Meatless Monday

Soufflé van wortel met Baharat

Oranje boven vandaag. Geen koningsdag maar woningsdag. Dit jaar vieren we de verjaardag van onze koning gewoon lekker thuis. Ik heb de oranje-tompoezen lekker laten bezorgen. Echt heeeeerlijk.
Om in oranjesferen te blijven, vandaag een mooie oranje soufflé op basis van wortel. Op smaak gebracht met het kruidenmengsel Baharat (Jonny Boer).

Baharat is een kruidenmengsel uit het Midden-Oosten. Het betekent letterlijk ‘specerij’. Het bestaat uit o.a. paprika, kaneel, koriander, komijn, kardemom en wat knoflook. Allemaal specerijen die vriendjes zijn met wortel. Dus succes gegarandeerd!

Welke wijn bij wortel soufflé met Baharat?

Wortel soufflé smaakt smeuïg en licht zoetig. Op de achtergrond de specerijen en wat pittigheid van de oude kaas. Wij dronken er een Elzasser pinot gris bij van Marc Tempé (Vinoblesse). En die combineerde supergoed. De mix van rond, zacht, verfrissend en kruidig sluit helemaal aan bij dit gerecht. Alleen misschien wat aan de dure kant, maar absoluut z’n prijs waard. Maar een andere pinot gris (of pinot blanc) uit de Elzas zal het ongetwijfeld ook goed doen. Andere opties: Grüner Veltliner, Soave of Viognier.

Wortel soufflé met baharat

Soufflé van wortel en Baharat

Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 45 minuten
Totaal: 1 uur 15 minuten
Eerst maak je een kruidige wortelpuree. Dan voeg je eidooiers en eiwitten toe. De oven zorgt dat het gaat rijzen tot soufflé. Zo makkelijk is dat!
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 25 gram boter
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 500 gram wortel in blokjes
  • ½ eetlepel Baharat kruiden
  • 1 theelepel bouillonpoeder
  • 1 pakje MonChou
  • 3 eidooiers
  • 3 eiwitten
  • 175 gram geraspte oude kaas
  • 2 eetlepels paneermeel

Extra nodig

  • soufflévorm (inh. 1 liter), of hoge ronde ovenschaal, keukenmachine of staafmixer

Bereiding
 

  • Verhit in een braadpan de boter. Bak de ui, wortel en Baharat-kruiden ca. 3 minuten op laag vuur. Voeg toe: 50 ml water en bouillonpoeder. Stoof het wortelmengsel in ca. 20 minuten gaar.
  • Wortels overdoen in keukenmachine (of Magimix of staafmixer). Pureer de wortel, samen met de verse roomkaas tot een glad mengsel. Voeg de eidooiers en de geraspte kaas toe en meng erdoor.
  • Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet intussen de soufflé-vorm in en bestrooi de wanden met paneermeel. Klop de eiwitten stijf in een ruime kom. Voeg de wortelpuree toe en meng luchtig door elkaar. Overdoen in de soufflévorm. Bak het geheel in ca. 45 minuten gaar en goudbruin. Zonodig de laatste 10 minuten afdekken met aluminiumfolie als de bovenkant te donker wordt.
  • Lekker met zilvervliesrijst met fijngehakte amandelen en verse koriander, plus een groene salade met tomaat, avocado en rode ui.

6 reacties op “Soufflé van wortel met Baharat”

    • Hi Angelina,
      Lang niet gesproken en leuk je hier te zien! En a, over het hoofd gezien. Maar er moet 1 pakje Mon Chou in à 100 gram. Bedankt voor je oplettenheid. Groetjes,

  1. De wortel ? soufflé was een groot succes, ik had hem niet helemaal gepureerd wat een heerlijke ‘bite’ gaf erbij een tomaten salade met ui en mosterd /skyr , nog een varkens lapje champignons uien en geblust met witte wijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept