
Om in oranjesferen te blijven, vandaag een mooie oranje soufflé op basis van wortel. Op smaak gebracht met het kruidenmengsel Baharat (Jonny Boer).
Baharat is een kruidenmengsel uit het Midden-Oosten. Het betekent letterlijk ‘specerij’. Het bestaat uit o.a. paprika, kaneel, koriander, komijn, kardemom en wat knoflook. Allemaal specerijen die vriendjes zijn met wortel. Dus succes gegarandeerd!
Welke wijn bij wortel soufflé met Baharat?
Wortel soufflé smaakt smeuïg en licht zoetig. Op de achtergrond de specerijen en wat pittigheid van de oude kaas. Wij dronken er een Elzasser pinot gris bij van Marc Tempé (Vinoblesse). En die combineerde supergoed. De mix van rond, zacht, verfrissend en kruidig sluit helemaal aan bij dit gerecht. Alleen misschien wat aan de dure kant, maar absoluut z’n prijs waard. Maar een andere pinot gris (of pinot blanc) uit de Elzas zal het ongetwijfeld ook goed doen. Andere opties: Grüner Veltliner, Soave of Viognier.
Soufflé van wortel en Baharat
Ingredienten
- 25 gram boter
- 1 ui fijngesnipperd
- 500 gram wortel in blokjes
- ½ eetlepel Baharat kruiden
- 1 theelepel bouillonpoeder
- 1 pakje MonChou
- 3 eidooiers
- 3 eiwitten
- 175 gram geraspte oude kaas
- 2 eetlepels paneermeel
Extra nodig
- soufflévorm (inh. 1 liter), of hoge ronde ovenschaal, keukenmachine of staafmixer
Bereiding
- Verhit in een braadpan de boter. Bak de ui, wortel en Baharat-kruiden ca. 3 minuten op laag vuur. Voeg toe: 50 ml water en bouillonpoeder. Stoof het wortelmengsel in ca. 20 minuten gaar.
- Wortels overdoen in keukenmachine (of Magimix of staafmixer). Pureer de wortel, samen met de verse roomkaas tot een glad mengsel. Voeg de eidooiers en de geraspte kaas toe en meng erdoor.
- Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet intussen de soufflé-vorm in en bestrooi de wanden met paneermeel. Klop de eiwitten stijf in een ruime kom. Voeg de wortelpuree toe en meng luchtig door elkaar. Overdoen in de soufflévorm. Bak het geheel in ca. 45 minuten gaar en goudbruin. Zonodig de laatste 10 minuten afdekken met aluminiumfolie als de bovenkant te donker wordt.
- Lekker met zilvervliesrijst met fijngehakte amandelen en verse koriander, plus een groene salade met tomaat, avocado en rode ui.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen